Kultúra nedostane od vlády nič. Paradoxné, vzhľadom na to, že sú to práve naši umelci, kto dopomohol tejto zberbe k vládnutiu
10 | 04 | 2021 I Petra Demková

Slovenskí umelci, herci, kultúra, majú obrovskú zásluhu na tom, že dnes nám vládne tá najneschopnejšia vláda v histórii Slovenska. Je preto paradoxné, že súčasná vláda, ktorá im vďačí za tak veľa, umelcom a hercom „otrčila“ chrbát. Z plánu obnovy nedostanú absolútne nič, rozhodlo sa. Ešte zaujímavejšie je, že umelci na to nijak nereagujú. Videli ste ich v uliciach?    



 Kultúra rokovala s Ministerstvom financií

„Kultúra v pláne obnovy definitívne nebude,“ informuje kandidátka za PS, Zora Jaurová, na Facebooku. Tá zároveň informuje, že s kolegyňou L. Plevákovou absolvovali ako zástupkyne takmer 2000 signatárov hromadnej pripomienky občanov k Plánu obnovy rozporové konanie s Ministerstvom financií.

"Vláda je v rozklade a s ňou aj Plán obnovy," pripomína poslanec Ferenčák
"PLÁN OBNOVY, na základe ktorého príde na Slovensko 6 mld. eur, ponúka šancu na podporu veľkých zmien v živote spoločnosti. Táto vláda sa viac samosprávam vyhrážala, zneužívala ich, ako pomohla. Ale je tu čas na zmenu," myslí si Ján... Čítať ďalej
27 | 03 | 2021 | Ivan Brožík


Zástupcovia kultúry žiadali, aby Ministerstvo financií prehodnotilo priority predloženého Plánu obnovy a vyčlenilo 2% z celkového objemu prostriedkov do osobitnej novej kapitoly, venovanej obnove kultúrnych a kreatívnych sektorov.
„Nic nebude“

Na stretnutí sa okrem Lívie Vaššákovej nečakane zúčastnili aj premiér Eduard Heger a ministerka kultúry Natália Milanová. „Nemilým a neprekvapivým výsledkom stretnutia bohužiaľ bolo, že MF našu pripomienku neakceptovalo – okrem iného by to znamenalo, že by museli preorganizovať celé finančné rozdelenie Plánu obnovy a „niekomu zobrať“,“ informuje Jaurová.

„Presne to je však dôsledkom zlého a netransparentného procesu prípravy Plánu obnovy, do ktorého bola odborná a širšia verejnosť zapojená až v medzirezortnom pripomienkovom konaní, kde prakticky žiadne zásadnejšie a koncepčné zmeny nie sú možné,“ hnevá sa liberálka. Podľa nej malo ministerstvo urobiť presný opak toho, čo s Plánom obnovy urobilo.

Čerešničkou na torte je vyjadrenie Ministerky Milanovej zo spomínaného stretnutia, ktoré Jaurová opísala. Vraj: „Ministerka kultúry vravela, že vo vláde majú všetci veľký vzťah ku kultúre a radi chodia do divadla.“ Táto „hláška“ presne opisuje odbornosť ministerky Milanovej a úroveň jej uvažovania a komunikácie.

Slohové cvičenie na tému Plán obnovy (Vladimír Bačišin)
15 | 03 | 2021 | sefredaktor

Prečo ešte herci a kultúra neprotestuje?

A teraz k pointe. Nie je zaujímavé, ako sa táto vláda, ktorá môže naozaj z veľkej miery vďačiť práve slovenskej kultúre a hercom, že vôbec vládne, voči nim správa? Na jednej strane to asi mnohým vyčarúva zlomyseľný úškrn na tvári... pretože aspoň raz očividne melú mlyny; a dokonca rýchlo. Tí, ktorí dnešnú situáciu spôsobili, dnes nemajú doslova čo jesť.

Na druhej strane však úsmev zamrzne, keď si uvedomíme, ako slabučko napriek tomu herci a iní predstavitelia kultúry hryzkajú. Prečo nie sú teraz v uliciach? Boja sa väzby? Veď oni práve pred voľbami 2020 bojovali za slobodu. Tak kde je?

Poprípade ich nemá kto zorganizovať a za účasť im zaplatiť?

Konečne! Zverejnili dlho očakávaný miliardový Plán obnovy Slovenska
Okolo plánu obnovy sa už medzi politikmi narozprávalo veľa. Ministerstvo financií teraz konečne zverejnilo dlho očakávaný dokument smerujúci k plánu obnovy. Čítať ďalej
05 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.