Ruská vakcína dobýva svet, len v EÚ akosi stagnuje jej schválenie
27 | 03 | 2021 I Diana Zaťková

Rusko bolo prvou krajinou na svete, ktorá dala do obehu vakcínu proti koronavírusu. Zároveň aj prvou krajinou, kde sa začalo očkovať. Napriek tomu je aktuálne v Rusku zaočkovaných menej ako päť percent populácie.


O vakcínu Sputnik V sa aktuálne zvádzajú politické boje vo viacerých krajinách. Vakcínu zatiaľ kúpili alebo plánujú používať v 56 krajinách. V Maďarsku ňou už očkujú. Slovensko čaká na odobrenie vlastných úradov a viaceré európske krajiny prejavili záujem vakcínu kúpiť alebo vyrábať.

Doterajšie výsledky ukazujú, že vakcína môže byť naozaj účinná. Stala sa však súčasťou hybridného boja a jej predaj a používanie sprevádza aj propaganda.



Najlepšia na svete

Ruská štátna televízia Rossija 1 minulý týždeň informovala o tom, že množstvo cudzincov vrátane Európanov, ktorí majú povolenie, cestuje do Ruska, aby sa dali zaočkovať. „Môžu sa presvedčiť o tom, že Moskva je aktuálne najlepšie mesto na svete,“ pretože nie je paralyzovaná lockdownom ako Európa, spomína sa v reportáži.

Najnovšia vojna Západu voči Rusku je „duševná“, vraví poradca ruského ministra obrany
Podľa Andreja Iľnického sa útok na ľudské vedomie prejavuje až po jednej generácii. Preto je „mentálna“ vojna ešte nebezpečnejšia. Uviedol Tsargrad.tv. Čítať ďalej
27 | 03 | 2021 | Imrich Kovačič


„Sputnik V pokračuje v dobývaní Európy,“ vyhlásila v uplynulých týždňoch moderátorka Oľga Skabajeva. „Ruská vakcína proti koronavírusu Sputnik V je najlepšia na svete,“ povedal podľa agentúry AP aj jej kolega Dmitrij Kiselev.

Práve predaj vakcíny do niekoľkých európskych krajín je vďačnou témou ruských provládnych médií. Keď slovenský premiér Igor Matovič vítal dodávku vakcín na košickom letisku, v správach na Rossija 1 to komentoval šéf Ruského fondu priamych investícií Kirill Dmitrijev. „Je to výhra a snaha zachrániť ľudí na Slovensku napriek snahe politizovať nákup ruskej vakcíny,“ povedal.



Slovensko podľa televízie nepodľahlo lobingu farmaceutických gigantov a zaočkovať Sputnikom V sa podľa nich chce až tretina populácie. Spravodajská agentúra TASS tiež tvrdí, že vakcína je na Slovensku zaregistrovaná, aj keď ju zatiaľ neodobril ani Štátny úrad na kontrolu liečiv.

Londýn chce vylúčiť Moskvu z európskeho bezpečnostného systému, tvrdí ruský vyslanec
26 | 03 | 2021 | Diana Zaťková


V tom čase o nákupe vakcíny hovoril už aj český prezident Miloš Zeman. Ten žiadosť o dodávku vakcín adresoval priamo do Kremľa, tvrdí český týždenník Respekt.
Vakcína - zbraň v hybridnej vojne?

Začiatkom marca EMA spustila predbežné hodnotenie ruskej vakcíny, celý proces až do schválenia môže trvať aj v zrýchlenom konaní dva až štyri mesiace, ak firma dodá potrebnú dokumentáciu.

To, že výrobca vakcíny doteraz nedokázal poskytnúť všetky dokumenty na overenie, nevzbudzuje veľkú dôveru, hovorí analytička inštitútu Globsec so zameraním na strategickú komunikáciu Miroslava Sawiris.

Nemecko tlačí na Brusel: Kúpte už konečne ten Sputnik V!
26 | 03 | 2021 | Diana Zaťková


„Namiesto štandardného procesu registrácie vakcíny a overenia jej bezpečnosti vyjednáva predaj neregistrovaného produktu s jednotlivými zraniteľnými štátmi, čo podkopáva nielen jednotu EÚ, ale vyvoláva aj vnútroštátne politické konflikty. Je zrejmé, že ruská vakcína je využívaná ako zbraň v hybridnej vojne,“ vraví.

O podobnej motivácii píše v analýze aj ruský denník Novaja Gazeta. „Pre Rusko nie je očkovanie len otázkou zníženia úmrtnosti, obnovy ekonomiky a porážky pandémie, ale aj otázkou národnej prestíže a súčasťou geopolitických pretekov.“



Napriek vzájomným konfliktom Európska lieková agentúra verí, že Rusko všetky potrebné dokumenty dodá a vakcína odobrenie úradu získa. „Dúfame, že to bude hodnotná vakcína, ktorú budeme môcť zaradiť medzi ostatné vakcíny dostupné pre európsku populáciu,“ vraví riaditeľka EMA Emer Cookeová.

Naozaj nás všetkých čaká „elektronický koncentračný tábor“?
„Zánik plastových platobných kariet a prechod na čisto bezhotovostné platby znamená riziko, že sa ľudia dobrovoľne nechajú nalákať do elektronického koncentračného tábora,“ varuje ruský ekonóm Andrej Škoľnikov. Uviedol... Čítať ďalej
26 | 03 | 2021 | Imrich Kovačič


Viaceré európske štáty už prejavili záujem o výrobu Sputnika V – vyrábať by ho mohli v Taliansku, Španielsku, Nemecku aj vo Francúzsku, ale až po ukončení registrácie.

O vakcíny sa zvádza boj aj v Južnej Amerike. Správa amerického ministerstva zdravotníctva priznáva, že administratíva Donalda Trumpa tlačila na Brazíliu, aby ruskú vakcínu odmietla. V krajine, kde je situácia extrémne zlá, by Sputnik V mohli schváliť v najbližších týždňoch.

Zákazníci Fiatu s mimoriadne efektívnym štýlom jazdy dostanú odmenu v kryptomene
Fiat spolupracuje s britským startupom Kiri Technologies. Zákazníci s mimoriadne efektívnym štýlom jazdy dostanú odmenu v kryptomene, za ktorú môžu nakupovať v online obchodoch. Elektrický Fiat 500 je stále online, údaje o jazde sa prenášajú na... Čítať ďalej
26 | 03 | 2021 | Ingrid Vrabcová