Suezský prieplav je už opäť uvoľnený
29 | 03 | 2021 I Imrich Kovačič

Jedna z najväčších lodí na svete bola v pondelok po takmer týždňovom odstavení uvoľnená z uviaznutia v Suezskom prieplave, informuje USA Today.


Zvýšila sa tým nádej, že stovky čakajúcich lodí už čoskoro preplávajú cez dôležitú globálnu vodnú cestu. Prova nákladnej lode Ever Given uviazla asi štyri metre hlboko v pieskovom dne a následne bola skrížená jej zadná časť a otočená o viac ako 100 metrov ďalej, uviedol vo vyhlásení Úrad pre egyptský Suezský prieplav.

„Bol to výsledok úspešných manévrov tlačenia a vlečenia, ktoré viedli k obnoveniu 80% nasmerovania plavidla,“ uvádza sa vo vyhlásení. Admirál Osama Rabie, ktorý riadi túto autoritu, sa zaviazal, že viac ako 360 lodí čakajúcich na plavbu začne cez kanál čoskoro prúdiť.

Videá ukazovali remorkéry na kanáli, ktoré na oslavu vrieskali. Egyptský prezident Abdel Fattah el-Sisi optimisticky hovoril o úsilí na sociálnych sieťach. „Dnes sa Egypťanom podarilo ukončiť krízu uviaznutej lode v Suezskom prieplave napriek obrovskej technickej zložitosti, ktorá obklopovala tento proces z každej strany,“ tweetoval.



Ruský kozmonaut svetu ukázal, ako vyzerá zablokovaný Suezský prieplav z Medzinárodnej vesmírnej stanice (FOTO)
Ruský kozmonaut Sergej Kud-Sverčkov na svojom Instagrame zverejnil fotografie z vesmíru. Ukazujú, ako vyzerá obria kontajnerová loď Ever Given, ktorá blokovala Suezský prieplav, informuje portál RT. Čítať ďalej
29 | 03 | 2021 | Marek Molnár