Proti pandémii robíme to, čo Dáni, iba presne naopak, výsledky sú tiež presne naopak
29 | 03 | 2021 I Ivan Brožík

Nie je testovanie ako testovanie. Nie je vláda ako vláda. Nie sú výsledky ako výsledky. Škoda, že sme na Slovensku a podliehame rozhodnutiam slovenskej moci. Vyplýva z porovnania odborníkov z formácie Dáta bez pátosu.


"Sľúbili sme porovnanie Slovensko verzus Dánsko. Máme podobný počet obyvateľov, rovnakú koronu. 5,5 mil. a COVID-19." Píšu na sociálnej sieti Dáta bez pátosu.

Reprofoto FB (@Dáta bez pátosu)

Jeden rozdiel - premiéri

"Len jedno máme rovnaké a to isté. Ani v Dánsku v podstate nevedia, kto je dnes premiér, podobne ako na Slovensku. Lebo im to nie je treba vedieť. Celý boj s koronou sa riadi dátami, na základe dát sa alokujú financie. Nakoľko financie nie sú zadarmo, tak vymysleli pravidlá, pravidlá nemajú výnimky. Výnimky sú cesta do pekla. Presný opak Slovenska."
Zopár čísiel

PCR TESTY - priebežne:

Dánsko - za posledné 2 dni urobili spolu 363 tisíc testov.
Slovensko - za 2 dni urobíme maximálne 28 tisíc testov.
Rozdiel nie je "rádovo", ale ešte to musíte násobiť x1,3. V prospech Dánska. 1:0
PCR TESTY - spolu

Dánsko - urobili ich spolu 21 miliónov
Slovensko - urobili sme spolu viac ako 2 milióny
Dánsko opäť rádovo viac ako Slovensko. 2:0
ANTIGÉNOVÉ TESTY - priebežne

Dánsko - začali ich robiť nad rámec PCR pred zhromaždením sa ľudí, od meetingu v práci po návštevu novorodičky. 100 tisíc denne.
Slovensko - testujeme už pol roka masívne a v poslednom čase hlavne zdravých ľudí. Včera sme spravili vyše pol milióna AG testov. Rozdiel je "násobok". V prospech Slovenska?

Dáta bez pátosu: Sme škvrnou na mape Európy! A to je veľmi dobre
Pri pohľade na mapu Európy okamžite udrie do očí biely fľak. Nielen Slovensko, ale aj Česko totiž svieti v kontraste s ostatnými krajinami. Upozornili na to analytici z internetového think thanku Dáta bez pátosu a na mysli majú mapu prírastku... Čítať ďalej
23 | 03 | 2021 | Diana Zaťková

ANTIGÉNOVÉ TESTY - spolu

Dánsko - urobili ich spolu viac ako 2 milióny
Slovensko - urobili sme ich spolu viac ako 22 miliónov
Rozdiel nie je "rádovo", ale je to v prospech Slovenska?
ZÁVER:

"Máme to presne opačne ako Dáni: oni investovali v septembri do veľkých kapacít spoľahlivého testovania (písali sme o tom, ale p. Mikas vtedy tvrdil, že testujeme dostatočne). Odvtedy testujú 100 tisíc denne a PCR pozitivitu majú dnes 0,5 %. My sa tešíme z 10x toľko (dnes 5 % v Bratislave). V niektorých okresom máme 100-krát toľko.

Dáni majú pomer PCR : AG testovaniu 10 : 1.
Slovensko má pomer PCR : AG testovaniu 1 : 10
Výsledok je 100-krát opačne.

Dáta bez pátosu: Za náklady na 100 AG testov by mohlo ísť 5-10 detí na 5 dní do školy v prírode
Situácia s koronavírusom sa na Slovensku pomaly zlepšuje. Svedčí o tom nielen klesajúci počet mŕtvych, ale aj hospitalizovaných. Potešujúcu skutočnosť si všimli aj analytici z iniciatívy Dáta bez pátosu, ktorí celú situáciu zhodnotili na sociálnej... Čítať ďalej
21 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik

HOSPITALIZÁCIE

Dáni majú spolu 207 hospitalizovaných v celej krajine - toľko u nás dovezú na urgentný príjem "kovidových" v "slabý deň" za 24 hodín.
Dáni majú na ventilácii 26 pacientov, my máme toľko na Kramároch a spolu ich máme takmer 400
Na JIS majú okrem ventilovaných v Dánsku 14 pacientov, my na Slovensku 340.
Otváranie a návrat k normálu

V Dánsku ich premiérka pani Mette Frederiksen napísala obyvateľom pri stúpajúcich číslach (sú na 90 v 7D priemere na 100 tisíc obyvateľov) päť bodový plán "návratu k normálu" a vidíte ho na ilustrácii. Je to spolu devätnásť krátkych riadkov textu.
Nepochopenie automatu

Na Slovensku dal dokopy tím odborníkov devätnásť stranový COVID Automat, ktorý schválila vláda. Za posledný týždeň (včítane nedeľných debát) z neho SPRÁVNE nevedel interpretovať "UVOĽŇOVANIE" nikto, kto sa k nemu vyjadroval. Sme na čísle 166 a niektorí ministri hovoria po Veľkej noci o RIADENÍ SA REGIONÁLNYM AUTOMATOM, rovnako sa vyjadrujú niektorí členovia poradných orgánov vlády. Nejde to, žiadny "regionálny automat" s aprílovým dátumom, nepripadá do úvahy. Bude to máj. A práve preto je potrebné COVID Automat upraviť.

(Medzititulky redakcia HD)

Dáta bez pátosu: Keby sme nemali úctu, tak povieme: Berte metly a vyžeňte tú háveď (z vlády)!
Analytici zo zoskupenia Dáta bez pátosu, ktorí pravidelne prinášajú neskreslené dáta o pandemickej situácii na Slovensku. Dnes sa tak trochu zamysleli nad fungovaním našej krajiny. A nemôžeme sa im čudovať. Každý si sem-tam potrebuje... Čítať ďalej
17 | 03 | 2021 | Diana Zaťková