Smartfón ako zbraň hromadného ničenia (Vladimír Prochvatilov)
29 | 03 | 2021 I Iveta Machová

Komentár  Vladimíra Prochvatilova (Fond strategickej kultúry)


O vývoji metód riadenia ľudského správania


Časopis Proceedings of the National Academy of Sciences , oficiálny orgán Národnej akadémie vied USA,  publikoval  výsledky päťročného výskumu psychológov  USA a  Švajčiarska v rámci projektu PEACH (PErsonality coACH) , ktorý skúmal možnosť rýchlych, cielených zmien charakteristík osobnosti ľudí. Ide o riadenie ľudského správania.

Vedci sa snažili ovplyvniť nasledujúce osobnostné charakteristiky:

  1. Úroveň socializácie jednotlivca;

  2. Prispôsobenie sa skutočnému alebo domnelému tlaku;

  3. Úroveň sebaorganizácie, sebadisciplíny, úsudku;

  4. Neurotizmus - úroveň emočnej stability;

  5. Otvorenosť - úroveň predstavivosti, šírka záujmov.


Záujem Američanov o takú tému, ako je riadenie ľudského správania, teda o sociálne inžinierstvo, siaha až k slávnemu programu Human Terrain System (HTS), ktorý bol vypracovaný podľa vzorov Britského Tavistockého inštitútu ľudského správania (Tavistock  Institute of Human Relations ). Tavistock je veľké centrum, ktoré študuje prostriedky kontroly mysle a manipulácie s veľkými ľudskými masami, jeden z vývojárov takzvaných behaviorálnych zbraní.

Ovláda slovenskú politiku nebezpečná sekta? Zlo má jasnú podobu!
Bývalý šéf SIS, aktuálne obvinený Vladimír Pčolinský, nedávno potvrdil, že predmetom záujmu tajných sú aj náboženské skupiny a sekty. Podľa jeho slov je problémom ich snaha dostať sa do riadiacich štruktúr štátu. Medzi našimi politikmi sú takí,... Čítať ďalej
20 | 03 | 2021 | Gabriel Matta

Program na riadenie ľudského správanie alebo aj na potlačenie vnútropolitickej opozície

Program HTS bol vytvorený americkou armádou na „potlačenie vnútropolitickej opozície v 60. rokoch, predovšetkým proti bojovníkom „Black Panther““, píše  jeden z  najtvrdších kritikov HTS, profesor antropológie Univerzity San Jose, Roberto J. Gonzalez. Program sa začal v Pentagone počas invázie do Iraku a Afganistanu a mal podľa odozvy armády, „katastrofálny úspech" ako „efektívny kultúrny spravodajský program podpory veliteľov taktickej a operačnej úrovne“.  Program vychádza z predpokladu, že vojny sa nakoniec vyhrávajú "nie je na bojovom poli, ale v boji za lojalitu ľudí."

Od spustenia programu HTS v roku 2007 ho antropológovia a novinári viackrát kritizovali. 31. októbra 2007 publikovala Výkonná rada Americkej antropologickej asociácie (AAA) vyhlásenie proti  programu HTS ako o „neprijateľnom“, ktorý protirečí   Etickému kódexu AAA. V roku 2014 sa americkým antropológom podarilo dosiahnuť ukončenie programu vymývania mozgov obyvateľom Iraku a Afganistanu. Roberto Gonzalez si myslí,  že financovanie programu bolo v skutočnosti prerušené kvôli „rastúcemu úspechu“ digitalizácie: Pentagón sa rozhodol zhromažďovať údaje z mobilných telefónov, diaľkových senzorov a dronov vybavených kamerami s vysokým rozlíšením. Tento názor potvrdil významný americký vojenský expert Oliver Belcher, ktorý poznamenal, že „skutočný prielom v spoločenských vedách v postmoderných vojnách pochádza z algoritmov, nie z antropológie. “

Do Spojených štátov sa vracajú kruté časy McCartizmu (Vladimír Prochvatilov)
Komentár Vladimíra Prochvatilova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
16 | 03 | 2021 | Zuzana Perželová

Pentagón CIA a projekt PEACH

Pentagón ani CIA nie sú oficiálne zapojené do projektu PEACH , na ktorom americkí a švajčiarski psychológovia pracovali päť rokov. Keď, samozrejme, nepočítame ciele stanovené v projekte PEACH (vývoj spôsobov, ako zmeniť osobnosť miestneho obyvateľstva - „ľudského terénu“) s nastavením programu HTS . Operačné prostredie predpokladané v projekte PEACH (Amerika a Európa) navyše neumožňuje armáde  priamo sa podieľať na psychologickom spracovaní „ľudského terénu“.

