Šéf advokátov Karas: Ľudia vo väzbe umierali aj predtým. Len teraz sa o tom viac píše
02 | 04 | 2021 I editor01hd
Predseda SAK Viliam Karas odhaľuje šokujúce fakty. Úmrtia v kolúznej väzbe nie sú žiadnou novinkou. Len sa o nich v poslednom čase viac píše. Uviedol to v rozhovore pre portál 1.pluska.sk. 

Šéf Slovenskej advokátskej komory (SAK) Karas hovorí, že možnosti stavovskej organizácie pri objasňovaní toho, kto zlyhal pri úmrtí väzobne stíhaného advokáta Ľubomíra Krivočenka, sú veľmi obmedzené. Krivočenko ochorel na Covid-19, no pracovníci väzby neumožnili kontakt obvineného s rodinou, ani keď už bol v kritickom stave.

"Takéto prípady sa diali aj v minulosti, o tom máme vedomosti. Len dnes je spoločenská atmosféra taká, že justičnému prostrediu je venovaný väčší priestor. Preto sa možno aj širokej verejnosti zdajú niektoré javy nové alebo neštandardné. Áno, sú samy o sebe neštandardné, no nepovedal by som, že sa vymykajú z toho, čo tu bolo v minulosti a na čo sme upozorňovali dlhodobo," povedal Karas.

Matovičova sestra Belicová: Matovič, Sulík, Remišová sú odtrhnutí od reality. "Ale že totálne!"
02 | 04 | 2021 | editor01hd


Šéf SAK povedal, že dlhodobo poukazujú na problémy s kolúznou väzbou, ktorá je najprísnejšia. Podľa jeho slov je na Slovensku príliš dlhá. Druhým podstatným problémom sú samotné podmienky vo väzbe.

"Popritom sú to aj samotné podmienky väzby. Všetkým je zrejmé, že by mali byť na vyššej úrovni, to je otázka financií a priorít. Ja dúfam a verím, že tieto – bohužiaľ –  tragické prípady zvyšujú spoločenskú objednávku a tlak na zodpovedných, aby presmerovali časť financií aj do tohto segmentu," povedal pre 1.pluska.sk Karas.

Podľa jeho slov je potrebné investovať do zvýšenia štandardu životných podmienok vo výkone väzby. Ďalší problém vidí v neprimerane prísnej trestnej politike štátu. Často sú udeľované tresty odňatia slobody aj v takých prípadoch, v ktorých by mohli byť nahradené verno-prospešnými prácami alebo elektronickým monitorovacím náramkom. Týmto spôsobom by bolo možné ušetriť finančné prostriedky a investovať ich vybavenia väzníc.

5 otáznikov okolo smrti Petra Kellnera: Havária vrtuľníka je zahalená sériou nejasností
Tragické úmrtie českého miliardára Petra Kellnera († 56) je stále zahalené mnohými tajomstvami a nikto nevie, ako dlho bude trvať, kým budú k dispozícii oficiálne závery vyšetrovania, píše portál eXtra. Čítať ďalej
02 | 04 | 2021 | Tibor Sipos