Švédsko má aj napriek benevolentným opatreniam nižší nárast úmrtí ako väčšina EÚ
30 | 03 | 2021 I Diana Zaťková

Analýza ukázala, že Švédsko, ktoré sa vyhýba prísnym obmedzeniam, ktoré udusili veľkú časť globálnej ekonomiky, malo v roku 2020 menšiu celkovú úmrtnosť ako väčšina európskych krajín, informuje agentúra Reuters.


Odborníci na infekčné choroby varovali, že výsledky nemožno interpretovať ako dôkaz toho, že výluky sú zbytočné, avšak môžu naznačovať, že celkový postoj Švédska k boju proti pandémii mal opodstatnenie.


Zatiaľ čo mnoho Európanov prijalo výluku ako poslednú možnosť, pretože sa nepodarilo dostať pandémiu pod kontrolu inými metódami, kroky v posledných mesiacoch vyvolali pouličné protesty v Londýne, Amsterdame a inde.


Švédsko sa medzitým väčšinou spolieha na dobrovoľné opatrenia zamerané na sociálny dištanc, dobrú hygienu a cielené pravidlá, vďaka ktorým sú školy, reštaurácie a obchody do značnej miery otvorené - prístup, ktorý Švédov ostro polarizuje, ale ekonomiku ušetrí od väčšiny zásahov, ktoré utrpela väčšina Európy.


Briti vyvíjajú Covid pasy, ktoré rozpoznajú vašu tvár. Nastanú Orwellovské časy?
Technické firmy financované britskou vládou vyvíjajú systémy rozpoznávania tváre, ktoré by mohli súkromné ​​podniky, ako sú pohostinstvá, používať ako očkovacie pasy proti koronavírusu, informuje portál Breitbart. Čítať ďalej
28 | 03 | 2021 | Diana Zaťková

Predbežné údaje štatistickej agentúry EÚ Eurostat, ktoré zostavila agentúra Reuters, ukazujú, že vo Švédsku zomrelo v roku 2020 o 7,7% viac úmrtí, ako je priemer za predchádzajúce štyri roky. Krajiny, ktoré sa rozhodli pre prísne lockdowny, ako napríklad Španielsko a Belgicko, mali takzvanú nadmernú úmrtnosť až 18,1%, respektíve 16,2%.


Dvadsaťjeden z 30 krajín s dostupnými štatistikami malo vyššiu nadmernú úmrtnosť ako Švédsko. To si však počínalo oveľa horšie ako susedné severské krajiny. Dánsko zaznamenalo iba 1,5% nadmernú úmrtnosť a Fínsko 1,0%. Nórsko nemalo v roku 2020 vôbec žiadnu nadmernú úmrtnosť.


Hlavný epidemiológ Švédska Anders Tegnell, ktorý bol pred pandémiou neznámou osobnosťou a vlastne cez noc sa stal medzinárodne známym, uviedol, že podľa neho tieto údaje vyvolávajú pochybnosti o opodstatnení výluk.


Bill Gates už vie, kedy skončí pandémia!
Americký podnikateľ Bill Gates má jasno ohľadom budúceho vývoja svetovej pandémie. „Na konci roka 2022 by sme sa mali vrátiť v podstate späť k bežnému fungovaniu.“ Nádej vidí v očkovaní, reštrikcie však očakáva až do konca roka 2022. Povedal to v... Čítať ďalej
28 | 03 | 2021 | Robert Bačinský

"Myslím, že ľudia si budú pravdepodobne myslieť, aké dobré boli v skutočnosti tieto odstávky," uviedol a dodal: "Možno mali vplyv v krátkodobom horizonte, ale keď sa na to pozriete počas celej pandémie, budete čoraz viac pochybovať."


Iní odborníci varujú, že interpretácia údajov o nadmerných úmrtiach je spojená s rizikami ignorovania rozhodujúcich premenných. "Všetci musíme byť veľmi opatrní pri interpretácii údajov o úmrtí spojených s COVID-19, nech už je ich zdroj akýkoľvek - žiaden z nich nie je dokonalý," uviedol Mark Woolhouse, profesor epidemiológie infekčných chorôb na britskej univerzite v Edinburghu.


„Vyvolávajú otázku, či v skutočnosti bola švédska stratégia úspešná. Túto otázku určite nastoľujú,“ komentoval údaje, ktoré boli najskôr zverejnené vo švédskych médiách a skontrolované švédskym štatistickým úradom.


Slovenka v Rakúsku: Ľudí tu nikto nenúti testovať sa. Nosiť rúška vonku, ako je to na Slovensku, je šialenstvo
Slovenka Erika žije v Rakúsku, v regióne neďaleko mesta Linz. Pracuje ako krupiérka. Pandemická situácia je tam vážna, podobne, ako na Slovensku. Testovanie je úplne dobrovoľné, respirátory nosia ľudia v interiéri a nikto s tým nemá problém. Rúška... Čítať ďalej
28 | 03 | 2021 | Michal Filek

Niektoré z krajín doma i v zahraničí švédsku stratégiu kritizujú za nerozvážnosť a nedostatočnú ochranu zraniteľných skupín pred touto chorobou.


Švédska vláda a zdravotný úrad pripustili, že nedokázali ochrániť švédskych starších ľudí, ale naďalej robili všetko, čo bolo v ich silách, aby túto chorobu potlačili, pričom zohľadnili aj celkový zdravotný stav obyvateľstva. Oficiálny počet mŕtvych vo Švédsku na COVID-19 je viac ako 13 000, hoci niektorí ľudia mohli zomrieť z iných dôvodov.


Slová Putina môžu znamenať koniec NATO
Vďaka novým ruským zbraniam je americký systém obrany v Európe už bezcenný. Rusko totiž dokáže útočiť nielen na strategické ciele v USA, ale aj na veliteľské centrá v Európe. Preto už USA nepotrebuje „európsku bariéru“ v podobe NATO. Uviedol... Čítať ďalej
28 | 03 | 2021 | Imrich Kovačič