Viac ako 70 ľudí prišlo o život pri záplavách v Indonézii a Východnom Timore
05 | 04 | 2021 I tasr

Viac ako 70 ľudí prišlo o život a desiatky ďalších sú stále nezvestní v dôsledku záplav a zosuvov pôdy, ktoré zasiahli Indonéziu a susedný Východný Timor, uviedla v pondelok agentúra AFP s odvolaním sa na miestne úrady.


"Máme tu 55 mŕtvych, ale toto číslo je veľmi dynamické a určite sa ešte zmení, zatiaľ čo zhruba 42 ľudí je nezvestných," uviedol hovorca Národného úradu pre riešenie katastrof v Indonézii.

Najmenej 16 ľudí tiež zahynulo vo Východnom Timore, uviedol predstaviteľ tohto ostrovného štátu, ktorý leží medzi Indonéziou a Austráliou.

Záplavy spôsobené prívalovým dažďom spôsobili spúšť na ostrovoch tiahnucich sa od Flores v Indonézii až po Východný Timor a prinútili tisíce ľudí utiecť do úkrytov.

Záplavy a následné zosuvy pôdy spôsobili vyliatie priehrad a  zaplavili tisíce domov, zatiaľ čo sa záchranári snažili dostať k uväzneným preživším.

Meteorológovia predpovedajú pre časti Indonézie silný dážď aj na nasledujúce dni. K prudkým zrážkam, záplavám a zosuvom pôdy dochádza v krajine často najmä v období monzúnových dažďov, ktoré trvajú od októbra do apríla.

Rok vlády Igora Matoviča: Slováci sú už najchudobnejšou krajinou Vyšehradu
Ešte nedávno sa Slovensko doťahovalo na susedné krajiny Vyšehradskej štvorky (V4) v kvalite životnej úrovne. Už sa zdalo, že čoskoro predbehnú aj Česko. Najnovšie údaje z roku 2020 však Slovákov vracajú na štartovaciu čiaru. Čítať ďalej
05 | 04 | 2021 | Gabriel Matta