Rok vlády Igora Matoviča: Slováci sú už najchudobnejšou krajinou Vyšehradu
05 | 04 | 2021 I Gabriel Matta

Ešte nedávno sa Slovensko doťahovalo na susedné krajiny Vyšehradskej štvorky (V4) v kvalite životnej úrovne. Už sa zdalo, že čoskoro predbehnú aj Česko. Najnovšie údaje z roku 2020 však Slovákov vracajú na štartovaciu čiaru.


Slováci sú zvyknutí nadávať na politické pomery v krajine a na životnú úroveň vôbec. Keď sa ale pozrieme na súčasnú situáciu v ktorej sa Slovensko ocitlo, je sa naozaj nad čím zamyslieť a náladu to Slovákom určite nezlepší.

Už-už to vyzeralo tak, že Slovensko bude spomedzi krajín V4 na tom najlepšie a Slováci tak už nebudú mať dôvod na svoj prehnaný pesimizmus. Situácia sa však radikálne otočila a údaje za rok 2020 hovoria, že krajina sa v kvalite životnej úrovne prepadá a ocitla sa až na chvoste rebríčka krajín V4.

Amerikou sankcionovaný Nord Stream 2 napádajú lode, ponorky i lietedlá. Je to bezprecendentné, tvrdí expert
04 | 04 | 2021 | Diana Zaťková


Tabuľka členov Vyšehradskej skupiny od Medzinárodného menového fondu - hrubý domáci produkt na obyvateľa podľa parity kúpnej sily na rok 2020 vyzerá nasledovne:

Poradie Krajina HDP (v USD / rok)

  1. Česká republika          40 293

  2. Poľsko                          33 739

  3. Maďarsko                    32 434

  4. Slovensko                    32 184


Samozrejme, Rakúsko a Nemecko sú na tom stále výrazne lepšie, ale mnohým krajinám sme buď utiekli, alebo ich predbehli. Slováci samozrejme v minulom roku stratili najmä z dôvodu koronavírusovej epidémie a hlavne tým, že na tvorbe HDP sa veľkým pomerom podieľa hlavne automobilový priemysel.

Švédsko malo v roku 2020 aj bez opatrení proti Covid-19 menej úmrtí ako väčšina európskych štátov
Reuters informuje, že Švédsko, ktoré nezaviedlo prísne opatrenia proti Covid19, malo za rok 2020 nižší nárast úmrtnosti ako väčšina európskych krajín. Ukázala to analýza údajov. Čítať ďalej
04 | 04 | 2021 | Petra Demková


Aj v Čechách sa vyrába tiež veľa automobilov, ale tvorba HDP našich susedov je viac diverzifikovaná. Automobilový priemysel bol jedným z tých, ktoré najviac epidémiou utrpeli.
Taliansko a Izrael až za nami, na dostrel Japonsko

Slovensko sa prepadlo, pričom Maďarsko s Poľskom zostali viac-menej na rovnakom mieste. Česká republika však predbehla ešte aj dve veľké krajiny Západnej Európy, ktoré boli vždy pred ňou. Už dávno sú na tom lepšie, než Gréci či Portugalci, avšak v predošlom roku za sebou Česko zanechalo už aj Španielsko a čuduj sa svete, dokonca aj Taliansko.

ŠKANDÁL: Dôveryhodnosť EMA vážne utrpela. Naozaj ju farmafirmy korumpujú?
"Čistý „obchod“ s využitím dôverných informácií, „rodinkárstvo“ a korupcia", obviňuje Európsku liekovú agentúru (EMA) rakúsky politik Gerald Hauser (FPÖ): Aká je pravda o prerozdeľovaní vakcín v EÚ? Čítať ďalej
04 | 04 | 2021 | Ingrid Vrabcová