Krízový manažment Made in Brusel je tragédia. Prázdne sľuby, nevyužité šance a zlyhanie politikov
28 | 03 | 2021 I Ingrid Vrabcová


Nemecký Spolkový snem síce schválil ratifikačný zákon o fonde obnovy EÚ, no z vlaňajších sľubov, že boj s koronakrízou bude demonštrovať silu Európy, nezostalo nič. Tagesspiegel hovorí o zlyhaní na plnej čiare, píše epochtimes.de.


Spolkový snem schválil ratifikačný zákon o fonde obnovy EÚ a prispel tak k tomu, aby Brusel zastreší  špeciálny fond dotovaný čiastkou 750 miliárd eur. Finančný balík, ktorý vznikol na pozadí koronakrízy, prvýkrát povedie k oficiálnej komunalizácii dlhov a záväzkov.



Prázdne sľuby Bruselu

Pre francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona a nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú bol spoločný bol fond obnovy prestížnym projektom. Fond obnovy bol veľkou úlohou a  príkladom toho, ako efektívne spoločnými silami možno zdolať koronakrízu, pričom nasledovať mali ďalšie projekty: zelená dohoda či očkovacia kampaň, no možno témou mala byť aj armáda EÚ.


Grécko dáva cestovné pasy uznaným utečencom. Otvára im tak dvere do Nemecka!
Napriek pandémii koronavírusu neustále rastie počet migrantov prichádzajúcich z Grécka do Nemecka. Mnohým utečencom Grécko udelilo štatút ochrany a tí smerujú ďalej do Nemecka, píše epochtimes.de. Čítať ďalej
28 | 03 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Christoph von Marschall v novinách „Tagesspiegel“ si kladie otázku, čo vlastne zostalo z týchto veľkých spoločných európskych ambícií, na čele ktorých stáli Nemecko a Francúzsko. A odpoveď: Boli to len prázdne sľuby Bruselu.



Koronakríza ako premeškaná príležitosť

Na rozdiel od dlhodobých projektov ako zelená dohoda či  armáda EÚ  mala byť koronakríza rozsiahlou praktickou skúškou spoločenstva štátov a zástancov úzkej politickej únie a možnosťou dokázať, že Európska únia dosiahne lepšie riešenia spoločne, než na národnej úrovni.


Ako informovali noviny „Bild“ ešte začiatkom roka, dokonca nemecký spolkový minister zdravotníctva Jens Spahn narazil na odmietnutie zo strany predsedníčky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej a kancelárky Angely Merkelovej, keď spolu s kolegami z Francúzska, Talianska a Holandska chcel zaistiť dodávky vakcín. Táto úloha mala byť zo symbolických dôvodov európska.


Marschall v novinách „Tagesspiegel“ nešetrí kritikou na adresu Merkelovej a von der Leyenovej, ktoré podľa jeho slov veľa plánovali, ale nič neimplementovali. Tvrdí, že nesú spoločnú zodpovednosť za to, že EÚ si na plecia naložila veľké úlohy, ale nič z nich nenaplnila, konštatuje epochtimes.de.





Európska únia je ako paprsok svetla mŕtvej hviezdy (Vladimír Malyšev)
Komentár Vladimíra Malyševa (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
26 | 03 | 2021 | Zuzana Perželová