Erdogan zatkol desať admirálov, ktorí nesúhlasia s jeho plánmi v Marmarskom mori
06 | 04 | 2021 I Diana Zaťková
Turecká polícia zatkla 10 admirálov na dôchodku, ktorí vyjadrili obavy, že ambiciózny plán vykopania nového kanála medzi Čiernym a Marmarským morom by krajinu ohrozil. Informuje portál RT.




Ďalším štyrom osobám bolo nariadené, aby sa do troch dní prihlásili u hlavného prokurátora Ankary. V rámci vyšetrovania údajného pokusu o spáchanie trestného činu „proti národnej bezpečnosti a ústavnému poriadku“, uviedla turecká tlačová agentúra Anadolu.
Opustia dohovor?

K zatknutiu a predvolaniu došlo kvôli otvorenému listu, ktorý podpísali bývalí vysokopostavení pracovníci tureckého námorníctva. Sú znepokojení z návrhu, že Turecko môže opustiť Montreuxský dohovor z roku 1936. Ktorý je základnou medzinárodnou zmluvou. Tá riadi zvrchovanosť Turecka nad dvoma prielivmi spájajúcimi Stredozemné a Čierne more a vnútrozemské Marmarské more.

Turecké úrady na list reagovali s hnevom a uviedli, že predstavuje hrozbu pre civilnú vládu.

Brazília našla odpoveď na zníženie úmrtí: Je to včasná liečba
Expert porovnal výsledky pandémie v dvoch susediacich brazílskych štátoch. Výsledky sú neuveriteľné. Obrovský rozdiel v úmrtnosti spôsobil nedostatok hydroxychlorochínu a ivermektínu v jednom zo štátov, a tým pádom nedostatočne rýchla včasná... Čítať ďalej
05 | 04 | 2021 | Diana Zaťková


Jadrom problému je Istanbulský kanál, 50 km dlhá vodná cesta, ktorá vedie paralelne s Bosporom a pomáha vyrovnať sa s hustou námornou dopravou cez prielivy. Je to jeden z projektov prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana zameraných na pretvorenie Turecka vysokými investíciami do infraštruktúry.

Erdogan tento projekt prvýkrát predstavil v roku 2011 počas svojej volebnej kampane a sám ho označil za „bláznivý projekt“.

Kritici sa obávajú, že nová umelá vodná cesta, na ktorú sa nevzťahuje Montreuxský dohovor, by mohla viesť ku konfrontácii medzi hlavnými námornými národmi. Zmluva umožňuje voľný priechod civilných lodí prielivom, obmedzuje však tonáž a počet vojenských plavidiel krajín mimo Čierneho mora.

Rok vlády Igora Matoviča: Slováci sú už najchudobnejšou krajinou Vyšehradu
Ešte nedávno sa Slovensko doťahovalo na susedné krajiny Vyšehradskej štvorky (V4) v kvalite životnej úrovne. Už sa zdalo, že čoskoro predbehnú aj Česko. Najnovšie údaje z roku 2020 však Slovákov vracajú na štartovaciu čiaru. Čítať ďalej
05 | 04 | 2021 | Gabriel Matta


Erdogan uviedol, že Montreuxský dohovor sa nebude vzťahovať na dopravu cez nový kanál po jeho dokončení, čo viedlo k špekuláciám o tom, že Turecko môže od zmluvy úplne odstúpiť.

Turecká armáda, ktorá v minulosti hrala úlohu garanta sekulárnej ústavy v krajine, uskutočnila v rokoch 1960 až 1980 tri úspešné puče. V roku 1997 si „vojenské memorandum“ vynútilo rezignáciu islamistického predsedu vlády Necmettina Erbakana. V roku 2016 došlo k neúspešnému puču proti Erdoganovi, ktorý si vyžiadal množstvo zabitých osôb a viedol k očisteniu tureckého bezpečnostného aparátu.

Bill Gates chce pomocou novej technológie vyriešiť globálne otepľovanie. Môže sa to zvrhnúť v katastrofu
Portál zoommagazin.iprima.cz priniesol informáciu, podľa ktorej jeden z najbohatších ľudí Bill Gates investuje do technológie, ktorá by mohla zastaviť globálne otepľovanie. Ale tiež premeniť Zem na ľadovú guľu. Čítať ďalej
05 | 04 | 2021 | Michal Filek