Škandál, Slovensko zrušilo objednávku miliónov vakcín. Krajčí ukázal prstom aj na profesora Jarčušku!
26 | 03 | 2021 I Jozef Uhlárik

Slovensko nemá dostatok vakcín, napriek tomu, ešte za ministrovania Mareka Krajčího, odmietlo takmer štyri milióny vakcín. Nevyužili sme údajne opciu na ich nákup, a tak dostaneme menej vakcín Pfizer a Johnson & Johnson. O časť z nich prídeme už v druhom štvrťroku.


Kauza krátenie objednávok na vakcíny sa odhalila ešte počas toho ako bol na pozícii ministra zdravotníctva Marek Krajčí. Ako prvé na to poukázali Hospodárske noviny s tým, že od apríla dostaneme o desaťtisíce vakcín Pfizer menej, keďže v novembri, decembri, januári a februári sme si ich objednali spolu o tri milióny menej, ako sme mohli, informuje portál slovensko.hnonline.sk.
O vzdaní sa predkupného práva na vakcíny vraj rozhodovali aj odborníci

Ako sa však neskôr ukázalo, už novembri sme oželeli milión dávok vakcíny značky Johnson & Johnson, ktorej tak v prvom štvrťroku príde menej, ako mohlo. Pri krátení objemov vakcíny Johnson & Johnson malo ísť údajne o to, že sme sa snažili ušetriť, a tiež sa zohľadnilo, že máme aj iné kontrakty. Exspirácia vakcín je pritom už o šesť mesiacov. Ministerstvo zdravotníctva sa bráni, že rozhodovali v spolupráci s odborníkmi. Aj exminister Marek Krajčí síce najskôr tvrdil, že išlo o odporučenie konzília odborníkov, lenže to jeho slová v stanovisku odmietlo s tým, že by s tým niečo malo. Marek Krajčí bol však pre Hospodárske noviny pri odmietnutí vakcíny Pfizer konkrétnejší.

„Rozhodnutie sme urobili na základe písomného odporučenia profesora Jarčušku. Objednávka išla zo sekcie farmácie, ktorá zastupovala ministerstvo zdravotníctva v Steering boarde 14. januára. Zmluvu na základe dohodnutého množstva nakoniec podpisuje minister,“ prezradil Krajčí, ktorý tiež uviedol, že okrem Jarčušku mu odporúčania pri vakcínach dávala aj šéfka odboru medzinárodných vzťahov na rezorte zdravotníctva Gabriela Urbanová. Na krátenie množstva vakcín Johnson & Johnson zareagoval Jarčuška tak, že verdikt padol ešte v novembri, kedy sa ťažko odhadovalo, ktoré vakcíny budú ako chodiť.

Účinnosť vakcíny od AstraZenecy klesla na 76 percent
Aktualizovaný posudok vakcíny proti Covid-19 od spoločnosti AstraZeneca ukázal, že vakcína je proti chorobe účinná len na 76 percent. Nedávno sa uvádzalo, že je účinná na 79 percent, informuje portál RT. Čítať ďalej
25 | 03 | 2021 | Marek Molnár

Spoliehame sa radšej na neregistrovaný Sputnik a meškajúcu AstraZenecu

Profesor Jarčuška následne síce odporučil objednať 600-tisíc kusov vakcín Pfizer z 2,4 milióna možných, trval však, podľa vlastných slov, na tom, aby daných 600-tisíc prišlo v druhom štvrťroku tak, ako bolo ponúknuté.

„Zároveň som v danom čase odporučil objednávku vyše 600-tisíc vakcín Moderna v zmysle ponuky od tejto firmy,“ uviedol Jarčuška. Následne už objednávku riešilo ministerstvo. Hospodárske noviny dali priestor aj Urbanovej, ktorá mala podľa slov Krajčího dávať tiež odporúčania. „Vaše informácie nie sú správne,“ zareagovala na tvrdenia, že odporúčania dala Krajčímu aj ona. Zvláštne je, že Jarčuška spolu s Urbanovou stáli 1. marca spolu s Matovičom pred lietadlom s prvými 200-tisíc dávkami vakcíny Sputnik.

Slovensko ešte v novembri a decembri objednalo len dve tretiny vakcín Pfizer. V dôsledku toho a tiež krátenia druhej zmluvy z januára a februára nám ich príde teraz od apríla menej, ako mohlo. Vlani sme sa spoľahli 3,6-miliónovým kontraktom na britskú AstraZenecu. Tá však napokon dodala do Únie len tretinu z toho, čo na prvý štvrťrok sľúbila. Za prvý kvartál máme mať spolu k dispozícii 1,4 milióna vakcín všetkých značiek. Na druhý štvrťrok sú síce objednávky na asi päť miliónov, spoliehame sa tam však najmä na neregistrovaný Sputnik a meškajúcu AstraZenecu. V hre sú aj vakcíny CureVac a Novavax, ktorých termín schválenia a dodania však zatiaľ nie je jasný.

