A je to tu: Spojitosť s krvnými zrazeninami a vakcínou od AstraZeneca predsa existuje!
06 | 04 | 2021 I Jozef Uhlárik

Proti vakcínam od firmy AstraZeneca sa postavili viaceré štáty, ktoré reagujú na úmrtia svojich občanov po ich použití. Vysoký predstaviteľ EMA teraz vyhlásil, že existuje spojitosť medzi podaním vakcíny a vznikom krvných zrazenín.


Úmrtí po aplikácii vakcíny od firmy AstraZeneca na vznik krvných zrazením vo svete pribúda, a tak sa viaceré štáty vzdali možnosti očkovať touto vakcínou od britsko-švédskej farmaceutickej spoločnosti. Problémami sa zaoberala už aj Európska lieková agentúra (EMA). Podľa šéfa jej vakcinačnej stratégie Marca Cavaleru existuje spojitosť medzi vakcínou od firmy AstraZeneca a prípadmi trombózy, informuje portál hnonline.sk.
Tento týždeň by EMA mohla vydať „predbežné vyjadrenie“

Marco Cavalera, ktorý v EMA vedie tím zaisťujúci schvaľovanie vakcín zdôraznil, že prípady nezvyčajných krvných zrazenín po podaní vakcíny AstraZeneca sú síce veľmi zriedkavé, napriek tomu existuje spojitosť medzi touto vakcínou a prípadmi trombózy. Šéf vakcinačnej stratégie Európskej agentúry pre lieky to dnes povedal talianskemu denníku Il Messaggero. „Je čoraz ťažšie povedať, že neexistuje žiadna súvislosť medzi vakcínou AstraZeneca a veľmi zriedkavými prípadmi nezvyčajných krvných zrazenín,“ uviedol Cavalera a dodal: „Podľa môjho názoru môžeme teraz povedať, že je jasné, že tam spojitosť s vakcínou je. Čo presne túto reakciu spôsobuje, ale zatiaľ nevieme.“

Cavalera spomenul vyšetrovanie prípadov trombóz, ktoré sa vyskytli u ľudí vo veku pod 55 rokov, a to najmä u žien. Hodnotenie a vyšetrovanie prípadov je podľa neho stále „ďaleko od dokončenia“ a EMA poskytne tento týždeň „predbežné vyjadrenie“. Lieková agentúra podľa Cavaleru ale zatiaľ nebude zrejme schopná upresniť vekové kategórie, v ktorých sa očkovanie neodporúča, ako to v predchádzajúcich dňoch urobili niektoré krajiny.

Z 30 nahlásených prípadov vzniku zrazenín vakcínou AstraZeneca už zomrelo 7 ľudí
Britský Regulačný úrad pre lieky a zdravotnícke výrobky (MHRA) v sobotu oznámil, že zo skupiny 30 ľudí zaočkovaných proti koronavírusu vakcínou od firmy AstraZeneca, ktorí zdravotným úradom nahlásili vznik krvných zrazenín, zomreli... Čítať ďalej
03 | 04 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR