Amerikou sankcionovaný Nord Stream 2 napádajú lode, ponorky i lietedlá. Je to bezprecendentné, tvrdí expert
04 | 04 | 2021 I Diana Zaťková
S blížiacim sa dokončením plynovodu Nord Stream 2 a so sankciami USA voči dodávateľom, ktorí nezastavili jeho výstavbu, jeho prevádzkovateľ nahlásil zvýšenú „provokatívnu“ aktivitu vojnových lodí v tejto oblasti, informuje portál RT.




Podľa moskovskej tlačovej agentúry TASS riaditeľ pobočky spoločnosti Nord Stream 2 AG Andrey Minin tvrdil, že za posledné tri mesiace došlo k nárastu vojenskej prítomnosti v tejto oblasti.

"Po obnovení výstavby pobrežných sietí Nord Stream 2 v januári 2021 došlo k zvýšeniu aktivity pohybu vojenských lodí, lietadiel a vrtuľníkov, ako aj civilných lodí zo zahraničia, ktorých činnosť má často provokatívny charakter," uviedol Minin s tým, že prítomnosť týchto plavidiel by mohla poškodiť potrubie.

Podľa Minina je okolo miesta bezpečnostná zóna v rozsahu 2,4 km, do ktorej by nemali vstupovať člny, ktoré sa nepodieľajú na stavbe.

Čína tlačí na WHO, aby našla pôvod koronavírusu v inej krajine
Čínske štátne médiá využili kontroverznú záverečnú správu Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). Začali raziť teóriu, ktorú WHO takmer úplne vylúčila. A to, že koronavírus má pôvod kdekoľvek inde, len nie v Číne. Čítať ďalej
01 | 04 | 2021 | Diana Zaťková


Napriek tomu sú v blízkosti pravidelne viditeľné zahraničné vojenské lode. Poznamenal tiež, že poľské protiponorkové lietadlo pravidelne obieha oblasť v nízkej nadmorskej výške.

Minin vymenoval niekoľko nehôd, ku ktorým došlo za posledných pár dní, vrátane neidentifikovanej ponorky, ktorá prešla len pár kilometrov od kotvy lode Fortuna, kladúcej rúry. V posledných týždňoch sa tiež stalo, že rybárske plavidlá vstúpili do ochranného pásma prác.

"Hovoríme o jasne naplánovaných a pripravených provokáciách, a to tak pomocou rybárskych plavidiel, ako aj vojenských lodí, ponoriek a lietadiel, aby zabránili ekonomickému projektu," uviedol. "Toto je možno prvý a bezprecedentný prípad tohto druhu v histórii."

WHO je s čínskymi vakcínami Sinopharm a Sinovac spokojná, pomôžu únii v očkovacej kríze?
01 | 04 | 2021 | Diana Zaťková


Nord Stream 2 spojí Nemecko priamo s Ruskom cez Baltské more. Veľká časť energie Európskej únie sa transportuje z Ruska cez Ukrajinu a Kyjev dostáva mastné poplatky za použitie ropovodu.

Proti projektu sa postavil Washington, ktorý tvrdí, že predstavuje hrozbu pre energetickú bezpečnosť Európy. V snahe zastaviť jej dokončenie uvalil Biely dom na spoločnosti podieľajúce sa na jeho výstavbe sankcie.

Chorvátsko sa otvára turistom. Slováci však musia s dovolenkou počkať na súhlas vlády
Turisti z Európskej únie, resp. zo schengenského priestoru, môžu už od dnes vstúpiť do Chorvátska. Jedinou podmienkou je negatívny test na Covid-19. Deti do siedmich rokov cestujúce s rodičom nepotrebujú ani tie testy, informuje denník... Čítať ďalej
01 | 04 | 2021 | Diana Zaťková