Mala by nemecká vláda prísnejšie kontrolovať americké útoky bezpilotnými lietadlami? (Alexander Schwarz)
10 | 04 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Komentár Alexandra Schwarza (Frankfurter Rundschau)


Nedávno sa v Karlsruhe riešila otázka spoluzodpovednosti Nemecka za zabíjanie americkými bezpilotnými lietadlami. To by mohlo NATO priviesť do úzkych.


Cielené zabíjanie bezpilotnými lietadlami  je z hľadiska ľudských práv veľmi kontroverzné a vzhľadom na ťažké overovanie otvára právnu šedú zónu medzi zabíjaním vo vojne a popravou v rozpore s ľudskými právami. V januári 2020 zabitie iránskeho generála Soleimaniho americkým bezpilotným lietadlom na Blízkom východe takmer viedlo k vzplanutiu rozsiahleho politického požiaru.

Nemecký Ústavný súd bude teraz riešiť otázku, či je povinnosťou Nemecka lepšie chrániť civilistov  v zahraničí pred útokmi bezpilotnými lietadlami, ktoré sú riadené z americkej leteckej základne v Ramsteine. Dvaja Jemenčania, ktorí pri takomto útoku v roku 2012 prišli o svojich príbuzných, v roku 2014 zažalovali nemeckú spolkovú vládu.

Ukrajinský dron zabil v Donecku päťročné dieťa. Šéf ruskej dumy Volodin požaduje vysvetlenie
04 | 04 | 2021 | Ivan Čeredejev


Ako ďalej upozorňuje Alexander Schwarz, súd nebude riešiť otázku, či americké útoky bezpilotnými lietadlami porušujú ľudské práva, ale či je Nemecko povinné zabezpečiť podľa medzinárodného práva legálnosť takýchto operácií koordinovaných z americkej vojenskej základne v nemeckom Ramsteine. Mnohé takéto útoky, ktoré si neraz vyžiadajú obete z radov civilistov, by totiž neboli možné bez nemeckej pomoci.

V závislosti od oblasti nasadenia sú bezpilotné lietadlá ako MQ-9 Reaper, ktoré zabilo aj Soleimani, riadené práve z leteckej základne USA v Ramsteine. Nemecká vláda sa roky spoliehala na zverejňovanie informácií zo strany Američanov, že sa dodržiavajú ľudské práva. Podľa názoru Vyššieho správneho súdu v Münsteri nebola argumentácia presvedčivá a žalujúcej strane dal súd za pravdu v zásadných bodoch.

Nemecko rozhoduje o dronoch pre armádu
28 | 12 | 2020 | Diana Zaťková


Súd sa opieral o kľúčové záchytné body, z ktorých vyplývalo, že USA pri útokoch bezpilotnými lietadlami minimálne čiastočne opomínal ľudské práva. Takéto jasné a jednoznačné konštatovanie súdu v Nemecku v tomto smere nie je také časté.

Spolkový správny súd však v novembri 2020 argumentoval tým, že nemecká vláda nemusí prísnejšie kontrolovať útoky amerických bezpilotných lietadiel riadených z Ramsteinu.

Postačovať by malo informovanie zo strany USA na diplomatickej úrovni a ubezpečenie, že sa majú na zreteli ľudské práva. Proti tomuto rozsudku bola podaná sťažnosť na Ústavný súd, dodáva v komentári Alexander Schwarz vo Frankfurter Rundschau.

Berlín nezodpovedá za útoky amerických dronov, ovládaných z Nemecka
Najvyšší súd rozhodol, že Berlín už nebude musieť zabezpečovať, aby útoky amerických bezpilotných lietadiel, ktoré sú koordinované prostredníctvom leteckej základne v Nemecku, boli v súlade s medzinárodným právom, informuje portál... Čítať ďalej
27 | 11 | 2020 | Marek Molnár