Sme rodina si bude naďalej nárokovať na post šéfa SIS
20 | 03 | 2021 I Imrich Kovačič / TASR

Hnutie Sme rodina si bude naďalej nárokovať na post riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS). V diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy to potvrdil predseda hnutia a parlamentu Boris Kollár.


Podľa Kollára majú už dvoch - troch konkrétnych kandidátov. Najskôr ich však chce predstaviť premiérovi a koaličným partnerom, následne prezidentke, aby mali istotu, že prejde. Chceli by navrhnúť niekoho z prostredia SIS, profesionála.

Spolu s nezaradeným poslancom a predsedom mimoparlamentného Hlasu-SD Petrom Pellegrinim majú výhrady k spôsobu zatknutia doterajšieho šéfa SIS Vladimíra Pčolinského. Môže to podľa nich poškodiť renomé Slovenska medzi tajnými službami a mať negatívny dosah na výmenu informácií.

Pellegrini má tiež obavy zo zhoršenia sa bezpečnostnej situácie na Slovensku. Ako zdôvodnil v súvislosti so spôsobom zadržania Pčolinského, elitné jednotky sú zneužívané na teatrálne akcie a ďalšie zložky kontrolujú ľudí v uliciach. "Pýtam sa, aké zložky sa dnes venujú reálnemu zločinu," podotkol.

Netešme sa, Matovič neodíde, naopak, môže ísť do čela parlamentu
Politický analytik Ján Baránek predpokladá trojkoalíciu bez Sulíkovej SaS. Lenže aj bez Matoviča, s čím líder OĽaNO rátal asi najmenej. Čítať ďalej
20 | 03 | 2021 | Ivan Brožík