Spočiatku sa jeden z účastníkov projektu PEACH,  prezident Americkej asociácie pre výskum osobnosti, riaditeľ Centra pre spoločenské a behaviorálne vedy na Univerzite  Illinois, profesor Brent Roberts,  snažil  dosiahnuť výsledok (zmenu charakteristík osobnosti) pomocou metód klinickej psychológie, bez použitia digitálnych technológií.

Roberts zistil, že väčšina zmien osobnosti nastáva v prvom mesiaci liečby a stabilizuje sa po troch mesiacoch. Priemerná veľkosť vzorky pre tieto štúdie však bola skromná (91 experimentálnych pacientov), ​​pre spoľahlivejšie štúdie bolo potrebné rozšíriť počet účastníkov experimentu.

Facebook, alebo premena človeka na produkt tajnej manipulácie (Vladimír Prochvatilov)
Komentár Vladimíra Prochvatilova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
08 | 11 | 2020 | Zuzana Perželová

Deje sa to pomocou digitálnych gadgetov.

Bola  vytvorená  platforma odrážajúca charakterové vlastnosti, zvyky a emocionálny stav človeka a na jej základe bola vytvorená aplikácia pre smartfóny, ktorá obsahovala: robota, ktorý napodobňuje rozhovor s koučom; digitálny denník dosiahnutia individuálnych cieľov sebakontroly a monitorovania úspechu; systém kontroly a riadenia výziev a pripomienok. Uvedenú aplikáciu, ktorá hrá úlohu psychoanalytického trénera a vedie korekciu osobnostných vlastností, si stiahlo do svojich smartfónov 1 532 nemecky hovoriacich dobrovoľníkov.

Po dobu 10 týždňov, píšu autori projektu, sa uskutočňovali "psychologické intervencie s cieľom zámerne zmeniť osobnosť pomocou aplikácie v smartfóne. "

Do troch mesiacov sa vlastnosti účastníkov experimentu zmenili na nepoznanie. Podľa tých, ktorí experiment uskutočnili, táto štúdia „poskytuje doposiaľ najpresvedčivejšie dôkazy o tom, že osobnosť sa dá zmeniť zásahom do neklinických vzoriek subjektov“ , teda úplne zdravých ľudí. Jednoducho povedané, niektorí ľudia sa dajú transformovať na iných. Toto je prototyp novej behaviorálnej zbrane hromadného ničenia. Predpokladá sa, že je možné zmeniť osobnostné vlastnosti človeka bez jeho súhlasu.
Gadgety v karanténe

V prostredí, kde sa digitálne mobilné zariadenia stali neoddeliteľnou súčasťou každodenného života, to možno dosiahnuť napríklad pomocou herných platforiem so spätnou väzbou, ktoré zábavným spôsobom smerujú hráča k dosiahnutiu stále vyšších stupňov sebakontroly pri vyriešení navrhovaných úloh. Tieto platformy neponúknu človeku priamo zmenu jeho osobnostných vlastností, ale ponúknu určitú cenu, výhru v hre, pričom honba za výhrou povedie k transformácii osobnosti požadovaným smerom. Ďalšou možnosťou je vytváranie skupín na sociálnych sieťach za účelom „sebazdokonaľovania“.

Sila novej behaviorálnej zbrane môže byť obzvlášť zrejmá, keď budúca karanténa prinúti milióny ľudí, aby nadlho prirástli k svojim gadgetom.

Facebook ako zástierka pre CIA (Vladimír Prochvatilov)
Komentár Vladimíra Prochvatilova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
05 | 10 | 2020 | Zuzana Perželová