Procházka: Nemôžete povedať v novembri, že nezákonnosti, ktoré tu boli od marca, sú v poriadku
28 | 03 | 2021 I Jozef Uhlárik

Ústavný právnik Radoslav Procházka vo videu popisuje, kde vláda pri prijímaní noviel a vydávaní vyhlášok urobila chyby. „No a potom je tu otázka, či vedúci úradník rozpočtovej organizácie Ministerstva zdravotníctva má mať právomoci v takom rozsahu a v takej kvalite aké parlament priznal hlavnému hygienikovi,“ hovorí. 


V súvislosti s prijatím rozličných opatrení, vrátane predĺženia núdzového stavu, v boji s koronavírusom, podal sťažnosť na Ústavný súd nielen predseda Smeru-SD Robert Fico, ale dokonca aj generálny prokurátor Maroš Žilinka. Parlament napokon v októbri, s účinnosťou od novembra, minulého roka prijal novelu zákona o ochrane verejného zdravia. A práve o nej hovorí viac vo videu na sociálnej sieti ústavný právnik Radoslav Procházka v rozhovore s Ronaldom Ižipom, zástupcom šéfredaktora týždenníka Trend.
Otázka je, či má mať hlavný hygienik také právomoci, aké mu parlament dal

„Predtým, než bola novela o ochrane verejného zdravia prijatá, tak sa nevedelo, čo sú ta za akty, akú majú povahu či kde majú vychádzať. Však oni ani neboli poriadne publikované. Nevedelo sa, čo to vlastne je, či to je správny akt, ktorý sa zverejňuje na úradnej tabuli, alebo sa doručuje, alebo prečo nie je v žiadnej zbierke,“ hovorí hneď v úvode Radoslav Procházka a dodáva: „A tak prijal parlament novelu o ochrane verejného zdravia kde povedal, že to, čo sa doteraz nezákonne dialo, tak to my teraz hovoríme v tomto zákone, že bolo v poriadku, čo je, podľa mňa veľký problém z hľadiska právnej istoty a právneho štátu. To sa takto nedá, že povieme v novembri, že nezákonnosti, ktoré tu boli od marca do októbra sú v pohode a napísať si to do zákona.“ Parlament navyše rozhodol, že všetky právomoci rozhodovať o obmedzeniach dá hlavnému hygienikovi, a ten to bude robiť vyhláškami, ktoré sa budú publikovať vo vestníku vlády.



„S vestníkom je, podľa mňa, dosť zásadný problém, pretože sa neho nevzťahuje zákonná prezumpcia. To, čo je uverejnené v Zbierke zákonov, o tom sa predpokladá všeobecná znalosť a nikto sa nemôže domáhať neznalosti zákona. To je taká tá okrídlená veta, že neznalosť zákona neospravedlňuje. A ona vychádza z toho, že tu je nejaká Zbierka zákonov a to, čo je v nej uverejnené sa predpokladá, že každý sa mal s ňou možnosť oboznámiť. To vo vzťahu k Vestníku vlády žiadny zákon nehovorí,“ vysvetľuje ďalej ústavný právnik, podľa ktorého je tiež veľkým problémom aj to, že Vestník vlády vychádza len na webovom sídle ministerstva vnútra, čiže jeho materiálna dostupnosť v porovnaní so Zbierkou zákonov je znížená. „No a potom je tu otázka, či vedúci úradník rozpočtovej organizácie Ministerstva zdravotníctva má mať právomoci v takom rozsahu a v takej kvalite aké parlament priznal hlavnému hygienikovi,“ dodáva ešte v závere videa Radoslav Procházka.

Ak podá demisiu premiér, tak dáva demisiu celá vláda, vysvetľuje Radoslav Procházka
Mnohí si zreje pamätajú Radoslava Procházku ako neúspešného prezidentského kandidáta v roku 2014. Alebo aj ako predsedu strany Sieť, s ktorou s v roku 2016 dostal do parlamentu. Neúspešne kandidoval aj na sudcu Súdneho dvora Európskej únie.... Čítať ďalej
20 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik