Pandemické čísla klesajú, odborníkov však trápi ešte jeden - rozhodujúci údaj
26 | 03 | 2021 I Diana Zaťková

Na Slovensku to síce začína vyzerať nádejne, no jedno číslo je stále vysoké. Kým sa údaj nezlepší, stále sme nezvíťazili nad aktuálnou silou koronavírusu, informuje portál HN.


Vyzerá to tak, že situácia sa pomaly zlepšuje. Za posledných sedem dní sa výrazne znížil podiel pozitívne testovaných, a to z 20 na 12 percent. Klesol aj počet hospitalizovaných, konkrétne za dnešok o 108.

Znížila sa aj veková štruktúra pacientov prijatých do nemocníc. Otázne však je, prečo sa nám nedarí zraziť jedno kľúčové oddelenie. Ide o oddelenie, na ktorom sa rozhoduje o tom, či v kritickom stave pacient prežije alebo nie. Problémom sú stále horiace JIS lôžka. Počet pacientov na pľúcnych ventiláciách neklesá a je stále blízko čísla 400.

Odborníci varovali, že ak je na ventiláciách viac ako 300 ľudí, lekári sa stále musia rozhodovať, na koho prístroj vyjde a na koho už nie. Prečo je teda počet pacientov na pľúcnych ventiláciách stále tak vysoko?

Šebej: Objednať vedome menej vakcín je kriminálne. Krajčího a Matoviča treba hnať na zodpovednosť!
Bývalý poslanec František Šebej sa v statuse na facebooku rozčúlil nad informáciami, podľa ktorých minister Krajčí objednal o 4 milióny vakcín menej, ako mohol. Informáciu dnes priniesli hnonline.sk a dennikn.sk. Čítať ďalej
26 | 03 | 2021 | Michal Filek

Mladší pacienti

„Parameter pacientov na ventilácii je jeden z posledných parametrov, ktorý sa zlepšuje. Takže po vlne, ktorú sme mali v počte hospitalizácií, prišiel vrchol v počte pacientov na ventiláciách a tento počet aj klesá s časovým odstupom,“ ozrejmil predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský.

Podľa jeho slov druhá príčina spočíva v tom, že na ventilácii máme mladších pacientov, a tam trvá hospitalizácia často dlhšie. „Je to závažnejšia infekcia, liečba je dlhodobejšia. Videli sme to aj u nás v Nitre, keď vlna hospitalizácií vrcholila v januári, ale počet ventilovaných kulminoval neskôr a dlhšie pretrvával,“ ozrejmil.

Na počet ventilovaných významne vplýva aj skorá, teda prednemocničná starostlivosť pacientov s COVID 19.„To znamená v štádiu, keď pacient ešte nie je v ťažkom stave, je rozhodujúci liek Dexametazon a domáce sledovanie saturácie krvi kyslíkom pulzným oxymetrom,“ ozrejmil. Táto časť liečby je ale podľa Visolajského významne podcenená. „Aj preto máme viac pacientov v ťažkom stave a s potrebou dlhšej ventilácie.“

Škandál, Slovensko zrušilo objednávku miliónov vakcín. Krajčí ukázal prstom aj na profesora Jarčušku!
Slovensko nemá dostatok vakcín, napriek tomu, ešte za ministrovania Mareka Krajčího, odmietlo takmer štyri milióny vakcín. Nevyužili sme údajne opciu na ich nákup, a tak dostaneme menej vakcín Pfizer a Johnson & Johnson. O časť z nich prídeme... Čítať ďalej
26 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik

Už sa toľko neumiera

Jedným z hlavných dôvodov, prečo počet ventilovaných rastie je to, že dôsledky infekcie novými variantami vírusu sú medicínsky iné ako variantami kolujúcimi v roku 2020.

„To, že máme veľa ľudí na ventilácii súvisí s tým, že sa na po pripojení na ňu už neumiera až tak veľa ako predtým. Predtým v princípe boli ľudia na ventilácii pripojení len veľmi krátko, zvyčajne umierali veľmi rýchlo,“ vysvetlil Kollár.

Podľa neho je kľúčovým faktorom pravdepodobne to, že na umelú pľúcnu ventiláciu sú dnes pripájaní len pacienti, ktorí majú vyššiu šancu prežiť. „A tí, ktorí ju majú nižšiu, a v decembri by pre nich ešte bolo miesto, už na ňu pripájaní nie sú,“ ozrejmil.

Matovič môže pokojne rezignovať. Bezvládie nám nehrozí!
Bezvládie na Slovensku nehrozí. Strana Sloboda a Solidarita na facebooku reaguje na včerajšie slová ministra a budúceho premiéra Eduarda Hegera, ktorý v TV JOJ obhajoval to, že Igor Matovič ešte nepodal demisiu. Tvrdil totiž, že ak by Matovič... Čítať ďalej
26 | 03 | 2021 | Michal Filek


Uviedol, že ak by sme po celý čas pripájali všetkých, ktorí na to boli diagnostikovaní, tak by sme už asi boli za vrcholom. Problém vidí v tom, že od istého momentu už máme len obmedzenú kapacitu, potom v dátach tú vlnu nevidíme a jej vrch je urezaný.

Podľa jeho slov sa môže trend na umelých pľúcnych ventiláciách ešte zhoršovať. „Stále sme na tom epidemiologicky zle, máme pomerne veľa nových infikovaných, a ešte možno mesiac budeme,“ uzavrel.

Šibačku si odložte o rok, odporúča konzílium odborníkov. A do kostola choďte jedine cez počítač (AKTUALIZOVANÉ)
Protipandemické opatrenia by sa cez Veľkú noc na Slovensku nemali sprísňovať. Na ministerstve zdravotníctva o tom v piatok informovali členovia konzília odborníkov, ktorí vydali desať odporúčaní pre veľkonočné sviatky. Čítať ďalej
26 | 03 | 2021 | tasr