Pčolinský mal pochybné kontakty už pred nástupom do funkcie šéfa SIS. Ako je to možné?
26 | 03 | 2021 I Diana Zaťková

Kauza Vladimíra Pčolinského ukázala nielen na podozrenia z úplatkov v tajných službách, ale aj na pochybné kontakty odvolaného šéfa SIS s Ľudovítom Makóom, informuje denník SME.


V posledných dňoch sa ukazuje, že exšéf tajných Pčolinský bol s Makóom, podozrivým z rozsiahlej korupčnej činnosti, v kontakte ešte predtým, ako sa stal šéfom tajnej služby. Za súčasnej vlády.
Problémy s Makóovým úradom

Makó ako kajúcnik polícii povedal, že Pčolinský ho vyhľadal, lebo jeho rodina mala v Ružomberku herňu. A problémy s kriminálnym úradom finančnej správy, ktorý Makó viedol. Pčolinský "poprosil o riešenie situácie s nejakými spoločnosťami, ktoré preverovala finančná správa a KÚFS,“ povedal Makó.

Či mu za službu Pčolinský zaplatil a či Makó nejako v jeho prospech zasiahol, zo zverejnených uznesení k prípadu nie je jasné. Pčolinský kontakt zľahčuje. Hovorí, že len riešil "problém týkajúci sa kvízomatov" a nečinnosti kriminálky finančnej správy.

Valášek: „Ja a nový šéf diplomacie? V žiadnom prípade, verím, že Korčok sa vráti!“
Vládna koalícia sa rozpadáva. Ministerské stoličky včera odpustili šéf rezortu školstva Branislav Gröhling aj diplomacie Ivan Korčok. Jeho miesto by v novej vláde mal vraj nastúpiť Tomáš Valášek, čo on ale, zatiaľ, vo svojom statuse... Čítať ďalej
26 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik


Keď sudca špecializovaného súdu Ján Buvala nedávno rozhodoval o väzbe pre Pčolinského, jeho vysvetlenie ho nepresvedčilo. "Obvinený Pčolinský pri výsluchu presvedčivým spôsobom nevysvetlil dôvod svojho záujmu z minulosti. Ktorý sa týkal herne v Ružomberku,“ podotkol sudca.
Makó v SIS

Pri Makóovi prekvapuje aj to, že pre štát zrejme pracoval aj potom, ako po voľbách odišiel z finančnej správy. Dokonca bol zrejme Pčolinského podriadený. Z funkcie riaditeľa ho odvolali začiatkom júna, no prinajmenšom počas nasledujúceho leta bol v tajnej službe. Vyplýva to z návrhu prokuratúry na väzobné stíhanie Pčolinsk

Nie je však jasné, či bol Makó v SIS ešte v čase, keď šéfoval daňovej kriminálke, alebo sa tam presunul potom. Ako dlho v službe pôsobil alebo aj v akej forme spolupracoval, je tajné.

Blaha: "Ak mal Heger ukázať, že je iný ako Matovič, zlyhal na plnej čiare. Len frázy a hejt..." (VIDEO)
Na TV JOJ vysielali včera večer politickú diskusnú reláciu s hosťami Eduardom Hegerom a Robertom Ficom. Robert Fico v nej historicky znemožnil Eduarda Hegera, že to sa zapíše do moderných slovenských dejín. Myslí si to poslanec SMER-u Ľuboš... Čítať ďalej
26 | 03 | 2021 | Michal Filek

SIS nesmie podávať informácie

"SIS štandardne ako všetky spravodajské služby nesmie potvrdiť ani vyvrátiť žiadne informácie, ktoré by sa týkali prípadnej spolupráce spravodajskej služby s konkrétnou osobou,“ povedala hovorkyňa služby Zuzana Morávková.

Ak by bol Makó súčasne v tajnej službe aj šéfom vo finančnej správe, bolo by to nielen neštandardné. Ale mohlo by to narážať aj na zákon, myslí si poslanec OĽaNO a bývalý štátny tajomník ministerstva vnútra Lukáš Kyselica a dodáva: "Nemožno mať naraz dva služobné pomery, to sa vylučuje.“

Stíhaný Makóktorý trávi čas v Dubaji a na Slovensko chodí iba vypovedať, prekvapil vo viacerých prípadoch. V Pčolinského kauze hovorí zhodne s bývalým námestníkom SIS Borisom Beňom o tom, ako vedeniu tajnej služby sprostredkoval úplatok 40-tisíc eur od konkurzného právnika Zoroslava Kollára. Bola to údajne cena za to, že služba prestane Kollára odpočúvať.

Visolajský: "V prípade nakazenia sa žiadame stopercentnú PN-ku!"
Slovenskí zdravotníci melú z posledného. Trpia nedostatkom lôžok, personálu, pľúcnych ventilátorov, nadbytkom pacientov a, samozrejme, umieraním chorých na Covid. Mnohí sa aj pri výkone svojho povolania Covidom nakazili. Kto by to mohol poprieť? No... Čítať ďalej
26 | 03 | 2021 | Diana Zaťková


Sudcovi musel Pčolinský vysvetľovať aj to, ako sa dozvedel, že polícia sa ho chystá zadržať a prečo mu SIS z problémov pomáhala. Dozorujúci prokurátor Peter Kysel to nazval "masívnymi opatreniami obvineného pred zadržaním“. Narážal zrejme aj na to, že policajta z NAKA, ktorý šéfa SIS sledoval, špehovalo 23 príslušníkov tajnej služby.

Pčolinský tvrdí, že išlo o náhodu. Povedal, že z anonymného listu, ktorý vraj našiel v spoločnej garáži pod bytom, sa dozvedel, že by mohol byť diskreditovaný - tak sa podľa toho zariadil a dával si pozor.

Ako Makó sabotoval akciu daniarov? Z výšky úplatkov sa vám zakrúti hlava
S prosbou o pomoc prišiel v lete 2019 galantský podnikateľ Miroslav Janeba za svojim známym Tomášom Rajeckým z mafiánskej skupiny piťovcov. Janeba potreboval vybaviť "maličkosť" u daniarov. Nikoho tam však nepoznal, a tak nastúpili mafiáni a... Čítať ďalej
26 | 03 | 2021 | Diana Zaťková


"Prokurátor označil za zarážajúce, že obvinený (Pčolinský) anonymný list nepriložil k podaniu, respektíve ho nepredložil polícii po svojom zadržaní,“ píše sa v uznesení.

Vysvetlenie Pčolinský nedal, len povedal, že list má odložený v byte. Svoju vinu odmietol a sudcovi povedal, že Beňa proti nemu vypovedá len preto, aby sa dostal z väzenia.

Ak premiér podá demisiu, padne vláda a to je nezodpovedné, tvrdí Heger
Podľa ministra financií premiér nepodal demisiu z jednoduchého dôvodu. Automaticky by padla vláda a Slovensko dnes nemá čas na ďalšie právne naťahovačky, ktoré súvisia s vymenovaním novej. Informuje o tom portál HN. Čítať ďalej
26 | 03 | 2021 | Diana Zaťková