Expert na kybernetickú bezpečnosť vysvetlil, prečo by sme sa mali čo najrýchlejšie zbaviť WhatsApp
02 | 04 | 2021 I Imrich Kovačič

Autor portálu Forbes, expert na kybernetickú bezpečnosť, Zak Doffman poukázal na správanie mobilnej aplikácie WhatsApp, jej problémy s bezpečnosťou a zdieľaním vašich dát s ďalšími subjektmi. "Keď je produkt zadarmo, znamená to, že vy ste tým produktom," varuje.


WhatsApp-u sa možno podarilo vycúvať zo svojho problému s ochranou súkromia. Teraz však hrozí, že mnohí ľudia prídu o svoje účty, píše autor článku, a to kvôli nutnosti prijať nové užívateľské podmienky.

"Ako pre profesionála je pre mňa zložité poradiť niekomu, aby prestal s používaním tejto aplikácie. Bola však kúpená svetovo najlakomejšou data-zbernou mašinou (Facebookom - red.)," uvádza Doffman s tým, že spoločnosť Apple v minulosti urobila zmeny v ochrane svojich zariadení, ktoré odhalili, že WhatsApp zhromažďuje o svojich užívateľoch omnoho viac dát než Signal, Telegram a iMessage.

Ochranu súkromia zo strany WhatsApp expert Forbesu označil za "hroznú". "Jedná sa o jedinú veľkú aplikáciu pre posielanie správ, ktorá zbiera" dáta týkajúce sa vás ", vrátane ID vášho zariadenia, pre" reklamu a marketing vývojárov ". Tiež zhromažďuje vaše kontaktné informácie, ID používateľa a ID zariadenia pre zlovestne vágne "ďalšie účely". Ostatné komunikačné aplikácie zbierajú dáta pre vylepšenie funkčnosti. WhatsApp zhromažďuje dáta z iných dôvodov, "napísal autor.

Prestaňte nás cenzurovať! Odchod Joea Rogana ku Spotify poslal jasnú správu pre YouTube
Presun komika zo streamingovej služby YouTube by mohol signalizovať začiatok vlny, pri ktorej sa aj ostatní tvorcovia odsťahujú z tohto webu kvôli ich najnovším podmienkam, píše vo svojom komentári Guy Birchall. Čítať ďalej
23 | 05 | 2020 | Marek Molnár


Dôležitou časťou problémov so súkromím zo strany WhatsApp je, že niektoré dáta užívateľov aplikácie sú združené so sociálnou sieťou Facebook, stojí v článku. Nebolo vraj ale vysvetlené, ako sa zdieľané dáta ďalej využívajú. "To sú vaše dáta. Máte právo na to vedieť, ako sú zhromažďované a ako sa používajú, "dodáva autor.

WhatsApp podľa jeho názoru má právo na zhromažďovanie istých dát, aby mohol posielať užívateľom relevantné reklamu, pričom ľudia ako užívatelia môžu zvážiť, či to pre nich je akceptovateľné alebo nie. "Čo však nesmie, je miasť, vyhýbať sa odpovediam na otázky a odmietať poskytnúť transparentnosť (...)," myslí si autor článku Forbesu.

Väčšina užívateľov vraj považuje zhromažďovanie dát do istej miery za cenu, ktorú sú ochotní platiť za bezplatnú aplikáciu. Doffman však trvá na tom, že v otázke miery zhromažďovania informácií musí existovať jasný limit a transparentnosť. V tejto súvislosti tiež poukázal na nové užívateľské podmienky, ktoré musia užívatelia aplikácie prijať v najbližšej dobe, ak si želajú zachovať jej plnú funkčnosť. WhatsApp totiž uviedol, že v prípade, že používatelia nebudú súhlasiť s novými užívateľskými podmienkami, dôjde k obmedzeniu činnosti ich aplikácie.

Facebook vie o vás omnoho viac než vie Zuckerberg o Facebooku
Sarkastickým komentárom na adresu šéfa Facebooku, Marka Zuckerberga, zhrnula dojem z jeho vystúpenia pred americkým Senátom a Kongresom Sarah Millerová, šéfka amerického Open Markets Institute. Čítať ďalej
08 | 03 | 2021 | Imrich Kovačič


"Pre mnoho z nás nie je realistické prestať používať WhatsApp - teda ak neodmietneme prijať nové podmienky, samozrejme. Ale jeho nahradenie inou komunikačnou aplikáciou ako vašej základnej je rozumné. (...) Je skutočne čas prestať používať WhatsApp? Možno tentoraz skutočne áno, "uzavrel Zak Doffman svoj text.
Nebezpečný WhatsApp

Uprostred mesiaca marca sme informovali s odkazom na ruský Federálny štátny unitárny podnik Hlavné frekvenčné stredisko (patrí do Roskomnadzoru), že zmeny v politike dôvernosti a opravy užívateľské dohody messengera WhatsApp zvyšujú nebezpečenstvo globálneho špehovanie užívateľov zo strany amerických špeciálnych služieb, a tiež manipulovanie s ich mienkou .

Odborníci pripomenuli, že WhatsApp, Facebook a Instagram sa podriaďujú zákonom USA, podľa ktorých musia spoločnosti poskytovať špeciálnym službám patričný prístup a šifrovacie kľúče dokonca aj bez osobitných dôvodov, ktoré ustanovuje zákon.

India hrozí väzením zamestnancom Facebooku, WhatsApp a Twitteru za to, že odmietajú zastaviť šírenie „škodlivých“ informácii
India vydala ultimátum americkým platformám sociálnych médií. Hrozí uväznením ich miestnych zamestnancov, ak budú ignorovať žiadosti o zastavenie šírenia „škodlivých“ informácií, informuje portál RT. Čítať ďalej
06 | 03 | 2021 | Marek Molnár