Dáta bez pátosu: Za náklady na 100 AG testov by mohlo ísť 5-10 detí na 5 dní do školy v prírode
21 | 03 | 2021 I Jozef Uhlárik

Situácia s koronavírusom sa na Slovensku pomaly zlepšuje. Svedčí o tom nielen klesajúci počet mŕtvych, ale aj hospitalizovaných. Potešujúcu skutočnosť si všimli aj analytici z iniciatívy Dáta bez pátosu, ktorí celú situáciu zhodnotili na sociálnej sieti.


Slovensko si dlho držalo „neohroziteľné“ prvé miesto v počte mŕtvych na celkový počet obyvateľov. Preplnené nemocnice neveštili nič dobré, ale tvrdý lockdown napokon situáciu zvrátil a počty mŕtvych aj ľudí v nemocniciach začali klesať. Radosť z toho majú aj analytici z Dáta bez pátosu, ktorí sa k tomu v prvom jarnom statuse vyjadrili na sociálnej sieti.
Testuje sa aj mimo ohnísk, na testy sa míňajú desiatky miliónov eur namiesto liečenia

„Hranice s Českom, Považie, Kysuce, Turiec a Liptov až po Poprad zostávajú významne postihnuté s vysokou incidenciou-výskytom infikovaných a s významným šírením. Celý juh klesá, včítane Trnavy a Bratislavy, podobne aj Košice a okolie. Klesajú veľmi pomaly hospitalizácie a aj pľúcne ventilácie,“ tešia sa analytici, ktorých ale predsa len niečo neteší.

„Nepáči sa nám pokles počtu PCR testov o 20 tisíc na týždennej báze. Ak by sa bolo urobilo toľko testov ako minulý týždeň, určite by pri marginálnej pozitivite 10 % bolo o tisíc pozitívnych viac,“ konštatujú analytici s poznámkou, že včera sa urobilo vyše pol milióny testov.



„Testuje sa aj mimo ohnísk, míňajú sa desiatky miliónov eur namiesto liečenia na testovanie v obciach, kde je nula alebo 1-2 pozitívni. Asi sme veľmi bohatá krajina. Niekde je/musí byť hranica pre STOP AG testovaniu. Už sme tých testov mimo plošných testovaní urobili 20 miliónov,“ píšu v statuse kriticky analytici.

Dodávajú: „Za náklady na 100 AG testov (testy + robota), čo je 500-1000 eur by mohlo ísť 5-10 detí na 5 dňový pobyt do školy v prírode. Alebo 5 ľudí na komplet ročnú zdravotnú prehliadku. O kúpeľoch pre seniorov ani nehovoríme. A to by kúpele v podstate dostali pomoc v kríze. 2 muchy jednou ranou...“

Dáta bez pátosu: Keby sme nemali úctu, tak povieme: Berte metly a vyžeňte tú háveď (z vlády)!
Analytici zo zoskupenia Dáta bez pátosu, ktorí pravidelne prinášajú neskreslené dáta o pandemickej situácii na Slovensku. Dnes sa tak trochu zamysleli nad fungovaním našej krajiny. A nemôžeme sa im čudovať. Každý si sem-tam potrebuje... Čítať ďalej
17 | 03 | 2021 | Diana Zaťková