Výročie, ktoré bolo začiatkom Novembra 89, ich nezaujíma, ruvú sa o korytá, posty a moc!
25 | 03 | 2021 I Ivan Brožík

Bratislavský Veľký piatok dňa 25. marca 1988 bol začiatkom pádu boľševického systému. Žiadna "Národní" o rok neskôr. Sviečková manifestácia spustila deštrukciu despotického režimu. Žiaľ, jeho maniere zostali. Vymenili sa iba figúrky. (Ivan Brožík)


Pracujem, píšem, pohľad mi skĺzne na kalendár a tam - "Deň ľudských práv". 25. marec 1988, Slovensko, Bratislava. Vtedy som mal  službu v redakcii. Na Veľký piatok obvykle nebývala v spravodajstve v tom čase ani noha. Súdruhovia už sviatkovali, slúžili mladí, slobodní. Tentoraz boli prítomní všetci.
Divný deň

Dialo sa čosi divné. Všetci kolegovia, vtedy súdruhovia, boli v ten deň v práci. Niektorí sa vytratili do tajných priestorov Ľudových milícií. Iní išli nafasovať do prenosov vtedy nevídanú techniku - klopový mikrofón, takzvaný "klopák". Do saka. A nahrávacie zariadenie.

Nová vláda so staronovým obsahom? Iba sa tvária, že riešia problém, píše Juraj Čurný
Je to z môjho pohľadu neuveriteľné, ale črtá sa možnosť, že celá rekonštrukcia vlády by sa mohla skončiť tým, že Heger by bol novým premiérom, prišli by noví ministri financií resp. zdravotníctva a vrátili by sa takmer všetci ministri, ktorí... Čítať ďalej
25 | 03 | 2021 | Imrich Kovačič

Osud sa vyhral

Moc ich vyhnala medzi dav na Hviezdoslavovo námestie. A tá istá moc ich zliala vodnými delami tak, že nedoniesli žiadne kompromitujúce materiály. Nahrávanie zlyhalo.

Dnes z nich už niektorí nežijú. A iní si žijú - až príliš dobre. Tí, ktorí vždy vedeli preplávať "medzi", tu a tam si "nejak" a cez niekoho "pomôcť". Byť v správnu chvíľu v správnej strane. Pamäť zostala a pocit zhnusenia tiež.
Nevyhovovali ani vtedy, ani dnes

Zostala však aj spomienka na ten deň, keď verejnosť začala spoznávať mená ako Čarnogurský či Mikloško. Mená zakázané vtedy a myslím si, že nie príliš vítané aj dnes.

Dušan Jarjabek: "Som zhnusený. Táto vláda je trápna"
“Cirkus bude pokračovať,” celé politické dianie považuje Dušan Jarjabek za trápne. Čítať ďalej
24 | 03 | 2021 | Ivan Brožík

Deti minulosti

Z kvapiek krvi vtedy jedinej mocnej, pardon, všemocnej a zároveň umierajúcej strany sa po dopade na zem rodili nové mocenské štruktúry. Do dospelosti dorástli v obvyklom veku. A tak sa niekedy po skončí vlády Jozefa Moravčíka vracali  ideologickí genetickí potomkovia tých bývalých mocných k novej moci. Nazvali si ju demokracia. Z práce povyhadzovali mysliacich a cítiacich. Z redakcií samostatne tvorivých a začali vytvárať priestor pre demokratúru. Dnes už iba diktatúru.
Článok štyri sa vrátil

Čo nám vládne dnes? Politické strany! Volajú sa koalícia a nevedia sa dohodnúť ani len na tom, ktorý kus žvanca z národného bohatstva komu z nich patrí. Ukradnúť si pre nich vzdelanie bola malina. Veď oni sú onakvejší - ukradli si rovno štát. A teraz sa tvária ako idioti, ktorí nechápu, prečo si občania toho štátu myslia, že Slovensko patrí im - občanom. "Tridsať rokov po".

Ferenčák: „Matovičova vláda vstúpi do učebníc dejepisu - ako vláda rozvratu štátu a politického chaosu“
„Vláda nepochopila nič. Nenašla konštruktívny spôsob komunikácie s primátormi a starostami. Nepochopila ich význam a potenciál. Možno aj toto vojde do dejín dejepisu, ako sila spoločnosti, keď vládna moc zlyhala,“ píše vo svojom facebookovom... Čítať ďalej
23 | 03 | 2021 | Robert Bačinský

Neuhrali sme to

V civilizovanom štáte by dnes vládna moc zorganizovala slávnostný večer, pozvala naň ešte žijúcich aktérov. Na Slovensku sa ale vládna bezmoc háda o to, kto, s kým ku korytu a kto nie. Niekde sme urobili chybu.

Asi aj ja. Nebolo múdre nechávať to vyše tridsať rokov v sebe. Nie je múdre, ak sme zas ticho.

Ak zas ťaháme sviatky, kým si páni oddychujú v Dubaji. Akurát - ten sklad Ľudových milícií je už dávno zrušený. Aj milicionári.

Vlastne, tí ani nie. Dnes sa volajú sympatizanti.
Spomínajme



Ovláda slovenskú politiku nebezpečná sekta? Zlo má jasnú podobu!
Bývalý šéf SIS, aktuálne obvinený Vladimír Pčolinský, nedávno potvrdil, že predmetom záujmu tajných sú aj náboženské skupiny a sekty. Podľa jeho slov je problémom ich snaha dostať sa do riadiacich štruktúr štátu. Medzi našimi politikmi sú takí,... Čítať ďalej
20 | 03 | 2021 | Gabriel Matta