Spätne sa ukazuje, že Matovič si chcel Sputnikom posilniť svoju pozíciu, myslí si nemecký analytik
26 | 03 | 2021 I Gabriel Matta

 "Spätne sa ukazuje, že Matovič chcel vakcínou Sputnik posilniť svoju pozíciu v súboji s koaličnými partnermi", píše nemcký analytik na portáli Euronews. Pripomína, že všetko to odštartovalo dovozom vakcíny Sputnik V z Ruska.


Nezvyčajná a zatiaľ stále nekončiaca vládna kríza na Slovensku s postupným odchodom viacerých ministrov zaujíma aj médiá v zahraničí. Uznávaný európsky portál so sídlom vo francúzskom Lyone informuje, že slovenský predseda vlády nedávno deklaroval, že je za určitých podmienok „ochotný podať demisiu“. S cieľom vyriešiť pretrvávajúcu politickú krízu v krajine.
Bez súhlasu dvoch strán

„Vláda Igora Matoviča bola kritizovaná za nákup očkovacej látky proti koronavírsu Sputnik V ešte predtým, ako bola schválená Európskou úniou. Nákup asi dvoch miliónov dávok ruskej látky sa uskutočnil bez súhlasu dvoch zo štyroch strán tvoriacich stredopravú koalíciu,“ pripomína portál.

Matovič? Politik bez schopností vládnuť, zato však majster intríg a podrazov, tvrdí bloger Bránik
Kríza vo vládnej štvorici sa podľa investigatívneho blogera Radovana Bránika začala dovozom ruskej neregistrovanej vakcíny Sputnik V na Slovensko. Na sociálnej sieti však rozoberá aj fakty, ktoré sú spojené s líderkou strany Za... Čítať ďalej
25 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik


Autor Matthew Holroyd dodáva, že spor mal za následok rezignáciu ministra zdravotníctva Mareka Krajčího a neskôr ďalších ministrov. „Liberálna strana Sloboda a solidarita (SaS) a stredopravá strana Za ľudí však teraz požadujú, aby odstúpil aj predseda vlády.“

„Premiér vždy bránil dohodu o nákupe vakcín Sputnik V s tým, že to urýchli očkovací program krajiny, jeho spojenci vo vláde však tvrdia, že tento krok spochybnil prozápadnú orientáciu Slovenska,“ uvádza Euronews a cituje premiéra SR: „Naši koaliční partneri použili dovoz Sputniku na vyvolanie koaličnej krízy,“ uviedol Matovič.

Euronews píše, že Igor Matovič sa stal predsedom vlády pred rokom po tom, čo vo voľbách priviedol hnutie OĽaNO k „drvivému víťazstvu“.

Ak podá Matovič demisiu alebo mu NR SR nevysloví dôveru, osud Slovenska má v rukách Čaputová
Právnička Judita Laššáková vysvetľuje, aké sú možnosti riešenia situácie, ak napríklad podá Igor Matovič demisiu alebo mu NR SR nevysloví dôveru. Čo ponúka Ústava SR? Čítať ďalej
25 | 03 | 2021 | Judita Laššáková


„Krajina má v súčasnosti druhú najvyššiu mieru úmrtnosti v rámci pandémie COVID-19 v Európskej únii po tom, čo pôvodne prežila prvú vlnu pandémie bez závažných prípadov,“ uvádza sa v článku.

Euronews k téme vládnej krízy na Slovensku oslovil aj nemeckého odborníka Dr Philippa Kökera z Hanoverskej univerzity. Ten poznamenal, že spory vo vláde majú podľa neho do značnej miery osobnú rovinu. „Myslím si, ako to sledujeme, že je to väčšinou dosť osobné. Premiér je obviňovaný z trochu nevyspytateľného štýlu riadenia, ktorý je veľmi zameraný na svoje ja, na komunikáciu cez sociálne siete…"

„Teraz sa spätne ukazuje, že vakcína Sputnik V mala skôr posilniť jeho vlastnú pozíciu v súboji s koaličnými partnermi. Mala ho prezentovať ako záchrancu krajiny, ktorá stále dosahuje jednu z najvyšších úmrtností. Aj kritici jeho úradu, ktorí žiadajú rezignáciu premiéra, potvrdzujú, že je to veľmi osobné a celý spor sa už netýka toho, čo je pre krajinu najlepšie,“ povedal Dr. Köker.

Výročie, ktoré bolo začiatkom Novembra 89, ich nezaujíma, ruvú sa o korytá, posty a moc!
Bratislavský Veľký piatok dňa 25. marca 1988 bol začiatkom pádu boľševického systému. Žiadna "Národní" o rok neskôr. Sviečková manifestácia spustila deštrukciu despotického režimu. Žiaľ, jeho maniere zostali. Vymenili sa iba figúrky. (Ivan... Čítať ďalej
25 | 03 | 2021 | Ivan Brožík