Ľudí z Pompejí nezabila láva. Urobil to popol a plyn ani nie za 15 minút
26 | 03 | 2021 I Diana Zaťková
Lavína popola a plynu známa ako pyroklastický tok pohltila starorímske mesto Pompeje a podľa najnovších výskumov udusila jeho obyvateľov iba za 15 minút. Informuje o tom portál RT.




Po výbuchu Vezuvu v roku 79 nášho letopočtu zahynulo v meste a okolitých osadách asi 2 000 ľudí, neboli však zabití lávou, ale udusení neskutočne rýchlym oblakom toxických plynov a popola, až 724 km/h. Potvrdila to katedra vied o Zemi a geoenvironmentálnych vied Univerzity v Bari.

Spolu s kolegami z Národného ústavu pre geofyziku a vulkanológiu (INGV) a Britského geologického prieskumu v Edinburghu sa vedci snažili modelovať nesmierne deštruktívny pyroklastický tok vyrobený zo stuhnutých lávových kúskov, sopečného popola a horúcich toxických plynov.

Tok mal „teplotou nad 100 stupňov a bol zložený z CO2, chloridov, častíc žiarovkového popola a vulkanického skla,“ uviedol Roberto Isaia, vedúci výskumník na Vezuvskom observatóriu INGV.

Maďarský minister zahraničných vecí: Centralizované obstarávanie vakcín Bruselom zlyhalo
Šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó bez servítky vysvetli, že tí, ktorí robia z ruskej a čínskej vakcíny „ideologický“ problém, sú v komplikovanejšej situácii ako Maďari. EÚ si stojí za tým, že ruské ani čínske vakcíny nepotrebuje. Informuje... Čítať ďalej
22 | 03 | 2021 | Robert Bačinský


Tento plynový mrak pohltil mesto za 10 až 20 minút krátko po polnoci miestneho času a udusil mnohých odsúdených obyvateľov v ich posteliach a domovoch. Niektorí obyvatelia neďalekých miest Oplontis, Stabiae a Herculaneum boli pravdepodobne zabití spŕškou pemzy a vulkanickej horniny.

Pre obyvateľov Herculanea na úpätí sopky nebolo prežitie možné kvôli dravosti náporu pyroklastického toku. V priebehu dvoch dní sopka vypustila viac ako stotisícnásobne väčšie teplo ako atómové bomby vypustené na Hirošimu a Nagasaki a pochovala miestne osady v popole do výšky až 9,1 metra.

Tento typ výskumu môže pomôcť budúcim iniciatívam v oblasti civilnej ochrany pre centrá obyvateľstva v blízkosti najaktívnejších sopiek na svete.

Britské bulvárne plátky prišli so zoznamom Putinových tajných cieľov
22 | 03 | 2021 | Diana Zaťková