Slovania: Archeológ prezradil, prečo má seriál TV JOJ ďaleko od skutočných dejín
01 | 04 | 2021 I Tibor Sipos

Nový historický seriál z produkcie TV JOJ sa teší veľkému úspechu. Slovania vzbudili záujem ľudí i médií o históriu našich predkov, avšak odborník zo Slovenského národného múzea upozorňuje na hneď niekoľko bodov, v ktorých sa seriál pod taktovkou Petra Babjaka razantne líši od skutočných dejín, píše Plus 7 dní.


Archeológ Vladimír Turčan upozorňuje napríklad na príbytky historických Slovanov, ktoré neboli také honosné ako v seriáli. „Slovania žili v jednopriestorových, polozahĺbených príbytkoch s ohniskom alebo jednoduchou pieckou v rohu. Z toho je zrejmé, že autori sa neinšpirovali archeologickými poznatkami, overenými výskumami vo všetkých regiónoch, kde Slovania našli historickú vlasť,“ uviedol Turčan zo Slovenského národného múzea. „Len výnimočne sa vyskytli aj plošné väčšie stavby, napríklad na Bratislavskom hrade,“ dodáva.
Neboli súdržní

Odborník ďalej uvádza, že ani kmene neboli také súdržné ako nám to vykreslili tvorcovia seriálu. „Na prelome 8. a 9. storočia proces zjednotenia pokročil natoľko, že na čelo kmeňov a nadkmeňových útvarov sa dostali kniežatá,“ upresňuje Turčan.

Predkresťanskí Slovania mali Pamiatku zosnulých viac ráz v roku
01 | 11 | 2019 | TASR


FB (oslovma.hu)


Ten reagoval aj na herca Dušana Cinkotu, ktorý v seriáli stvárňuje miestneho šamana Čarada. Naši predkovia skutočne verili v mágiu a veštby viac ako je tomu dnes. Má to však jeden háčik - Dušan Cinkota nedominuje účesom, akým sa vyznačovali vtedajší šamani. „Kňazi, žreci, boli niečo, čo by sme dnes nazvali mediátori. Vysvetľovali prírodné úkazy a hľadali v nich odkazy na vôľu bohov. Je však nepravdepodobné, že vyzerali ako seriálový čarodej, podľa našich poznatkov nosili dlhé vlasy,“ poukazuje archeológ.

Hlavní hrdinovia sú v seriáli priam príťažliví, na čo upozornila na Facebooku jedna z komentujúcich. „Skutoční Slovania boli asi fakt menej príťažliví, ale netreba kaziť umelecký zážitok realitou. Kto by sa pozeral na bezzubých, jednookých, jednonohých a zablšených hercov? Hlavne boli asi viac živočíšni v tej dobe,“ uviedla, čo sa jej rozhodne nedá uprieť.

„Hoci sa desaťročia zaoberám slovanskou archeológiou, v seriáli som Slovanov nespoznal,“ uzavrel svoj pohľad na nový seriál TV JOJ, ktorý je zároveň najdrahší v slovenskej histórii.

Cinkotov comeback: Reči o tom, že predával drogy deťom ho zlomili a sťažili jeho návrat
Jeho kariéru charakterizuje množstvo úspechov aj pádov. Herec Dušan Cinkota sa vrátil na výslnie československého šoubiznisu aj keď to nebolo ľahké. Teraz v rozhovore pre eReport prezradil, čo po návrate z väzenia očakával a čo ho zlomilo... Čítať ďalej
27 | 03 | 2021 | Timotej Dudka