AKTUALITA: Matovič ako premiér končí. Mení si miesto s Hegerom (AKTUALIZOVANÉ)
28 | 03 | 2021 I Michal Filek

Igor Matovič odstupuje z pozície predsedu vlády, v ktorej chce ďalej pôsobiť ako minister financií. Jeho miesto zaujme Eduard Heger. Nový premiér má podporu poslaneckého klubu OĽaNO, Sme rodina, aj predsedníčky strany Za ľudí. Ešte dnes chce požiadať o podporu poslancov SaS. Zajtra plánuje predstúpiť pred Zuzanu Čaputovú. 


Matovič nebude trvať na žiadnych podmienkach, ktoré mal voči SaS a strane Za ľudí. Pred malou chvíľou to koaliční partneri oznámili verejnosti.

"Dovoľte mi, aby som sa ospravedlnil ľuďom za ostatné tri týždne. Za tri týždne zvád a hádok. Samotná kríza začala vtedy, keď malo Slovensko najväčší počet pacientov v nemocniciach. O to viac ma to mrzí, ale nemôžeme si dovoliť byť ďalej v takomto kŕči. Pred týždňom som povedal, že som ochotný ponúknuť svoj post," začal tlačovku Igor Matovič.

Ďalej dodal, že v tomto predveľkonočnom čase sa rozhodol urobiť gesto a zabudnúť na požiadavky, ktoré mal voči stranám SaS a Za ľudí. "Ukázať gesto, že Kto do teba kameňom, ty doňho chlebom. Nebudeme trvať ani na jednej z týchto podmienok."

A potom oznámil tú najdôležitejšiu správu: "Navrhol som, aby došlo k výmene postov medzi mnou a ministrom financií Eduardom Hegerom.

Keďže na novinárske otázky neodpovedal, nedozvedeli sme sa, či bude skutočne Igor Matovič ministrom financií.
Kollár prisľúbil 17 poslancov, Remišová to víta

Po ňom pred novinárov a kamery predstúpil Boris Kollár. Povedal: "Vítam krom Igora Matoviča, ktorým sa ukončí kríza v koalícii. Náš poslanecký klub Sme rodina 17 členov a plne podporujeme nové premiéra Eduarda Hegera. Veľmi ma však mrzí, že vláda sa zasekla kvôli personálnym výmenám. Sme rodina sa už nebude tohto zúčastňovať. Ak sa niečo také stane ešte raz v budúcnosti, zabalíme sa a odídteme," povedal Kollár.

Veronika Remišová, podľa vlastných slov, oceňuje štátnické rozhodnutie Igora Matoviča, ktoré dáva koalícii šancu na nový začiatok. "Zbytočné konflikty škodia Slovensku a v čase koronavírusu sú urážkou občanov. Chceme, aby sa komunikácia zlepšila a dnešné rozhodnutie je krokom k tomu, aby sa to podarilo. Záleží mi, aby koalícia pokračovala , alebo je to po vládach SMER-u prvá vláda, ktorá má záujem očistiť Slovensko od korupcie," uviedla.
O podporu požiada aj Sulíkovcov

Budúci premiér Eduard Heger uviedol: "Výzvu prijímam a moju podporu si vážim. Hneď teraz idem na predsedníctvo Za ľudí, aby som požiadal o podporu a hneď potom pôjdem požiadať o podporu aj poslanecký klub SaS. Ak ju získam, zajtra požiadam o stretnutie pani prezidentku."

 

Ak nedôjde k posunu smerom ku štvorkoalícii a výmene Matoviča, Remišová zajtra podá demisiu!
Kríza v koalícii už vyhodila zo sedla šiestich ministrov. Je možné, že začiatok týždňa bude znamenať jej koniec. Čo-to naznačila vo svojom statuse na sociálnej sieti aj šéfka strany Za ľudí Veronika Remišová. Čítať ďalej
28 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik