Británia: Johnson je znepokojený situáciou na ukrajinských hraniciach
06 | 04 | 2021 I tasr

Britský premiér Boris Johnson je "mimoriadne znepokojený" z najnovších presunov ruských vojakov na polostrove Krym a pri ukrajinských hraniciach. Uviedol to podľa svetových agentúr v pondelňajšom telefonickom rozhovore s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.


Zároveň ho ubezpečil, že Veľká Británia bezvýhradne podporuje zvrchovanosť a územnú celistvosť Ukrajiny. V súvislosti s touto "destabilizačnou aktivitou" vyjadril solidaritu s ukrajinskou a ocenil prístup zo strany Kyjeva.

Zelenskyj sa následne prostredníctvom Twitteru poďakoval Johnsonovi za podporu. Konštatoval, že Ukrajina "nie je sama" a na jej strane s aj krajiny zo skupiny G7.

Podobné podporné stanoviská vydali v uplynulých dňoch aj americký prezident Joe Biden a šéf európskej diplomacie Josep Borrell.

Ukrajina a Spojené štáty minulý týždeň hlásili presuny ruských vojakov na anektovanom Krymskom polostrove a pri rusko-ukrajinských hraniciach v blízkosti území kontrolovaných proruskými separatistami. Aj Zelenskyj vo štvrtok obvinil Moskvu zo sústreďovania vojakov na hraniciach s Ukrajinou.

 

Čaká nás ďalší presun vojakov. Ľudia nesúhlasia: "Národ bude humanitárne hľadieť s respirátormi na papuliach"
Ministerstvo upozorňuje na ďalší presun vojenskej techniky cez naše územie. "Ale kam idú?" pýta sa na facebooku diskutujúca. "Žeby mierová misia na Ukrajine?" Čítať ďalej
06 | 04 | 2021