Násilie páchané na ženách a zmena veľkonočných tradícií? V Silnej zostave to opäť vrelo!
03 | 04 | 2021 I Tibor Sipos

Moderátorke Veronike Cifrovej Ostrihoňovej sa vymkla relácia RTVS Silná zostava z rúk. A to len dva týždne od škandalóznej epizóde, v ktorej si to od komičky Simony Salátovej zlízla Dominika Cibulková, píše Plus jeden deň.



Sporné tradície

Tentokrát boli v živom prenose témou veľkonočné tradície a násilie páchané na ženách počas nich. Protichodné názory nezastávali len hostia relácie, ale i diváci. Veronika Ostrihoňová so svojimi hosťami evanjelickou farárkou Evou Oslíkovou, etnologičkou Zuzanou Beňuškovou a výtvarníčkou Ivanou Šátekovou, debatovali o tom, či majú tieto kresťanské tradície ešte nejaký význam.

„Pre mňa to nie je príjemná skúsenosť, pretože ja si pamätám také násilné prejavy záujmu,” uviedla farárka Oslíková. Beňušková však zareagovala vysvetlením, že veľkonočné tradície nemajú nič spoločné s násilím: „Áno, toto má korene ešte v starých roľníckych kultúrach. Dotyk prúta na mladej žene plnou silou. Aj tá voda, tak to má všetko zabezpečiť zdravie. Takže tí chlapci nechcú robiť žene žiadne príkoria. Idú podľa tradičných modelov.”

Komička sa pustila do Cibulkovej za jej dovolenkovanie: Tá nazvala reláciu RTVS krčmou!
Nielen uprednostnené očkovanie Dominiky Cibulkovej, ale aj dovolenky počas pandémie štvú Slovákov, ktorí sa kvôli vládnym nariadeniam obávajú cestovať z okresu do okresu. Možno aj to bol dôvod, prečo si ju moderátorka Veronika Ostrihoňová zavolala... Čítať ďalej
20 | 03 | 2021 | Timotej Dudka

Ostrihoňová sa bála na Veľkonočný pondelok vstať z postele

S tým však nesúhlasila výtvarníčka Šáteková. „Úplne chápem, že to myslia dobre, ale to, ako sa cíti žena obklopená skupinou tých mužo Zdá sa mi to až také ponižujúce. Kedysi to tak bolo, ale už sa to obdobie posúva. Ja zbieram staré ľudové piesne, v ktorých sa vyskytuje tá krutosť mužov voči ženám a doba sa posunula,” skonštatovala.

V tom jej dala za pravdu aj moderátorka Ostrihoňová. „Keď som bola malá, bála som sa ráno na Veľkonočný pondelok zobudiť, lebo som vedela, že v tej chvíli sa na mňa vyleje 16 kýbľov vody, smradľavá voňavka, niekto ma bude trieskať korbáčom a ešte budú odo mňa čakať, že im dám maľované vajce a ešte aj peniaze. Na jednej strane ide o najväčší kresťanský sviatok, ale sú tam aj pohanské tradície, ktoré to celé deformujú,” domnieva sa manželka známeho moderátora Sajfu.
Ostrý divácky nesúhlas: Už tam chýbala len Hanzelová

Debata však neskončila iba pri hosťoch a moderátorke. Po živom vysielaní sa do nej naplno pustili i diváci. „Primitívne stereotypy. Za to, že vy máte zlé skúsenosti s týmto zvykom, nemusí to každá žena tak brať!” Ozval sa jeden z nich

„Slovenské tradície ostanú tradíciami, môžete sa aj na hlavu stavať a ‚tliachať‘ si medzi sebou, čo chcete!” Utvrdila ho druhá diváčka Silnej zostavy. „Ešte nech si tam Ostrihoňová pozve kamošku Hanzelovú a zhodnú sa na tom, že šibanie je obťažovanie,” zasmial sa iný divák.

Spravodajstvo RTVS sa už dostalo na úroveň komunistickej propagandy a zastrašuje ľudí, tvrdí Murín
Spisovateľa G. Murína nahnevala reportáž RTVS o „zlých chalupároch“ v Žiari. RTVS opakovane vysielala v správach "odpudzujúci príklad", ako vraj chalupári zamorili Žiar. „A to sa nehanbí ten starosta omieľať dokola? Alebo je to skôr tak, že RTVS... Čítať ďalej
02 | 04 | 2021 | Petra Demková