Premiér poveril Matoviča, aby v Maďarsku rokoval o posúdení vakcíny Sputnik
09 | 04 | 2021 I tasr

Premiér Eduard Heger (OĽANO) poveril ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) a ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nominant OĽANO) preverením aktuálnej dostupnosti vakcín na trhu vrátane vakcíny Sputnik V. Súčasne poveril Matoviča, aby v Budapešti s maďarskými partnermi prerokoval možnosť posúdenia vakcíny Sputnik.


TASR o tom informoval tlačový a informačný odbor Úradu vlády (ÚV) SR.

"Premiér Eduard Heger v záujme ochrany života a zdravia občanov má eminentný záujem na masívnej vakcinácii občanov, ktorá je podmienkou získania kolektívnej imunity. Rovnako vníma záujem občanov o očkovanie vakcínou Sputnik V," uviedol úrad s tým, že je preto povinnosťou štátu túto vakcínu zabezpečiť v požadovanom množstve a kvalite.

K piatkovému rokovaniu s maďarskými partnermi úrad uviedol, že Matovič má prerokovať možnosť posúdenia vakcíny Sputnik tak, aby sa vylúčili akékoľvek pochybnosti o transparentnosti a odbornosti testovania vakcíny. ÚV hovorí o snahe čím skôr zastaviť pandémiu a jej negatívne dôsledky na verejné financie SR. Heger zároveň ubezpečuje, že na Slovensku sa budú povoľovať iba tie vakcíny, ktoré prejdú štandardným procesom schvaľovania v certifikovanom laboratóriu, prípadne budú mať povolenie Európskej liekovej agentúry (EMA).

Matovič oznámil, že v Moskve dosiahol, aby nad nami v prípade Sputniku V nezabuchli dvere. Viac prezradiť odmietol
Minister financií Igor Matovič sa postavil pred novinárov s tlačovým vyhlásením. Oznámil, že Rusi skutočne požiadali, aby sme im vrátili všetky vakcíny Sputnik, ktoré k nám pred šiestimi týždňami dodali a ďalej už s nami v tomto smere nechceli nič... Čítať ďalej
09 | 04 | 2021 | Michal Filek