Arpád Soltész: „Prezidentku už budú brať len ako úradníčku, u ktorej treba pretrpieť tie otravné fanfáry“
31 | 03 | 2021 I Petra Demková

„Vláda nie je eseročka, v ktorej si podielnici dohadujú svoje ďalšie fungovanie podľa osobných záujmov,“ osopila sa na zaseknutý kabinet prezidentka z paláca. Nakoniec však bez výhrad a pripomienok odobrila podielnikom formálnu zmenu, po ktorej sa väčšinový majiteľ eseročky vzdáva konateľstva a ponecháva si len prokúru,“ hodnotí Soltész.


Novinár A. Soltész zverejnil svoj komentár na portáli TV JOJ, plus.noviny. Podľa Soltésza, Zuzana Čaputová, vymenovanim Eduarda Hegera, nevyužila šancu použiť svoje kompetencie. Poverila vládnutím niekoho, kto nebude vedieť zabezpečiť riadny chod štátu; a to len preto, aby nemusela počúvať, že má ísť kopať hroby a že má diktátorské maniere. Novinár si myslí, že prezidentka sa rozhodla dať to „na krásu“.
Heger nič nevyhral

„Hľadať víťazov vládnej krízy je podobný projekt, ako hľadať život na Marse. Sulík s Remišovou tiež nič nezískali, len prišli o zvyšky dôstojnosti i nejakú časť voličov. Hegerovi sa síce prihodilo, že sa stal predsedom vlády, ale to veru nie je víťazstvo, ani keby mu to tak momentálne pripadalo,“ vyhodnotil hneď v úvode svojho komentára známy novinár.

Eduarda Hegera označujú za "Matovičovu bábku": Čo na to budúci premiér?
Ako šéf strany OĽaNO bude mať Igor Matovič na koaličnej rade väčšie slovo Eduard Heger, podľa Nového Času to uviedol sám nastávajúci premiér v relácii TV Markíza Na telo. Čítať ďalej
30 | 03 | 2021 | Timotej Dudka


Soltész nemá veľkú dôveru v nového premiéra Eduarda Hegera. „Zaželajme mu veľa šťastia, aby vydržal aspoň obligátnych sto dní, po ktorých ho začneme naozaj hodnotiť,“ napísal Soltész. Najväčšou výzvou pre premiéra Hegera nebude pandémia, ani hospodárske, sociálne a politické krízy. Podľa Soltésza bude musieť Heger hlavne zvládnuť „majiteľa politickej eseročky, ktorý ho do úradu posadil a jeho vzťahy s koaličnými partnermi. Na iné mu veľa času a energie nezostane.“
Prezidentka má kompetencie. Nevyužila ich

Ťažké srdce má známy novinár na prezidentku. „Jediná sila, ktorá mohla aspoň hypoteticky zabrániť trvalému neriešeniu podstaty problému, bola hlava štátu. Zuzana Čaputová dokonca vyslala Matovičovej vláde v prechode veľmi jasný odkaz: „Vláda nie je eseročka, v ktorej si podielnici dohadujú svoje ďalšie fungovanie podľa osobných záujmov,“ osopila sa na zaseknutý kabinet z paláca. Nakoniec však bez výhrad a pripomienok odobrila podielnikom formálnu zmenu, po ktorej sa väčšinový majiteľ eseročky vzdáva konateľstva a ponecháva si len prokúru,“ hodnotí Soltész.

Podľa novinára a scenáristu nie je prezidentka, podľa Ústavy SR, úplne bez kompetencií. „Hlava štátu nie je v krízových situáciách ani zďaleka celkom bezmocná. ...Zuzana Čaputová mala dve možnosti. Mohla sa rozhodnúť, že zostane peknou ozdobou veľmi škaredej republiky, alebo mohla riskovať zápas v bahne, s neistým výsledkom,“ napísal.

Heger sa ešte ani nestal premiérom a už si robí hanbu. U Čaputovej v paláci sa nevedel správať (VIDEO)
Na smiech alebo zaplakanie? Premiér Heger sa stal hitom internetu! To čo predviedol v prezidentskom paláci nemá obdoby… Čítať ďalej
30 | 03 | 2021 | Imrich Kovačič


Podľa neho však prezidentka mala právo trvať na tom, že nepoverí zostavením vlády niekoho, kto nebude schopný garantovať jej „riadny chod“.  O tom, čo mohla urobiť, má jasnú predstavu: „Keby sa prezidentka pokúsila vytesniť trio predsedov do koaličnej rady, modernej verzie politbyra, ...nepochybne by čelila fekálnym delám všetkých zúčastnených strán. Obviňovali by ju, že v čase krízy znefunkčňuje vládu, posielali by pani z paláca kopať hroby a obviňovali by ju z diktátorských manierov. Musela by sa prosto zapojiť do boja s ľuďmi, ktorých obľúbenými zbraňami sú lož a podraz. Ľudsky sa preto dá pochopiť, že sa Zuzana Čaputová radšej rozhodla pre krásu,“ chápe prezidentku Soltész.
Čaputová neprekročila tieň "ústavného maskota"

Avšak aj tak by očakával viac. „Zároveň však platí, že nik nemá silnejší mandát, ako priamo volená hlava štátu. Práve v krízových a neštandardných situáciách majú prezidenti jedinečnú možnosť prekročiť tieň ústavného maskota a bárs aj zavádzať nové ústavné zvyklosti.

Prezidentka Čaputová zahodila šancu stať sa politickou silou, s ktorou by bolo treba rátať. Dobehne ju to v okamihu, keď sa vláda Hegerovho šéfa opätovne zasekne na osobných animozitách. V exekutíve ju už budú brať len ako úradníčku, u ktorej treba pretrpieť tie otravné fanfáry a dať je podpísať papiere,“ končí svoj komentár známy košický novinár.

"Až v budúcnosti pochopíme, aké veľké rozhodnutie Matovič urobil!" ospevuje Tabak svojho šéfa
Igor Matovič oznámi verejnosti v pondelok, že odstupuje z pozície premiéra a svoje miesto si vymení s Eduardom Hegerom. Koalícia jeho kroky prijala s úľavou, mnohí jeho spolustraníci ale nie. Napokon sa s tým zmierila aj Romana Tabak, ktorá svoj... Čítať ďalej
31 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik