Covid automat sa bude musieť zmeniť, hovoria analytici. Ak by sa nemenil, nič by sa neotvorilo do júna
26 | 03 | 2021 I Petra Demková

Analytici Dáta bez pátosu upozorňujú, že nastavenie Covid automatu treba zmeniť. Ak sa nastavenie nezmení, nič by sa pravdepodobne neuvoľnilo a neotváralo až do júna. Odporúčajú preto zmeny. Aj celoplošné testovanie by sa malo z Covid automatu vylúčiť. Správu prináša portál Interez


Podľa platného Covid automatu je momentálne ešte stále celé Slovensko v čiernej farbe. Tento nástroj má za úlohu monitorovať systém a poskytnúť včasné varovanie pred šírením nákazy. Covid automat, ktorý vláda schválila, sleduje niekoľko parametrov, kľúčových dát, ktoré sa doňho vkladajú. Tie udávajú trend v akej farbe bude krajina, alebo jednotlivé okresy. Je to napríklad priemerný počet prípadov za 7 dní, nárast počtu hospitalizovaných, resp. počet pacientov v nemocniciach, aj dynamika alebo reprodukčné číslo.

Počas Veľkonočných sviatkov sa budú po Slovensku presúvať opäť cudzie vojská
Ministerstvo obrany (MO) SR upozorňuje verejnosť na šesť cestných presunov zahraničných spojeneckých ozbrojených síl cez územie Slovenska. Naplánované sú od 29. marca do 4. apríla. TASR o tom informovala hovorkyňa rezortu Martina Kovaľ... Čítať ďalej
26 | 03 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR

Regionálne rozdiely

Regionálne môže byť situácia veľmi odlišná v rámci Slovenskej republiky. Opatrenia by mali odzrkadľovať odlišné ciele a potreby na regionálnej úrovni. To sa však zatiaľ nedeje, pretože celé Slovensko je podľa COVID automatu čierne. Ako dnes na tlačovej besede uviedol dočasný minister zdravotníctva Eduard Heger, počty pacientov v nemocniciach sú ešte stále vysoké.

Elena Prekopová, hlavná odborníčka ministerstva zdravotníctva na pediatriu, Elena Prokopová, sa chce Covid automatu držať: „Pokiaľ dodržíme opatrenia a klesajúci trend bude pokračovať, tak môžeme pokračovať v nastaveniach a prejsť možno na regionálnu úroveň. Závisí to od toho, ako sa budeme cez Veľkú noc správať. Ak nám to stúpne, budeme musieť zvážiť iné opatrenia,“ povedala.

Analytici z Dáta bez pátosu ale upozorňujú na nie práve ideálne nastavenia COVID automatu. Ak by sme totiž chceli čakať na uvoľňovanie opatrení do momentu, kedy to umožní súčasné nastavenie Covid automatu, čakali by sme asi až do leta. Predikcia analytikov hovorí, že 2000 pacientov v nemocniciach, čo je momentálne podmienka pre uvoľnenie, by sme mali dosiahnuť až v júni.

Pandemické čísla klesajú, odborníkov však trápi ešte jeden - rozhodujúci údaj
Na Slovensku to síce začína vyzerať nádejne, no jedno číslo je stále vysoké. Kým sa údaj nezlepší, stále sme nezvíťazili nad aktuálnou silou koronavírusu, informuje portál HN. Čítať ďalej
26 | 03 | 2021 | Diana Zaťková

Zlepšuje sa to

Situácia sa ale zlepšuje, aj keď v nemocniciach, na JIS a na pľúcnej ventilácii máme ešte stále veľa pacientov. Počty úmrtí tiež klesajú. Preto podľa analytikov potrebuje Covid automat zmenu. Analytici informovali, že od januára evidujeme pri parametri 7-dňovej incidencie pokles o 58 %, čo je dobrá správa. Stále je však celé Slovensko čierne. Oproti krajinám ako Izrael alebo Veľká Británia očkujeme pomaly a aj týmto krajinám trvalo pomerne dlho, kým im počty v nemocniciach klesli. Odborníci by chceli z COVID automatu vylúčiť aj povinné testovanie. To by sa malo stať súčasťou národnej testovacej stratégie.

Analytici preto priniesli niekoľko návrhov na riešenie:

  • Merať len parameter “potvrdený COVID” – o 150-200 menej

  • Nečakať na potvrdenie situácie pri “trvalom poklese” 2 týždne, ale iba 1 týždeň

  • Spustiť regionálny automat nie pri 2 000, ale už pri 3 000 alebo pri aspoň 2 500 hospitalizovaných


Analytici sa pozreli aj na predikciu na Veľkú noc. Tá bude už na budúci týždeň. Rezort zdravotníctva rozhodol, že opatrenia sa sprísňovať nebudú. Odborníci predstavili tzv. veľkonočné desatoro. Medzi ich odporúčaniami sú tie očakávané - obmedzenie stretnutí, dodržiavanie karantény a dodržiavanie všetkých už známych opatrení, ktoré sú nastavené. Oproti odporúčaniam vlády však vyslovene odporúčajú dátoví analytici aj pobyt vonku a pohyb v prírode na čerstvom vzduchu.

O prípadnom uvoľnení opatrení sa bude rozhodovať po Veľkej noci
O prípadnom uvoľnení protiepidemických opatrení sa bude rozhodovať po Veľkej noci. Ako v piatok uviedol minister financií Eduard Heger (OĽANO) dočasne poverený vedením rezortu zdravotníctva, odborníci diskutujú o tom, ako sa život na Slovensku... Čítať ďalej
26 | 03 | 2021 | tasr