Fenomén kolúznej väzby - nepatrí náš systém už do právneho stredoveku?
29 | 03 | 2021 I Ivan Brožík

Sudcovia a väzenstvo majú svoju zotrvačnosť, advokáti zas obmedzené možnosti. V kolúznej väzbe umierajú ľudia a argumentom je, že veď vo väzbe ľudia umierajú aj si berú život. Problémom je, že zadržaný v kolúznej väzbe je z pohľadu práva bezúhonným občanom.


Šéf Slovenskej advokátskej komory Viliam Karas po nedávnom úmrtí advokáta Ľubomíra Krivočenka vo väzbe priznáva, že pri objasnení toho, čo sa stalo, majú ako stavovská organizácia limitované možnosti. „Žiadame však prešetrenie, my to sami vyšetriť nevieme," píše portál 1.pluska.sk.
Neschopnosť štátu nemožno ospravedlňovať

"Teraz je ten priestor prehodnotiť celú trestnú politiku, ale aj kapacity, aké máme. Nedostatok kapacít štátu však nemôže byť dôvod na neskrátenie väzby. Štát nemôže argumentovať, že keďže nemá dostatok ľudí, musia to zadržaní vydržať. To tak nie je. Nemôže to byť na úkor práv a slobôd občana."

Radačovský: Kolúzna väzba sa zneužíva na zlomenie obvineného
Europoslanec a právny zástupca rodiny generála Lučanského Miroslav Radačovský sa bude pýtať Európskej komisie, či trvanie kolúznej väzby na Slovensku neodporuje európskemu právu a ľudským právam a základným slobodám. Čítať ďalej
10 | 01 | 2021 | Aneta Leitmanová

Kauza Krivočenko

"Nie je to prvý prípad úmrtia vo väzbe v posledných mesiacoch. My sme, samozrejme, veľmi rázne reagovali a žiadali sme kompetentných, aby túto záležitosť náležite, dôkladne a dôsledne preverili. Tiež sme boli a stále sme v kontakte s obhajcami zosnulého a ja osobne som komunikoval aj s jeho manželkou. Žiadala nás o podporu v tejto veci. Bohužiaľ, ako stavovská organizácia máme limitované možnosti. Žiadame však prešetrenie, my to sami vyšetriť nevieme."
Pribúda obetí väzby?

"Myslím, že je to zvýšenou medializáciou. Takéto prípady sa diali aj v minulosti, o tom máme vedomosti. Len dnes je spoločenská atmosféra taká, že justičnému prostrediu je venovaný väčší priestor. Preto sa možno aj širokej verejnosti zdajú niektoré javy nové alebo neštandardné. Áno, oni sú samy o sebe neštandardné, no nepovedal by som, že sa vymykajú z toho, čo tu bolo v minulosti."
Upozornenia Európskeho výboru proti mučeniu

"My ako advokátska komora vidíme rezervy vo väzobnom systéme, konkrétne v systéme a inštitúte kolúznej väzby. A to v dvoch smeroch. Jednak v jej dĺžke, pretože podľa nášho názoru je neprimeraná. Aj pri porovnaní s inými krajinami. Popritom sú to aj samotné podmienky väzby. Všetkým je zrejmé, že by mali byť na vyššej úrovni, to je otázka financií a priorít. Ja dúfam a verím, že tieto – bohužiaľ – tragické prípady zvyšujú spoločenskú objednávku a tlak na zodpovedných, aby presmerovali časť financií aj do tohto segmentu."

Kolúzna väzba je prostriedkom na vytváranie nátlaku
Doživotne odsúdený mafián Branislav Adamčo z Veľkých Kapušian pred dvomi rokmi uspel na Európskom súde pre ľudské práva so svojimi námietkami proti tomu, ako ho súdili v kauze starej vraždy podnikateľa Mariána Karcela. Čítať ďalej
25 | 01 | 2021 | Ivan Brožík

Neprimeranosť trestov

"Upozorňujeme aj na to, že máme neprimerane vysoké tresty. Tresty odňatia slobody sa dokonca niekde ukladajú tam, kde by sa mohol uložiť náhradný trest, ako sú napríklad verejno-prospešné práce. Prípadne používanie rôznych obmedzení, elektronických náramkov. Tých možností je mnoho, znížil by sa počet väznených osôb a zdroje by sa vedeli nasmerovať do vybavenia."
Konzervatívnosť súdov

"Vo vzťahu k náramkom nie je problém v legislatíve, je to skôr v tom, aby sa to vžilo do rozhodovacej praxe súdov. Aby s tým začali súdy viac pracovať, aby sa vytvorila aj technická, aj personálna infraštruktúra a ich zaradenie. Oni tu sú, ide len o to, aby sa začali používať v praxi." Väčší tlak by mal byť na súdy a trestných sudcov.

(Medzititulky red. HD.)

Slovenskí advokáti: Na Slovensku je kolúzna väzba horšia ako výkon trestu na doživotie
Smrť generála Milana Lučanského vo väzbe otvorila diskusiu o režime väzby na Slovensku. Advokáti navrhujú zásadnú zmenu, ktorou sa inšpirovali v susednom Česku. Žiadajú, aby kolúzna väzba trvala maximálne tri mesiace, informuje portál... Čítať ďalej
23 | 01 | 2021 | Jozef Uhlárik ml.