Politici využívajú paniku na to, aby vinu za Covid-19 presunuli na občanov. Spoločnosť tak môže zostať navždy poznačená
05 | 04 | 2021 I Preklad: Lukáš Leca

Od začiatku pandémie vláda Spojeného kráľovstva využíva strach na ovládanie verejnosti, pričom na potlačenie nesúhlasu používa extrémnu a klamlivú taktiku, píše vo svojom komentári Ashley Frawleyová.


Politici prostredníctvom vnútorných kampaní odvrátili pozornosť od seba tým, že neustále upozorňovali na bezpečnostné riziká. Nie je to len nedemokratické, ale dokonca to poškodilo spoločnosť tým, že sa ľudia obrátili proti sebe.

Toto je presne zámerom. Po celé desaťročia sa vlády obracali na psychológiu správania s cieľom manipulovať emócie verejnosti s cieľom dosiahnuť svoje ciele. Ale to má následky. Tí, ktorí sú pri moci, vyčerpali populáciu a vytvorili zvýšenú hladinu úzkosti s negatívnymi účinkami, ktoré budú dlhodobé. Musíme pochopiť, ako sa to stalo, aby sme zabezpečili, že sa to už nebude opakovať.

Vládne informácie podporili taktiku strachu na konci marca 2020, keď sa komunikácia posunula od bezvýrazného Chrisa Whittyho, ktorý nám povedal: „Ak chcete pomôcť zachrániť životy, zostaňte doma“ k „tvrdšiemu“ prístupu. Video zverejnené v apríli sa začína záberom na sanitky pri zvuku sirén. Roztrasené zábery z pohotovostí a zvuk spanikáreného zdravotníckeho personálu sú popretkávané tichou pochmúrnou hudbou. Hlboký, vážny hlas hlasového herca Marka Stronga nás varuje, že koronavírus je „život ohrozujúci pre ľudí všetkých vekových skupín“.

Video končí obrázkami ľudí na prahu svojho domu, ktorí tlieskajú organizácii NHS, a potom sa opäť objaví vzduchovú pumpa ďalšieho pacienta bez tváre. Správa je jasná: "Bez ohľadu na to, kto ste, ste ohrození. Zostaňte doma, tlieskajte NHS. Alebo to môžeš byť ty," pokračuje vo svojom komentári Ashley Frawleyová.

Guvernér Floridy zakázal Covid pasy, aby zabránil vzniku dvoch tried občanov
Guvernér Floridy Ron DeSantis vo svojom štáte zakázal vakcinačné pasy. Vyzval zákonodarcov, aby chránili slobodu občanov, informuje portál RT. Čítať ďalej
03 | 04 | 2021 | Lukáš Leca


Toto šírenie strachu je bežnou taktikou pri informovaní o verejnom zdraví. Aj keď riziká majú tendenciu byť správne sformulované, úradníci považujú za politicky užitočné potlačiť informácie a „demokratizovať riziká“: Vezmite riziko špecifické pre niektorých ľudí a zovšeobecnite ho na všetkých, aby sa všetci rovnako báli. Tým sa zabráni obvineniu z diskriminácie ktorejkoľvek skupiny. Ale tiež nás povzbudzuje k tomu, aby sme svet videli oveľa rizikovejšie a strašidelnejšie, ako v skutočnosti je. Niet divu, že úroveň strachu sa neustále zvyšovala, najmä u mladých ľudí, ktorí by sa v mnohých ohľadoch mali najmenej obávať.

Pre politikov je však úzkosť užitočná. Cieľom je vytvoriť ochromujúcu úzkosť, čo znamená, že nemôžete ani opustiť dom. Ale ako sme to videli u ďalších rizík, napríklad v prípade únosov detí, túto úroveň strachu nemožno jednoducho vypnúť. Hlboké vplyvy na spoločnosť dlho prežívajú aj po počiatočnej panike.

