Banáš: Matovič a normálny človek? To je ako chcieť od rádia, aby bol televízor
28 | 03 | 2021 I Jozef Uhlárik

Igor Matovič sa z obľúbeného politika stal pravým opakom, pretože mu už nedôveruje viac ako 80 % Slovákov. Pohľady na neho a jeho vládnutie sú rozličné a svoj názor na neho vyjadril aj Jozef Banáš, známy slovenský prozaik, dramatik, diplomat a tak trochu aj politik. Rozhovor priniesol portál Parlamentné listy.


Osobnosť Igora Matoviča rozdeľovala spoločnosť už pred jeho zvolením do funkcie premiéra po nečakanom úspechu v minuloročných februárových voľbách. Jeho výstrelky v parlamente, ale aj účasti na verejných zhromaždeniach pri boji s mafiou a oligarchami či „výlet“ do Cannes k vile exministra Počiatka mu dali nálepku akého kontroverzného politika. Aký ale v skutočnosti je, sa ukazuje i teraz, keď je zodpovednosť na ňom a musí vládnuť. Pohľad na neho poskytol v rozhovore pre portál parlamentnelisty.sk Jozef Banáš.
V karanténe alebo Covid prekonáte, alebo Covid prekoná vás a ocitne sa v nemocnici

Igorovi Matovičovi začal lámať krk nezvládnutý boj s koronavírusom, s tým súvisiace množstvo mŕtvych a tiež jeho komunikácia s ľuďmi.Po mojej osobnej skúsenosti s covidom hovorím, že sa táto choroba nemá podceňovať, ale zasa vyvolávať doslova panický strach je kontraproduktívne. Začíname si pliesť zodpovednosť so strachom, obávam sa, že strach z covidu je nebezpečnejší ako covid sám,“ konštatuje Banáš, ktorý prekonal koronavírus s nie jednoduchým priebehom. „Za absurdné považujem, že lekári po zistení, že niekto je pozitívny, dajú ho do karantény a tam má dve možnosti – alebo on prekoná covid, alebo covid prekoná jeho a ocitne sa v nemocnici,“ pridáva Banáš, podľa ktorého je pozoruhodný prípad starostu Dvorov nad Žitavou pána Becíka.

„On tvrdí, že Ivermectin v jeho dedine stopercentne zabral. Všetky médiá sa doňho pustili, namiesto toho, aby tam nabehol televízny štáb a urobili o tom reportáž, ktorá by jeho tvrdenie potvrdila, alebo vyvrátila. Vyvoláva to vo mne nedobrý pocit, že médiá niektoré lieky a vakcíny zámerne zatracujú a iné uprednostňujú. Neviem posúdiť relevantnosť údajov štatistického úradu, je však dosť možné, že by úmrtí na Covid bolo viac ak by neboli opatrenia, každopádne sa však potvrdili moje „konšpiračné“ tvrdenia, že na iné diagnózy umiera na Slovensku viac ľudí ako na Covid,“ konštatuje Jozef Banáš a vyzýva ľudí, aby to preťaženým lekárom uľahčili a prevzali zodpovednosť za svoje zdravie do svojich rúk.

"Nepočúvajte politológov a analytikov, vypočujte si konečne psychiatrov," odkazuje koalícii Banáš
Vládna kríza je nepochybne témou dňa. Analyzujú ju experti z rôznych uhlov, od politológov, cez novinárov až po komentátorov. Známemu spisovateľovi a bývalému diplomatovi Jozefovi Banášovi však chýba vyjadrenie toho najdôležitejšieho odborníka.... Čítať ďalej
16 | 03 | 2021 | Gabriel Matta

Kríza bude trvalá, kým bude mať Matovič ambíciu pôsobiť v akejkoľvek vládnej zostave

Slovensko teraz okrem koronavírusu, a možno ešte viac ako ten, ohrozuje aj kríza v koalícii a vo vláde, ktorá sa akoby odštartovala nákupom ruskej vakcíny Sputnik V. „Nákup Sputnika schvaľujem, ale nie spôsobom akým bol urobený. Obávam sa však, že jeho používanie nám EÚ nedovolí, pretože by pokazili kšeft americkým, či britským výrobcom. Považujem za nedôstojné voči Rusku a viac ako štyridsiatim krajinám, v ktorých touto vakcínou očkujú milióny ľudí, že my ju skúšame na myšiach."