Raši: To, že Matovič s Krajčím neobjednajú život zachraňujúce vakcíny, je sabotáž
"Slovensko odmietlo minimálne 2,8 milióna vakcín od spoločnosti Pfizer, ktorými mohlo byť zaočkovaných 1,4 milióna ľudí. Potvrdil to zástupca spoločnosti Pfizer na Slovensku, potvrdil to aj bývalý minister Krajčí. Podľa jeho slov, to vraj tak... Čítať ďalej
16 | 03 | 2021 | Ivan Brožík

Nami nechcené a odmietnuté vakcíny s radosťou zakúpili iné krajiny únie

V súlade s dohodou s Európskou komisiou príde do krajín Únie vrátane Nórska a Islandu v tomto roku 200 miliónov dávok vakcíny Johnson & Johnson. Z tohto objemu prináležal Slovensku vzhľadom na počet obyvateľov podiel 1,22 percenta, teda 2,4 milióna. Ministerstvo zdravotníctva ale potvrdilo, že sme objednali len 1,4 milióna. Prečo sme tak spravili, nie je jasné.

„Slovensko v rámci rokovaní vo všeobecnosti požaduje a bojuje o navýšenie počtu dávok vakcín v mesiacoch apríl až jún. Kým však rokovania nie sú uzatvorené, nie je voči našim európskym partnerom korektné poskytovať bližšie informácie. O výsledkoch budeme informovať hneď po ukončení rokovaní a veríme, že verejnosti budeme môcť tlmočiť dobré správy. Časť 100-miliónového kontraktu, ktorá má zabezpečiť urýchlené dodanie vakcín pre EÚ a ich prerozdelenie v 2. kvartáli, je stále otvorená,“ uviedla hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Prečo sme si teda na Johnson & Johnson neuplatnili plnú kvótu na 2,4 milióna dávok? „Ide o maximálny objem dávok dostupných pre SR, z ktorej Slovensko zakontrahovalo 1,4 milióna očkovacích dávok od tejto spoločnosti, to znamená pre 1,4 milióna obyvateľov Slovenska, nakoľko táto vakcína je jednodávková. Ministerstvo zdravotníctva zakontrahovalo celkový objem pre našu krajinu spolu vo výške cca 15 miliónov očkovacích dávok, ku ktorým treba započítať ešte dva milióny vakcín Sputnik V a rokovania kontinuálne prebiehajú,“ dodala Eliášová.

Vzdaním sa miliónov vakcín ale môže klesnúť náš podiel na dodávkach na 0,7 %. Po kauze Pfizer, keď sme sa vzdali troch miliónov vakcín s dodaním aj na druhý štvrťrok, ide teda už o druhý prípad. Slovensko má byť podľa posledných údajov, ktoré unikli z Bruselu, do júna v Únii na chvoste v očkovaní s 39 % obyvateľstva s dvoma dávkami. Naše látky skúpili iné krajiny a napríklad Nemci majú tak byť preočkovaní na 60 %.

Richard Kollár: Vakcíny Pfizer odmietli tí odborníci, ktorí sa nimi pred kamerami očkovali?
Slovensko odmietlo od Pfizeru tri milióny vakcín proti koronavírusu. Škandál, aký u nás zrejme nemá obdobu, zhodnotil v statuse na sociálnej sieti i matematik Richard Kollár. Čítať ďalej
16 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik

Ešte nie je nič stratené, s navýšením ale budú musieť súhlasiť aj iné krajiny EÚ

Zastupujúci minister zdravotníctva Eduard Heger ešte v utorok k objednávke povedal, že o krátení nevie. „Zdravotníctvo spravilo krátením objednávky očkovacích látok nepochopiteľné rozhodnutia,“ zareagoval europoslanec za Progresívne Slovensko Martin Šimečka, podľa ktorého je náprava možná. S vyšším prísunom pre nás by však museli súhlasiť aj iné krajiny Únie. Tie však potrebujú očkovať tiež čo najrýchlejšie. Odborník Martin Smatana pre Hospodárske noviny upozornil, že pri nákupe vakcín, kde vieme zo štúdií a klinickej praxe že sú veľmi efektívne, by sa šetriť v žiadnom prípade nemalo. „Takto vyvolané náklady sú len zlomok potenciálnych benefitov, ak by sme mohli očkovať ľudí skôr. To, že nám stále denne zomiera priemerne 80 ľudí, ani spomínať nemusím,“ skonštatoval Smatana.

Švédski vedci sa domnievajú, že Sputnik V môže byť účinnejší ako iné vakcíny
Švédski vedci, ktorí spojili sily s nemeckými a holandskými kolegami, zistili, že niektoré vakcíny používajú iný vstupný mechanizmus. To vysvetľuje ich vyššiu mieru účinnosti, informuje portál TASS. Čítať ďalej
10 | 03 | 2021 | Marek Molnár