Šéf SIS musí byť apolitický a dôveryhodný človek, tvrdia Občianski demokrati Slovenska
06 | 04 | 2021 I Jozef Uhlárik

Slovenská informačná služba je od 11. marca bez svojho šéfa a tento týždeň by sa mohlo rozhodnúť o jeho nástupcovi. Občianski demokrati Slovenska si vo svojom statuse všímajú veci kolo našej kontroverznej SIS.


Naša SIS zrejme 11. marca, keď NAKA zatkla jej šéfa Vladimíra Pčolinského, stratila akúkoľvek dobrú povesť vo svete. A to aj preto, že za mrežami už sedí i jeho zástupca. Po takmer mesiaci sa teraz začalo opäť vážne hovoriť o novom riaditeľovi tajných, ktorého by malo nominovať hnutie Sme rodina. Podľa zverejnených informácií ide tento týždeň Boris Kollár jednať s premiérom Hegerom o jeho nominácii na šéfa SIS. A práve výber nového šéfa si na sociálnej sieti všímajú aj Občiansku demokrati Slovenska (ODS).
Amaterizmus aj spolupráca so Smerohlasom sú pre boj s korupciou katastrofou

„Podľa koaličnej zmluvy má právo nominovať šéfa SIS strana Sme Rodina, ktorej predseda Boris Kollár je odfotený s mafiánmi na Kube. SIS má za sebou históriu, ktorá nás nabáda k opatrnosti. Od upratovania v archívoch ŠTB začiatkom 90-tych rokov, cez únos syna prezidenta Kováča. Až po otázniky s pobytom osoby s väzbami na talianskeho mafiána v okolí premiéra a v bezpečnostnej rade štátu,“ opisujú hneď v úvode statusu Občianski demokrati doterajšie nášľapné míny slovenských tajných.

Dodávajú: „Chválenie profesionality SIS nedávno zatknutým riaditeľom Pčolinským skôr ako k spokojnosti nabádalo k zvýšenej opatrnosti. Prebiehajúci výber šéfa SIS je jedno z najdôležitejších personálnych rozhodnutí vlády, ktoré by mala verejnosť sledovať.“

Občianski demokrati Slovenska sú na sociálnej sieti všímajú aj to, že pri voľbe generálneho prokurátora sa nejednotná koalícia napokon zhodla so Smerohlasom a fašistami. Podľa ODS môže koalícia buď prenechať zásadné hlasovania náhode, alebo existujú dohody medzi časťou koalície a opozíciou pri zásadných protikorupčných postoch.

„Obe možnosti nehovoria nič dobré o boji s korupciou, ktorá bola nosnou témou Matovičovej vlády a OĽaNO. Amaterizmus aj spolupráca so SMEROHLASOM sú pre Slovensko a jeho boj s korupciou katastrofou. Kompetenčne zo zákona je výber šéfa SIS zodpovednosť predsedu vlády,“ konštatujú slovenskí občianski demokrati.

Draxler: Zadržaný šéf SIS Pčolinský robil tejto organizácii od začiatku len hanbu
Na zadržanie riaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského už zareagovalo viacero súčasných politikov. Z tých bývalých si dnešnú rannú udalosť všíma v statuse na sociálnej sieti aj exminister školstva Juraj Draxler. Čítať ďalej
11 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik

V čela SIS stál človek podozrivý, že namiesto boja s mafiou bol jej spojencom

Korupcia šéfa SIS a to dokonca v spojení so starou mafiou je podľa ODS na odstúpenie predsedu vlády, pretože ide o jednu z kľúčových bezpečnostných pozícií v štáte. „Nech znie koaličná zmluva v téme nominácie šéfa SIS akokoľvek, premiér Heger sa v tomto bode nemôže vzdať zodpovednosti. Rovnako sa všetci koaliční partneri v tomto bode nemôžu vzdať spoluzodpovednosti za to, komu právo nominovať šéfa SIS v koaličnej zmluve do rúk dali. Vláda svoju prvú šancu na očistu a reformu SIS premrhala a do jej čela dala človeka, ktorý je podozrivý, že namiesto boja s mafiou bol jej spojencom,“ nešetria kritikou Občianski demokrati, podľa ktorých má teraz premiér Heger a jeho koaliční partneri možnosť reparátu.



ODS sú presvedčení, že koalícia by mala dať do čela SIS apolitického a dôveryhodného človeka, ktorý sa aspoň pokúsi o jej očistu a skutočnú obnovu dôveryhodnosti. „Hraná transparentnosť zadržaného šéfa SIS vyzerala skôr ako zastierací manéver pre jeho skutočné úmysly. Súčasne môže vláda aspoň nastaviť pravidlá pre väčšiu transparentnosť a posilnenie kontroly činnosti spravodajských služieb. Korupčná mafia nebola ani zďaleka porazená,“ dodávajú v závere svojho statusu Občianski demokrati Slovenska, podľa ktorých je čas na zodpovednosť celej koalície.

Pčolinský mal pochybné kontakty už pred nástupom do funkcie šéfa SIS. Ako je to možné?
Kauza Vladimíra Pčolinského ukázala nielen na podozrenia z úplatkov v tajných službách, ale aj na pochybné kontakty odvolaného šéfa SIS s Ľudovítom Makóom, informuje denník SME. Čítať ďalej
26 | 03 | 2021 | Diana Zaťková