Hubblov vesmírny ďalekohľad priniesol novú úchvatnú snímku Veilovej hmloviny (FOTO)
02 | 04 | 2021 I Lukáš Leca

Vedci zverejnili úchvatný aktualizovaný obraz Závojovej hmloviny. Krásnych pozostatkov supernovy, ktorá explodovala uskutočnila pred 10 000 rokmi, informuje portál RT. Snímku sprostredkoval Hubblov vesmírny ďalekohľad.


Pozostatok supernovy, ktorý sa nazýva Cygnusova, je výsledkom smrti hviezdy, ktorá bola 20-krát väčšia ako hmotnosť Slnka a explodovala vo vzdialenosti asi 2 100 svetelných rokov. Pozostatky hviezdy sa tiahnu viac ako 110 svetelných rokov a boli formované fenomenálne silným hviezdnym vetrom, ktorý preletel okolo hviezdy pred vznikom supernovy.

Vietor rozptýlil počiatočné emisie plynov z hviezdy skôr, ako ich výsledná explózia rozsvietila ako neónové žily tiahnuce sa pozdĺž stien dutín gigantického vlákna „hviezdnej hmoty“.

Veilova hmlovina / NASA


Prevádzkovatelia Hubblovho vesmírneho ďalekohľadu zverejnili v roku 2015 veľkolepý obraz, ktorý bol nasnímaný prístrojom Wide Field Camera 3.

Vedci nedávno prepracovali pôvodné údaje pomocou nových techník, aby vytvorili ešte veľkolepejší obraz predstavujúci nebeskú interpretáciu „tresku“.



 

Na obrázku môžete vidieť rôzne plyny vykreslené vo viacerých odtieňoch: modrá znázorňuje dvakrát ionizovaný kyslík, červená ionizovaný vodík a dusík.

Zelené plyny neboli narušené rázovou vlnou supernovy, a preto sa javia rozptýlenejšie.

Švédsko zrušilo Gatesov experiment, ktorého cieľom bolo zakryť slnko v boji proti zmene klímy
Švédska vesmírna agentúra odvolala experiment, ktorý mal za cieľ zistiť, či by mohlo zakrytie slnka aerosólmi zvrátiť globálne otepľovanie. Projekt financoval Bill Gates. Vyvolal veľký odpor medzi ekológmi, informuje portál RT. Čítať ďalej
02 | 04 | 2021 | Lukáš Leca