Neverím, že Európska lieková agentúra Sputnik schváli z jednoduchého dôvodu – je ruský,“ myslí si, rovnako ako väčšina Slovákov, náš obľúbený spisovateľ. Z vlády odišli už šiesti ministri a možné je aj to, že po pondelku, dokedy má premiér podľa požiadavky strany Za ľudí odstúpiť, padne vláda celkom. „Je neuveriteľné, že sa Matovič neustále oháňa nami občanmi, pre ktorých chce do roztrhania tela pracovať, pričom mu 80 percent ľudí odkazuje, že si neželajú, aby pre nich pracoval. Stal sa tak živým dôkazom tézy, že úlohou politikov nie je riešiť problémy občanov, ale ich zabávať,“ konštatuje Banáš.

„Problém našich politikov, politológov, novinárov je, že uplatňujú na Matoviča kritériá ako na normálneho človeka. To je akoby ste od rádia žiadali, aby sa správalo ako televízor,“ hovorí Banáš trochou nadnesene a dodáva: Kľúčový problém je ego Matoviča, druhý problém je ego Sulíka. Ten je však normálnejší v tom, že sa nehrá na televízor. Kríza bude trvalá, kým bude mať Matovič ambíciu pôsobiť v akejkoľvek vládnej zostave, kedykoľvek a s kýmkoľvek. Je jedno či bude vo vláde, alebo v parlamente, OľaNO je Matovič, ak skončí on skončí aj OľaNO.“

Jozef Banáš prekvapil. Apeluje: „Neberte nám premiéra - toho posledného srandistu!“
Jozef Banáš prekvapil. Málokto by čakal, že práve on sa postaví za premiéra. Keď si však divák pozrie video známeho spisovateľa, zistí, že veci sa majú inak. Čítať ďalej
04 | 03 | 2021 | Petra Demková

Matovič sám robí všetko pre to, aby predčasné voľby boli. Len on o tom nemá ani tušenie

Igor Matovič má podľa Banáša šťastie, že je Covid, lebo sa má na čo vyhovárať. Ak by Covid nebol, spoločnosť a najmä jeho voliči by podstatne rýchlejšie pochopili, že je len rádio. A aj to len na veľmi dlhé vlny. „Situácia je riešiteľná jediným spôsobom – novými voľbami na základe referenda, pretože 90 poslancov potrebných na povalenie vlády sa nenájde. Dôvod je jednoduchý – peniaze,“ myslí si autor mnohých populárnych bestsellerov.

„Pokiaľ ide o Matoviča, on by aj rád odstúpil, ale jeho ego mu to nedovolí. Je to jeho osobná tragédia, nepochybujem o úprimnosti jeho zámeru bojovať proti korupcii, ale v dôsledku jeho katastrofálneho politickému manažmentu, neustále omieľané argumenty o návrate mafie v predčasných voľbách strácajú na sile. Nemôže byť predsa zmyslom politiky téza anti Fico,“ vysvetľuje Banáš, podľa ktorého Matovič sám robí všetko preto, aby predčasné voľby boli. Len on o tom nemá ani tušenie.

Matovič je nespôsobilý na funkciu premiéra, tvrdí Jozef Banáš
Slovensko má v týchto neľahkých dňoch dva kľúčové problémy. Jedným je samotný Covid-19 a tým druhým je Matovič. Zdá sa mi, že ten druhý je väčší, píše vo svojom statuse na Facebooku Jozef Banáš. Čítať ďalej
26 | 02 | 2021 | Imrich Kovačič