Slovenka v Rakúsku: Ľudí tu nikto nenúti testovať sa. Nosiť rúška vonku, ako je to na Slovensku, je šialenstvo
28 | 03 | 2021 I Michal Filek

Slovenka Erika žije v Rakúsku, v regióne neďaleko mesta Linz. Pracuje ako krupiérka. Pandemická situácia je tam vážna, podobne, ako na Slovensku. Testovanie je úplne dobrovoľné, respirátory nosia ľudia v interiéri a nikto s tým nemá problém. Rúška vonku však nosiť nemusia. Školy, aj obchody sú otvorené. Píše portál aktuality.sk.


Rakúsko začiatkom februára prekvapilo uvoľňovaním opatrení. Kým my sme zažívali vrchol druhej vlny, naši susedia otvárali školy, obchody či kaderníctva. Vtedy mali v priemere niečo málo cez tisíc prípadov. Dnes sa ich sedemdňový prírastok nachádza na úrovni tritisíc.



Sprísňuje sa

Teraz sa situácia čiastočne mení a sprísňuje. Informujú o tom aktuality. Pre rastúci trend čaká tri spolkové krajiny Viedeň, Dolné Rakúsko a Burgenland veľkonočný lockdown, ktorý bude platiť od 1. do 6. apríla. Zatvoria sa všetky prevádzky, kde dochádza k blízkemu kontaktu medzi ľuďmi. Otvorené budú iba predajne potravín, lekárne či čerpacie stanice. Zatvoria sa aj múzeá a zavádza sa zákaz vychádzania s výnimkami.

"Momentálne tu platí zákaz zhromažďovania. Opatrenia sa však začali trochu uvoľňovať. V polovici februára otvorili obchody. Vo všetkých vnútorných priestoroch je povinné nosiť respirátory FFP2. Vonku nie je povinné nosiť rúška," hovorí Erika pre aktuality.sk.

Je dokázané, že covidová imunita trvá 8 mesiacov. Naša vláda tvrdí, že tri. Prečo klamu? Bukovský to tuší
Vo svojom poslednom videu sa MUDr. Bukovský rozhovoril aj na tému covidovej imunity. Naše úrady tvrdia, že získaná imunitná schopnosť trvá iba 3 mesiace, pripomína. „Podľa súčasných vedecky overených poznatkov overených a publikovaných v... Čítať ďalej
27 | 03 | 2021 | Petra Demková


Podľa nej za nenosenie respirátora hrozí pokuta 25 eur. Nestretla sa však s nikým, kto by s tým mal problém.
Školy sú otvorené

"Všetky školy sú testované. Žiaci a učitelia sa musia povinne testovať dvakrát do týždňa. Základné školy testujú priamo v triedach. Žiaci ostatných chodia na testovanie. Divadlá, reštaurácie a fitnescentrá sú zatvorené. Hotely je možné využívať iba na pracovné účely - služobné cesty a podobne," hovorí Slovenka. Podľa nej v Rakúsku funguje aj antigénové testovanie. Je ale úplne dobrovoľné.

"Samozrejme, mnohí chodia na testy, pretože chodia do práce. Stretla som sa však aj s mnohými, ktorí ešte sa vôbec netestujú, odmietajú to a je to akceptované." Erika vníma aj situáciu na Slovensko. Hlavne jedna vec jej nejde do hlavy. "Šialenstvom je podľa mňa povinné nosenie rúška vonku."



Juraj Mesík upozorňuje na "Nobelovskú prednášku" o Ivermektíne a poukazuje na hlúposť "provinčných médií"
Nobelovské prednášky sú prednášky vedcov, lauerátov Nobelovej ceny. Organizuje ich Univerzita v Štokholme. Nie je významnejšie a prestížnejšie vedecké ocenenie vo svete vedy než Nobelova cena. Čítať ďalej
27 | 03 | 2021 | Ivan Brožík