Británia pozastavila očkovanie detí vakcínou od AstraZeneca
07 | 04 | 2021 I Lukáš Leca

Očkovanie detí vakcínou od AstraZeneca bolo pozastavené. Britský regulačný úrad pre lieky skúma možnú súvislosť so zriedkavými krvnými zrazeninami v mozgu, ktoré sa objavili u niektorých zaočkovaných dospelých, informuje portál RT.


Vakcína bola vyvinutá v spolupráci s Oxfordskou univerzitou. Čaká na schválenie Agentúrou pre lieky a zdravotnícke výrobky (MHRA) na použitie u detí. Na konci roku 2020 ju britské regulačné orgány núdzovo schválili na použitie u dospelých.

„Aj keď v pediatrickom klinickom očkovacom programe neexistujú žiadne obavy týkajúce sa bezpečnosti, čakáme na ďalšie informácie od úradu MHRA. O preskúmaní zriedkavých prípadov trombózy, ktoré boli nahlásené u dospelých,“ uviedol hovorca Oxfordskej univerzity .

Očkovanie detí vo veku od šesť do 17 rokov sa začalo vo februári. Je prvým svojho druhu. Testovalo schopnosť vakcíny generovať imunitnú odpoveď u osôb mladších ako 18 rokov.

Rakúsko sa môže v lete „vrátiť do normálu“, tvrdí kancelár Kurz
Rakúsky kancelár Sebastian Kurz uviedol, že krajina sa môže vrátiť do normálneho života za tri mesiace. Dovtedy by mohli byť už všetci zaočkovaní. Dodal, že kampaň sa ešte zrýchli, ak Viedeň nakúpi vakcínu Sputnik V z Moskvy, informuje portál... Čítať ďalej
04 | 04 | 2021 | Lukáš Leca


V posledných týždňoch sa objavili správy o incidentoch s krvnými zrazeninami u veľmi malého počtu ľudí, ktorí dostali vakcíny AstraZeneca v niekoľkých dňoch pred ochorením, aj keď medzi zrazeninami a očkovaním nebola preukázaná jasná súvislosť.

Regulačný úrad EÚ pre lieky, Európska lieková agentúra (EMA) minulý mesiac uviedla, že prínosy očkovania prevažujú nad jeho rizikami po tom, čo niekoľko členských štátov pozastavilo očkovanie vakcínou po správach o krvných zrazeninách.

Na základe stanoviska regulačného orgánu mnoho štátov obnovilo používanie vakcíny. Vyšetrovanie bezpečnostného výboru EMA, zamerané na príčinnú súvislosť medzi aplikovaním vakcíny a zriedkavými krvnými zrazeninami, pokračuje ďalej.

Facebooku unikla masívna databáza 533 miliónov používateľov. Gigant tvrdí, že ide iba o „staré údaje“
Na internet údajne uniklo množstvo osobných údajov. Vrátane celých mien, telefónnych čísel a e-mailov 533 miliónov používateľov Facebooku. Technologický gigant incident bagatelizuje. Tvrdí, že údaje sú „staré“, informuje portál... Čítať ďalej
04 | 04 | 2021 | Lukáš Leca