Londýn chce vylúčiť Moskvu z európskeho bezpečnostného systému, tvrdí ruský vyslanec
26 | 03 | 2021 I Diana Zaťková

Britské vedenie je voči Moskve čoraz nepriateľskejšie. Uviedol to pre RT ruský veľvyslanec v Londýne Andrej Kelin. Diplomat to nazýva nebezpečným a nevyprovokovaným trendom, ktorý by sa mohol obrátiť proti európskej bezpečnosti.




"Sme obvinení z agresívneho správania. Ale vidíme, že je to britská vláda ..., ktorá by sa chcela stať agresívnejšou." Uviedol Kelin v súvislosti s nedávno zverejneným britským Integrovaným prehľadom bezpečnosti, obrany, rozvoja a zahraničnej politiky. Dlho očakávaný dokument označil Rusko za jednu z najväčších hrozieb pre Londýn. Porovnateľnú s Iránom a Severnou Kóreou, a Moskvu označil za „najnaliehavejšiu hrozbu v regióne“. 

Londýn označil Rusko v dokumente ako  „hrozbu asi 14-krát bez vysvetlenia“. Uviedol veľvyslanec pre RT a vyjadril obavy, že dokument, ktorý má usmerňovať politiku Spojeného kráľovstva minimálne do roku 2030, nezmieňuje nevyhnutnosť dialógu medzi Moskvou a Londýnom. Na rozdiel napríklad od koncepčných dokumentov NATO.

"Boli sme prekvapení a trochu ohromení," povedal veľvyslanec. A dodal: "Zdá sa, že agresívny postoj Spojeného kráľovstva je zameraný na vylúčenie Moskvy zo širšej koncepcie európskej bezpečnosti."

Západ nemá na to, aby nás porazil na bojisku, tak vedie psychologickú vojnu, tvrdia Rusi
26 | 03 | 2021 | Diana Zaťková


Kelin poznamenal, že kým predtým bolo cieľom vytvoriť spoločný bezpečnostný priestor od portugalského Lisabonu po ruský Vladivostok, teraz sa požadovaná bezpečnostná „zóna“ zmenšila len na členov NATO a EÚ.

"Bez Ruska je nemožné vybudovať normálnu bezpečnosť v Európe," uviedol Kelin.

Diplomat zdôraznil, že Rusko sa neusiluje o konfrontáciu s Veľkou Britániou. "Nepredstavujeme žiadnu hrozbu a nemáme o to záujem," uviedol a dodal, že Rusko bude napriek tomu reagovať neutrálne na kroky Londýna, nech už budú akékoľvek.

Oni sú vlastne jeden kolektívny psychiatrický pacient, smeje sa z OĽaNO Ľuboš Blaha
Bitka o post premiéra sa, zdá sa, nekoná. Ako informuje v statuse na sociálnej sieti podpredseda Smeru-SD Ľuboš Blaha, v médiách sa objavil list, v ktorom poslanci OĽaNO, ale údajne aj Igor Matovič, nechcú, aby sa vzdal svojho premiérskeho... Čítať ďalej
26 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik


Dodal, že v posledných mesiacoch pozoroval, že „Spojené kráľovstvo vynakladá obrovské úsilie, aby sa po brexite priblížilo k USA.“

Napriek politickému napätiu však pre vzťahy medzi Ruskom a Spojeným kráľovstvom „situácia nie je úplne beznádejná“, domnieva sa Kelin a dodáva, že väzby v hospodárskej, vedeckej a humanitárnej oblasti neboli prerušené a naďalej sa rozvíjajú.

Poslanec OĽaNO Herák potvrdil pravosť listu
To, že v hnutí OĽANO panuje napätie, pre TA3 potvrdil poslanec Ján Herák. Tvrdí, že do iniciatívy na podporu Igora Matoviča sa zapojilo vyše 15 členov. „Z listu je jasne evidentne zrejmé, že je to iniciatíva poslancov z klubu OĽANO. Je to ale... Čítať ďalej
26 | 03 | 2021 | Michal Filek