Pacienti s vážnymi chorobami zomierajú na novú diagnózu - strach z Covidu
29 | 03 | 2021 I Diana Zaťková

Moderná medicína je schopná úžasných vecí dokonca aj v prípadoch pacientov v kritickom stave, ale nezmôže nič, ak ľudia nevyhľadajú lekársku pomoc. A covid spôsobil, že ľudia sa pri zdravotných problémoch boja ísť do nemocnice. Tak sa môže stať, že umrú úplne zbytočne - na strach z covidu, píše portál pravda.sk.






Z novej štúdie vyplýva, že čoraz viac ľudí umiera na problémy so srdcom a pľúcami, ktoré zvyčajne nie sú smrteľné. Šéfredaktor časopisu The American Journal of Medicine tvrdí, že príčina je jednoduchá – strach.

Zistilo sa, že stále viac pacientov s vážnymi chorobami sa vyhýba potrebnej urgentnej liečbe, lebo sa boja, že sa v nemocniciach nakazia chorobou COVID-19. Joseph S. Alpert z Lekárskej fakulty Arizonskej univerzity konštatuje, že hospitalizovaní pacienti so zlyhávajúcim srdcom alebo chronickou obštrukčnou chorobou pľúc bývajú bližšie k smrti ako pred pandémiou.

„Odpoveď je jednoduchá,“ hovorí Alpert . „Pacienti sa čo najviac vyhýbajú nemocnici, pretože si uvedomujú svoje chronické choroby a obávajú sa smrteľnej infekcie COVID-19. Z toho istého dôvodu mnohí pacienti po prepustení z nemocnice odmietali fyzioterapiu alebo prevoz do hospicu."

Budaj priznal, že za to, že Slovensko prišlo o milióny vakcín, nesie politickú zodpovednosť Krajčí
28 | 03 | 2021 | Michal Filek


Alpert poznamenáva, že pacienti v čase pandémie považujú často za bezpečnejšie zostať doma, ako ísť do nemocnice. Niektorí tiež vyslovujú obavy, že nemocničný personál bude taký zaneprázdnený liečbou pacientov s koronavírusom, že na nich už nebudú mať čas.

„Opakovane hovorím pacientom, že sú bezpečnejší s nami, či už ako hospitalizovaní alebo ambulantní, ako keby chodili do potravín, kde nevedia, či ten, čo stojí za nimi, nemá COVID-19,“ poznamenáva Alpert.

Podľa neho robia nemocnice a kliniky všetko, čo môžu, aby zabránili šíreniu nákazy na svojich pracoviskách. „Bohužiaľ, pacienti neberú veľmi tieto informácie do úvahy. Zdá sa, že strach prekonal racionálne myslenie.“

Zlá správa: Okres Poprad je od zajtra čierny, počet nakazených rastie aj v Bratislavskom kraji
Počet obetí koronavírusu síce na Slovensku v týchto dňoch pomaly klesá, napriek tomu sa nájdu okresy, kde počet nakazených stúpa. Jedným z nich je aj Poprad, ktorý sa od pondelka v Covid automate mení z červeného na čierny. Aj Bratislava sa horší.... Čítať ďalej
28 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik


„Ak ste veľmi chorí, neváhajte zavolať lekársku službu prvej pomoci alebo niekoho, kto vás odvezie na najbližšiu pohotovosť, kde vám môžu zachrániť život,“ dodáva lekár.

Ak už sa dostanete do nemocnice ako pozitívny na COVID-19, môže byť pre vás zaujímavý tiež výskum vedcov Univerzity Georgea Washingtona. Zistili, že nízke dávky aspirínu môžu prispieť k tomu, aby hospitalizovaní pacienti nepotrebovali mechanickú ventiláciu, prijatie na jednotke intenzívnej starostlivosti a v konečnom dôsledku sa zníži ich úmrtnosť v nemocniciach. Závery výskumu, ktoré naznačujú ochranné účinky aspirínu na pľúca, nedávno zverejnil časopis Aneshesia&Anal­gesia.

Matovičove „geniálne“ opatrenie nosiť rúška na ulici a v lese je hlúposť, tvrdí Miškov
Na Slovensku sa už týždeň musia v interiéroch a dopravných prostriedkoch povinne nosiť respirátory, ktoré vystriedali rúška. Nosenie tých sme sa ale tiež nezbavili. Juraj Miškov v statuse informuje Slovákov, ako je to s ich nosením v Chorvátsku.... Čítať ďalej
28 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik