Bizarnosti sčítania obyvateľstva
29 | 03 | 2021 I Gustáv Murín

Súčasné sčítanie obyvateľstva na Slovensku sa prvý raz uskutočňuje v čisto elektronickej forme. Výhodou je rýchle spracovanie. Nevýhody sú spojené s tým, že najmä starší občania potrebujú pomoc. To nám pripomína, že v minulosti tu fungovali sčítací komisári.



Turci, Mongoli, Mária Terézia

Tých bolo napríklad v Turecku v októbri 2000 až 950 tisíc, aby dohliadli nad vypĺňaním dotazníkov až na 43 otázok. Aby na všetky odpovedali Turci poctivo (boli tam aj veľmi intímne otázky, napríklad o tom koľko potratov absolvovali ženy nad 12 rokov!), v daný deň, ktorý pripadol na nedeľu, od piatej ráno do siedmej večer nesmeli opustiť svoje príbytky, aby ich tam komisári zastihli.

Málokto si zrejme uvedomuje, že pri tomto masovom akte ide o celkom pragmatické ciele. Prvé nám známe sčítanie prebehlo už v roku 1240. Vtedy Mongoli pod vedením chána Bátú nariadili sčítanie nimi porazených Rusov, aby od nich mohli vyberať dane.

Sexuálny úchyl, Multitrtko či Psychopatovič. Publicista Murín si nedal servítku pred ústa
Publicista a spisovateľ Gustáv Murín sa v svojom najnovšom blogu naozaj rozšupol. Multitrtko, bábkoherečka, najväčší psychopat našej politickej scény či dvojvaječné zbohatlícke dvojičky. Takýmito menami počastoval našu politickú... Čítať ďalej
26 | 03 | 2021 | Diana Zaťková


V našich končinách došlo po prvý krát k sčítaniu za cisárovnej Márie Terézie až v roku 1754 s výsledkom viac ako 17 miliónov započítaných obyvateľov. Tentoraz však išlo o zistenie „ľudského rezervoára“ pre pravidelnú armádu, ktorú cisárovná zaviedla pre dlhotrvajúce spory so susednými panovníkmi o jej dedičstvo.
Absurdnosť sčítania na Slovensku

Vzhľadom na počet a obsahu otázok sa na prvý pohľad zdá, že nemá žiadny praktický význam. Štatistikov v ňom totiž takmer nič konkrétne nezaujíma. Zato je tu naozajstná bizarnosť, a to v možnosti prihlásiť sa k dvom národnostiam súčasne. Ide o absurditu, lebo to skresľuje každý štatistický záver. Nikto nebude môcť seriózne povedať, koľko obyvateľov v skutočnosti patrí k akej národnosti.
Nadbytoční menšinoví politici

Je možné, že za týmto štatistickým nezmyslom je nátlak politikov maďarskej menšiny, ktorých poslanie sa tým, že Maďari na Slovensku sa mali donedávna lepšie, než Maďari v Maďarsku, znížilo na minimum. Tí tiež netrpia žiadnou diskrimináciou, naopak, sú privilegovaní. Ich dotácie na kultúru vo volebnom roku 2006 boli umelo zvýšené na dvojnásobok, teda neuveriteľných 160 miliónov korún (viac ako päť miliónov eur)! To bolo viac, než čo sa ušlo na väčšinovú slovenskú kultúru! A dokonca aj na pomery maďarskej menšiny to bolo odrazu také sústo, že ho nevedeli ani slušne zožuť a tak sa za kultúrne podujatia vydávali údajne už aj ochutnávky vín.

Ešteže sme nefinancovali domácu zabíjačku Bélu Bugára, veď je chudák menšinový. Slovenské médiá to komentovali ako „predvolebný úplatok Strane maďarskej koalície a jej klientom“. Navrch sa ešte pridal kamarátsky kšeft s vtedajším ministrom kultúry Rudolfom Chmelom, ktorý bez hanby prihodil priateľom z maďarského menšinového vydavateľstva Kalligram výhodnú zákazku na vydávanie klasických diel slovenskej literatúry. Dobre čítate, slovenskej! Ťažko tomu uveriť, ale skutočne Zlatý fond slovenskej literatúry(štátnu zákazku v hodnote 17 miliónov korún, čiže viac ako pol milióna eur) realizovalo maďarské vydavateľstvo Kalligram v Bratislave.

Stali sa Slováci iba obeťami testovacieho pokusu? Pozadie Matovičovej „atómovej bomby“ (Gustáv Murín)
Hlavný denník priniesol článok v ktorom odhaľuje Pavla Jarčušku a Mareka Krajčího, ktorí stoja za publikovanou správou, vydanou vo vedeckom časopise Science. Čítať ďalej
27 | 03 | 2021 | Gustáv Murín

Čistou náhodou sa jediné prihlásilo do súťaže.

Túto zákazku, preochotne, podpísal minister kultúry Rudolf Chmel, budúci spolustraník v strane Most-Híd. Nečudo, že sa dnes niektorým lokálnym, a preto neviditeľným maďarským politikom cnie po tých časoch, keď stačilo zažalovať do Bruselu a hneď ste sa stali rešpektovaným menšinovým politikom. A ako by ste ním mohli byť dnes, keď sa maďarská menšina rapídne zmenšuje? Tak už je logickejšia aj tá spomínaná bizarnosť sčítania obyvateľstva na Slovensku.

Hlavným obhajcom absurdnej dvojitej národnosti je poslanec za čokoľvek (OKS, NOVA-KDS-OKS, Most-Híd a najnovšie SaS) Ondrej Dostál, ktorý sa po prvý krát konečne pretlačil do parlamentu za maďarskú stranu Most-Híd v roku 2010. Ten nedávno vyhlásil, že ktosi sa môže hlásiť aj k národnosti svojich predkov?! Pritom v strednej Európe je bežné mať cez dedkov a babky súčasne predkov zo Slovenska, Čiech, Poľska, Maďarska, Rakúska aj Talianska a iných krajín, napríklad Anglicka (viď Miro Žbirka)!

Nečudujme sa pánovi Dostálovi. On sa ako predseda politicky skrachovanej OKS v zúfalej snahe užiť si plat poslanca NR SR čím dlhšie, už raz práve v parlamente prihlásil za Róma (?!) a je známe aj to, že sa pri istej spoločenskej príležitosti prezliekol za (veľmi nepôvabnú) ženu! Môžeme teda očakávať, že kým bude pán Dostál v slovenskom parlamente, hrozí aj to, že sa v budúcnosti pri sčítaní budeme môcť hlásiť naraz k všetkým fanatickými feministkami vykonštruovaným 71 rôznym pohlaviam. A to je už naozaj bizarné...

Matovičov cirkus neodchádza. Riaditeľ si síce sadne ku kase, ale manéž aj zverinec bude stále riadiť on
28 | 03 | 2021 | Aneta Leitmanová