Naď: Vláda by sa mala zaoberať núdzovým stavom
31 | 03 | 2021 I tasr

Vzhľadom na to, že nový kabinet ešte nie je vymenovaný, predpokladané body stredajšieho programu vlády boli vypustené. Pred rokovaním vlády, ktorá je v demisii, to vysvetlil minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO). "Podľa mojich informácií by sme sa mali zaoberať len jedným bodom - núdzovým stavom a závermi pandemickej komisie.


Vláda by mala byť vymenovaná zajtra, preto sme tie štandardné body dnes vypustili," vysvetlil.

Vyjadril sa aj k očakávanému verdiktu Ústavného súdu v prípade núdzového stavu. Naď verí, že verdikt potvrdí opodstatnenosť prijatia núdzového stavu z dôvodu ochrany zdravia a života. "Verím, že to bolo všetko v súlade s ústavou. Možno nám súd dá nejaké usmernenia smerom do podobných situácií v budúcnosti," povedal Naď. Poukázal aj na to, že núdzový stav prijímali aj iné krajiny.

Pri zabezpečení poriadku a monitoringu dodržiavania pravidiel ostáva podľa jeho slov v nasadení stále približne 3000 vojakov. "Nič špeciálne k Veľkej noci sme neprijali, štandardne ten mandát funguje, v prípade potreby je počet možno zvýšiť," dodal.

Vyzval ľudí, aby sa počas sviatkov zdržiavali doma, zbytočne necestovali a znížením mobility prispeli k ďalšiemu poklesu šírenia vírusu.

Ministerstvo za testovanie znížilo platby. Väčšina odberových miest pokračuje. Stále sa im to oplatí
31 | 03 | 2021 | Michal Filek