Kolumbia: Bombový útok si vyžiadal najmenej 19 zranených
27 | 03 | 2021 I tasr

Devätnásť zranených si vyžiadal piatkový bombový útok na západe Kolumbie. Miestne úrady predpokladajú, že za ním stoja odštiepenci z bývalej povstaleckej organizácie FARC.


K výbuchu bombovej nálože uloženej v aute došlo v meste Corinto v provincii Cauca, kde kolumbijské ozbrojené sily zvádzajú boj s povstalcami profitujúcimi z pašovania kokaínu, informovala v sobotu agentúra AP.

Nálož vybuchla neďaleko sídla miestnej samosprávy a väčšinu zo zranených tvoria jej zamestnanci. Starosta sa v tom čase v budove nenachádzal, traja zranení pracovníci sú v kritickom stave.

Bombový útok vyvolal znepokojenie kolumbijskej vlády a do oblasti odcestoval úradujúci kolumbijský minister obrany Luis Fernando Navarro Jiménez. Prezident krajiny Iván Duque prisľúbil, že jeho vláda bude naďalej zvádzať neľútostný boj s terorizmom, "kdekoľvek sa objaví".

Kolumbijská vláda v roku 2016 podpísala historickú mierovú dohodu s ľavicovými vzbúrencami z Revolučných ozbrojených síl Kolumbie (FARC), ktorá mala prispieť k ukončeniu viac ako polstoročie trvajúceho ozbrojeného konfliktu v krajine.

Bezpečnostná situácia v Kolumbii sa odvtedy zlepšila, ale stále zostáva pomerne krehká. Násilie naďalej pretrváva v niektorých odľahlých vidieckych oblastiach, kde stále operujú odštiepenecké skupiny z FARC, ktoré odmietli pristúpiť na mierovú dohodu.

Najnovšia vojna Západu voči Rusku je „duševná“, vraví poradca ruského ministra obrany
Podľa Andreja Iľnického sa útok na ľudské vedomie prejavuje až po jednej generácii. Preto je „mentálna“ vojna ešte nebezpečnejšia. Uviedol Tsargrad.tv. Čítať ďalej
27 | 03 | 2021 | Imrich Kovačič