Husársky kúsok polície: Rozložila nebezpečný gang prevádzačov
02 | 04 | 2021 I Jozef Uhlárik

Na Slovensku síce stále zúri koronavírus, zločincom a organizovaným skupinám gangov to však nevadí. Rozložením organizovanej skupiny prevádzačov sa môžu v týchto dňoch pochváliť naši policajti.


V posledný marcový deň zorganizovali elitní policajti z Národnej jednotky boja proti nelegálnej migrácii akciu pod názvom „ALBUS“. Počas dvoch domových prehliadok a šiestich prehliadok iných priestorov zaistili mobilné telefóny a viaceré listinné dôkazy. Preukazujú páchanie trestnej činnosti. Organizovaná skupina mala na území celého Slovenska pôsobiť minimálne od roku 2019 a zabezpečovať nelegálne pobyty najmä pre občanov Albánska, informuje na svojom facebookovom profile polícia.
Za približne 50 cudzincov zinkasovali okolo 50 tisíc

Úlohy mali mať zločinci starostlivo rozdelené, každý z nich mal na starosti zabezpečiť niečo iné. Jeden z obvinených mal zabezpečovať pobyt na území Slovenska pre cudzincov pochádzajúcich najmä z Albánskej republiky.

„Predovšetkým malo ísť o takých cudzincov, ktorí uzatvorili účelové manželstvá s občanmi EÚ, a to buď v Maďarsku alebo Albánsku,“ píše v statuse polícia. Dodáva, že ďalší obvinení mali zabezpečiť rôzne fiktívne ubytovania, respektíve osoby, ktoré by fiktívne ubytovali občanov tretej krajiny bez ich fyzickej prítomnosti. „Po zabezpečení takéhoto ubytovania boli údaje o ubytovateľoch poskytnuté ďalšej členke organizovanej skupiny, ktorá mala vypracovať čestné vyhlásenia o poskytnutí ubytovania. Na základe sfalšovaných podpisov potom mala pracovníčka obce v okrese Poltár overovať podpisy,“ uvádza ďalej polícia.

Europol varuje, že kriminálne gangy predávajú na letiskách falošné negatívne testy na Covid-19
Európsky policajný úrad varoval, že zločinecké gangy predávajú falošné negatívne výsledky testov na letiskách. Falzifikáty stoja až 300 eur, keďže certifikáty sú teraz veľmi potrebné na cestovanie, informuje portál RT. Čítať ďalej
02 | 02 | 2021 | Marek Molnár


Iná členka skupiny mala na starosti spracovávať potrebné žiadosti pre cudzineckú políciu. Cudzinci si tak mohli zabezpečiť doklady rodinného príslušníka s právom pobytu na Slovensku, tzv. ID kartu, ktorá umožňuje voľný pohyb po celej EÚ. Ďalší člen mal potom sprevádzať cudzincov na cudzineckú políciu, aby im pomohol vybaviť formality.

„Doposiaľ vykonané vyšetrovanie preukázalo, že organizovaná skupina mala takýmto spôsobom zabezpečiť nelegálny pobyt minimálne pre 50 cudzincov a čiastka, o ktorú sa mali obohatiť, činí minimálne 50 tisíc eur,“ uvádza ďalej polícia.


V base môžu skončiť až na osem rokov

Počet cudzincov a aj finančný zisk však môže byť oveľa väčší, čo bude predmetom ďalšieho vyšetrovania. Policajti budú tiež rozpletať sieť fiktívnych ubytovateľov, takže nie je vylúčené, že pribudnú ďalší obvinení.​

„Všetci siedmi páchatelia vo veku od 34 do 59 rokov boli obvinení zo zločinu prevádzačstva, za čo im hrozí po dokázaní viny trest odňatia slobody na dva až osem rokov,“ konštatuje polícia s dodatkom, že pracovníčke matričného úradu bolo vznesené obvinenie aj za zneužívanie právomoci verejného činiteľa, pri ktorom hrozí trest v rozmedzí 2 až 5 rokov a za falšovanie verejnej listiny, pri ktorom hrozí trest až do troch rokov. Jeden z obvinených je aj terénny sociálny pracovník, ktorému za falšovanie verejnej listiny hrozí trest odňatia slobody do troch rokov. Všetci budú stíhaní na slobode.

Interpol: Pozor! Gangy by mohli predávať falošné vakcíny
Medzinárodná policajná koordinačná agentúra Interpol varovala, že organizované zločinecké gangy by sa mohli pokúsiť predať falošné verzie vakcíny proti koronavírusu, informuje portál Breitbart. Čítať ďalej
04 | 12 | 2020 | Diana Zaťková