Putin je pripravený posilniť ruské vojská pri Ukrajine, ak bude Západ napätie eskalovať
02 | 04 | 2021 I Imrich Kovačič / TASR

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v piatok vyhlásil, že Rusko prijme ďalšie opatrenia na zaistenie svojej bezpečnosti, ak Západ rozmiestni svoje posily okolo Ukrajiny.


Podľa agentúry AFP sa tento Peskovov výrok objavil v čase, keď sa objavujú správy o koncentrácii ruských jednotiek v blízkosti východných hraniciach Ukrajiny s Ruskom a na Krymskom polostrove.

"Takýto vývoj scenára by nepochybne viedol k ďalšiemu zvýšeniu napätia v blízkosti ruských hraníc. To si bude samozrejme vyžadovať z ruskej strany ďalšie opatrenia na zaistenie bezpečnosti (Ruska)," vyhlásil Peskov podľa agentúry TASS na brífingu v Moskve.

Kremeľský hovorca však súčasne trval na tom, že Rusko sa Ukrajine nevyhráža.

"Naša rétorika (v Donbase) je absolútne konštruktívna," uviedol hovorca Kremľa. Spresnil, že sa "nesnažíme vydávať to, čo si prajeme, za realitu".

Nórsko vystrašila tvrdá odpoveď Ruska voči americkým bombardérom na jeho území
Rusko sa dlhodobo sťažuje na rastúcu prítomnosť amerických vojakov a techniky v Nórsku. Tamojší novinári sú ale teraz „rozhorčení“, pretože si Rusko ako odpoveď buduje vlastnú prítomnosť v Barentsovom mori. Uviedol Tsargrad.tv. Čítať ďalej
02 | 04 | 2021 | Imrich Kovačič


Situáciu na kontaktnej línii na východe Ukrajiny pritom Peskov označil za "veľmi desivú", pričom uviedol, že zo strany ukrajinských ozbrojených síl dochádza k častým provokáciám.

Dodal, že provokácie ukrajinskej strany nie sú ojedinelé, ale je ich veľa.

Ukrajina a Spojené štáty tento týždeň hlásili presuny ruských vojakov na anektovanom Krymskom polostrove a pri rusko-ukrajinských hraniciach, v blízkosti území kontrolovaných proruskými separatistami.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok obvinil Moskvu zo sústreďovania vojakov na hraniciach s Ukrajinou, pričom uviedol, že "napínanie svalov formou vojenských cvičení a možné provokácie v pohraničných oblastiach sú tradičné ruské hry."

„Oslobodzovanie Európy od fašizmu začalo“, šokuje ruský vojenský stratég
Doktor politických vied, strategický analytik a popredný svetový expert na hybridnú vojnu Igor Panarin vidí vo výsledkoch rokovania Putin - Merkelová - Macron „dobré správy“ pre Európu, ktorá je stále v područí globalistov. Uviedol... Čítať ďalej
02 | 04 | 2021 | Imrich Kovačič


Ministri Zelenského vlády vo štvrtok rokovali o aktuálnej bezpečnostnej situácii s americkým ministrom obrany Lloydom Austinom.

Ozbrojený konflikt na východe Ukrajiny vypukol v roku 2014, keď Rusko anektovalo ukrajinský Krymský polostrov a časti východoukrajinského Donbasu ovládli proruskí separatisti. Kyjev a západné štáty obviňujú Moskvu z poskytovania ozbrojenej podpory donbaským separatistom, čo Rusko popiera.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov priamo nepotvrdil zhromažďovanie vojakov pri hraniciach s Ukrajinou. Vo štvrtok však zdôraznil, že Rusko má právo presúvať vojakov po svojom území podľa svojho uváženia.

Lavrov: "Neodmietame rozhovory s NATO, no o Ukrajine už nič počuť nechceme"
01 | 04 | 2021 | Diana Zaťková