Sputnik V môže byť v prípade nových mutácii aktualizovaný do 48 hodín, tvrdia vedci
Ruskí vedci predstavili novú genetickú technológiu, ktorá by podľa nich umožnila vakcíne Sputnik V adaptovať sa do 48 hodín na nové mutácie smrtiaceho vírusu, informuje portál RT. Čítať ďalej
02 | 04 | 2021 | Lukáš Leca


Vedci v oblasti správania však považujú hodnotenie rizík na úrovni ľudí za ďalší problém, ktorý treba prekonať. V správe Vedeckej pandemickej skupiny sa uvádza, že "aj napriek nízkej miery úmrtnosti v ich vlastných vekových skupinách, sa značný počet ľudí stále necíti byť dostatočne ohrozený". Takže na dosiahnutie tohto cieľa bol potrebný iný prístup.

V sérii plagátov vydaných o niekoľko týždňov neskôr sa pracovník NHS v úplnom ochrannom obleku pozerá na publikum s mierne naklonenou hlavou a vážnymi očami. Jeho chirurgická maska ​​vyzerá skôr ako plynová maska. Táto zrnitá dystopická estetika bola na sociálnych sieťach vysielaná so správou: „Ak vyjdete von, môžete šíriť vírus, a ľudia zomrú.“

Práve tento dôraz na ohrozenie ostatných sa stal dominantnou taktikou kampane. Ste v ohrození. Ale čo je dôležitejšie, ste taktiež riziko, píše vo svojom komentári Ashley Frawleyová.

Nové dokumenty odhalili účasť Brazílie na prevrate v Čile, ktorý bol podporovaný aj USA
Účasť Washingtonu na násilnom zvrhnutí demokraticky zvolenej vlády Čile v septembri 1973 je už všeobecne známa. Avšak kľúčová úloha, ktorú zohrala Brazília, doteraz tak jasná nebola. Píše v komentári Kit Klarenberg. Čítať ďalej
03 | 04 | 2021 | Preklad: Lukáš Leca


Vláda navyše považovala za vhodné vyvolávať a mazať túto úzkosť podľa vôle, pričom občanov nechala vo vyčerpávajúcej horskej dráhe napätia a pokoja. Ako sa blížilo leto 2020, tón reklám sa zmenil na pozitívnu, pískajúcu melódiu sprevádzanú obrázkami ľudí, ktorí si užívajú outdoorové aktivity. Prísny hlas Stronga vystriedala žena, ktorá nám veselo pripomínala, aby sme si „bezpečne užili leto“. Keď sa blížila zima, mužský hlas sa vrátil, ale iný. Menej prísny a menej chrapľavý, napriek tomu signalizoval stúpajúce napätie. V januári sa Strongov hlas objavil opäť v rádiových reklamách, kde tvrdil: „Je veľmi pravdepodobné, že niekto kto behá, je na prechádzke so psom alebo sedí v parku má Covid-19“.

Toto je temná a nezodpovedná správa. Ľudia, vrátane detí, boli vyzvaní, aby verili, že za smrť môžu ich blízki. Niektorí obzvlášť zraniteľní jedinci, ktorí chytili Covid-19 a nedokázali zniesť myšlienku „zabitia“ svojich blízkych, si dokonca vzali život.

Politici vidia strach a úzkosť ako užitočné nástroje, ktoré je možné ľubovoľne využiť. Ale majú následky. Vyčerpaná pozornosť obyvateľstva sa odvracia od tvorcov takýchto politík aj od seba navzájom. Najdôležitejšie je podporiť úroveň úzkosti, ktorú nemožno jednoducho vymazať. Poškodenie spoločnosti a našich vzájomných vzťahov môže byť nenapraviteľné, uvádza na záver Ashley Frawleyová.

Sputnik V môže byť v prípade nových mutácii aktualizovaný do 48 hodín, tvrdia vedci
Ruskí vedci predstavili novú genetickú technológiu, ktorá by podľa nich umožnila vakcíne Sputnik V adaptovať sa do 48 hodín na nové mutácie smrtiaceho vírusu, informuje portál RT. Čítať ďalej
02 | 04 | 2021 | Lukáš Leca