Zákazníci Fiatu s mimoriadne efektívnym štýlom jazdy dostanú odmenu v kryptomene
26 | 03 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Fiat spolupracuje s britským startupom Kiri Technologies. Zákazníci s mimoriadne efektívnym štýlom jazdy dostanú odmenu v kryptomene, za ktorú môžu nakupovať v online obchodoch. Elektrický Fiat 500 je stále online, údaje o jazde sa prenášajú na cloudy Fiatu a Kiri, píše businessinsider.de.


S novou generáciou 500-ky uviedol Fiat v minulom roku svoj prvý čisto elektrický automobil v Európe. Taliani si samozrejme uvedomujú, že aj pri automobiloch s batériovým pohonom je rozsah stopy CO2 do istej miery ovplyvnený štýlom jazdy. Preto materský koncern Stellantis, ktorý nedávno vznikol zlúčením spoločností PSA a Fiat-Chrysler, ohlásil nový projekt odmeňovania zákazníkov, zvlášť ohľaduplných k životnému prostrediu, za štýl jazdy šetriaci energiu.



Jeden KiriCoin - dva centy

Start-up spoločnosti Kiri Technologies, ktorá bola založená v minulom roku, si tiež stanovil za svoje poslanie povzbudzovať ľudí k tomu, aby  boli ohľaduplní k životnému prostrediu. S týmto cieľom Londýnčania vymysleli nové KiriCoiny, na ktoré sa sústredí nová kampaň spoločnosti Fiat. Za každý kilometer prejdený v mestskej premávke dostanú vodiči zapojení do dobrovoľného projektu jeden KiriCoin, čo zodpovedá približne dvom eurocentom.


Rusi plánujú poslať na oblohu "Slona", nový nákladný gigant
Medzi sľubné lietadlá patria v súčasnosti super-ťažké váhy. Podľa spoločnosti Volga-Dnepr, ktorá je najväčším nákladným leteckým dopravcom v Rusku, by "Slon" mal nahradiť An-124 Ruslan. Zároveň by mal zvýšiť efektivitu lietadla o 35 až 40... Čítať ďalej
24 | 03 | 2021 | Ivan Brožík

Elektrický Fiat 500 - vlajková loď projektu

Automobil je v online prepojení s cloudom Fiatu a Kiri a nepretržite odosiela údaje o štýle jazdy a prejdených kilometroch do dvoch úložísk. Vlajkovou loďou tohto projektu je elektrický Fiat 500.



Odmenou sú KiriCoiny

Za predpokladu, že, rovnako ako predpokladá výrobca automobilov, vodič najazdí ročne 10 000 kilometrov, priemerný kredit za 12 mesiacov predstavuje  okolo 150 eur. Výšku kreditu si možno pozrieť v aplikácii Fiatu pre Android a iOS. KiriCoiny sa môžu vymeniť za poukážky, s ktorými možno platiť  v partnerských online obchodoch aj v oblasti módy a životného štýlu. Podľa Stellantisa sa má ponuka v nasledujúcich mesiacoch výrazne rozšíriť.


Fiat navyše nabáda svojich zákazníkov, aby jazdili ohľaduplne k životnému prostrediu, s ďalšou novinkou. Údaje o jazde zhromaždené v cloude Fiatu sa zhodnocujú v „osobného skóre“. Vodiči s najviac energeticky úsporným štýlom jazdy dostanú odmenu v podobe poukážok Zalando, Amazon alebo Spotify, dodáva businessinsider.de.


Červená smršť: Čína vyhráva veľkú technologickú vojnu 21. storočia (Gordon G. Chang)
Názor Gordona G. Changa (Gatestone Institute) Čítať ďalej
24 | 03 | 2021 | Diana Zaťková