Čo má Kamil Peteraj, textár Gombitovej a Žbirku, spoločné s akciou Dobytkár?
04 | 04 | 2021 I Timotej Dudka

Uznávaný textár a autor mnohých hitov ako Medulienka, Biely kvet či Horehornie - Kamil Peteraj stál pri zrode reklamnej agentúry ROKO. Jej šéf Peter Kuba je obvinený z prania špinavých peňazí v kauze Dobytkár. Momentálne je vo väzbe spolu s podnikateľom Norbertom Bödörom. Nepriame podozrenie padá aj na známeho textára, informuje Plus 7 dní.



Astronomické tržby

Spolupracoval s menami ako Marika Gombitová, Pavol Hammel či Meky Žbirka. Kamil Peteraj stál na konci 90. rokov, za čias vlády expremiéra Vladimíra Mečiara, pri vzniku agentúry ROKO spolu s niekdajším hercom Michalom Gučíkom. Tržby firmy sa v rokoch 2016 - 2019 vyšplhali až na 62 miliónov eur. A to aj napriek tomu, že v nej pôsobia iba traja až štyria zamestnanci.
Vo firme ostal z kamarátstva?

Textár však podľa svojich slov nemá s firmou, cez ktorú sa mali prelievať milióny v kauze Dobytkár, prakticky nič spoločné už 15 rokov. „Odišiel som z agentúry, keď som mal 60, posledných päť rokov som tam bol už iba formálne. Len z kamarátstva a lojality k majiteľovi Petrovi Kubovi, bola to de facto jeho agentúra,“ uviedol pre týždenník Plus 7 dní, ktorý však zistil, že jeho tvrdenia nie sú pravdivé.

Kauza Dobytkár sa rozrastá. Úplatky už idú do miliónov
23 | 03 | 2021 | Diana Zaťková

Všetko vraj bolo iba formálne

Peteraj je totiž podľa aktualizovaného protischránkového protokolu akciovej spoločnosti ROKO v dozornej rade firmy, ktorá má podľa zákona kontrolovať transparentné hospodárenie. „To všetko ja viem, ale tam to bolo všetko formálne. Do toho som tam nikdy nezasahoval,“ tvrdí textár. Podľa jeho slov finančné záležitosti spoločnosti ho vôbec nezaujímajú. Keďže dôveroval stíhanému Petrovi Kubovi, podpísal všetko, čo mu predložil.
Kam sa gúľali eurá?

„V novembri alebo decembri bol vždy audit, ja som sa jedine kontrolne pýtal, ukážte mi audit, všetko sedí, hotovo. Vždy to bolo pod­písané po audite,“ obhajuje sa Peteraj, ktorý odmieta, že by prijímal nejaké finančné výhody za predsedníctvo v dozornej rade.

"Stretli sme sa, povedal - chlapci, takto to vyzeralo, tuto to podpíšte, a ja som Kubovi úplne dôveroval. Ja som nikdy nemal ani najmenšie podozrenie, že sa nejaké euro gúľa niekde inde," dodal. Zaujímavosťou však je, že známy textár nevie nič ani o tom, že obvinený Kuba spoza mreží predal miliónové sídlo akciovky ROKO v Horskom parku v Bratislave.

Ďalší z akcie Dobytkár - Martin Kvietik mieri na slobodu
11 | 03 | 2021 | sefredaktor