Covid ovplyvní vo Vatikáne nielen Veľkú noc, ale aj platy duchovných. Stane sa tak prvýkrát v histórii
29 | 03 | 2021 I Diana Zaťková

Pápež, ktorému obmedzenia COVID znemožnili cestovať, bude v Bazilike svätého Petra sláviť všetky obrady Svätého týždňa okrem jedného, ​​iba za prítomnosti niekoľkých kardinálov, vatikánskych predstaviteľov a „obmedzeného“ počtu ľudí.

Krížová cesta na Veľký piatok bude jediným obradom, ktorý sa uskutoční vonku - na Námestí svätého Petra - ale nie v Koloseu v Ríme, ako sa to koná tradične.

Bill Gates už vie, kedy skončí pandémia!
Americký podnikateľ Bill Gates má jasno ohľadom budúceho vývoja svetovej pandémie. „Na konci roka 2022 by sme sa mali vrátiť v podstate späť k bežnému fungovaniu.“ Nádej vidí v očkovaní, reštrikcie však očakáva až do konca roka 2022. Povedal to v... Čítať ďalej
28 | 03 | 2021 | Robert Bačinský


Taliansko, ktoré sa vlani na jar dostalo do lockdownu a bolo vírusom zdecimované, má na Veľkonočný víkend od 3. do 5. apríla nastúpiť najvyššiu úroveň obmedzení COVID-19 v celej krajine. Krajina naďalej bojuje proti tretej vlne vírusu kvôli novým variantom a zaostávajúcemu očkovaciemu programu krajiny, čiastočne pre nedostatok dávok vakcín.

Keďže pandémia sa rozšírila po celom svete, pápež trvá na tom, že každý by mal dostať vakcínu proti COVID-19 bez výnimky, najmä tí najkrehkejší a najzraniteľnejší v najchudobnejších regiónoch sveta. Opakovane tiež povzbudzuje ľudí, aby sa dali očkovať na znak zodpovednosti za svojich blížnych a za spoločný blahobyt.

Slová Putina môžu znamenať koniec NATO
Vďaka novým ruským zbraniam je americký systém obrany v Európe už bezcenný. Rusko totiž dokáže útočiť nielen na strategické ciele v USA, ale aj na veliteľské centrá v Európe. Preto už USA nepotrebuje „európsku bariéru“ v podobe NATO. Uviedol... Čítať ďalej
28 | 03 | 2021 | Imrich Kovačič


Vatikán začal v januári vlastný očkovací program a na žiadosť pápeža bolo zaočkovaných 50 núdznych, väčšinou bezdomovcov žijúcich v okolí chrámu Svätého Petra. Dňa 26. marca Vatikán oznámil, že počas Veľkého týždňa zaočkuje 1 200 „najchudobnejších a najviac marginalizovaných ľudí“.

Pandémia zasiahla aj pápeža. V rozhovore pre novinárov o spiatočnom lete zo svojej 4-dňovej návštevy Iraku začiatkom tohto mesiaca - svojej prvej zahraničnej cesty od prepuknutia pandémie - uviedol, že sa počas minulého roka cítil vo Vatikáne „uväznený“.

Kvetnou nedeľou vstupujú kresťania do Veľkého či Svätého týždňa
Kvetnou nedeľou vstupujú kresťania na Slovensku, ale i vo svete do Veľkého či Svätého týždňa. Ide o najstarší a najvýznamnejší sviatok kresťanského cirkevného roka. Sväté omše budú aj v tomto období naďalej slávené bez účasti veriacich, dôvodom sú... Čítať ďalej
28 | 03 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR


A pandémia vyvoláva vo Vatikáne ďalšie obavy - nedostatok pútnikov a turistov ovplyvňuje jeho financie, čo ho môže prinútiť použiť rezervy 40 miliónov eur druhý rok po sebe. Vatikánske múzeá, ktoré sú so svojimi 6 miliónmi predaných vstupeniek v roku 2019 dôležitým zdrojom príjmov, boli v roku 2020 otvorené iba krátko a teraz zostávajú zatvorené z dôvodu lockdownu v Ríme.

Ďalej z dôvodu finančnej krízy a v nádeji na záchranu pracovných miest vo Vatikáne vydal pápež František 24. marca dekrét, v ktorom nariadil kardinálom v Rímskej kúrii znížiť platy o 10% a znížiť platy väčšiny ostatných duchovných pracujúcich vo Vatikáne. Zníženie platov, ktoré je považované za prvé, čo kedy aký pápež prijal, nadobúda účinnosť 1. apríla.

Na užívanie Ivermectinu nečakať s jeho nasadením až dovtedy, keď sa začínate dusiť, radí Mesík
Šírenie COVID-19 sa, zatiaľ, napriek očkovaniu nedarí zastaviť prakticky nikde na celom svete. Vakcináciu, ale aj liečbu Ivermectinom, si vo svoj statuse na sociálnej sieti všíma vyštudovaný lekár a analytik globálnych rizík Juraj... Čítať ďalej
28 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik