Dánsko zatiaľ neobnoví očkovanie AstraZenecou: Nešlo o bežné zrazeniny, tvrdí šéfka liekovej agentúry
26 | 03 | 2021 I Petra Demková

Kodaň uviedla, že potrebuje viac času na posúdenie bezpečnosti vakcíny AstraZeneca. Očkovanie úrady preventívne pozastavili 11. marca po tom, čo sa u niekoľkých ľudí po podaní vyskytli závažné prípady krvných zrazenín. „Chcela by som zdôrazniť, že tu nehovoríme o bežných krvných zrazeninách," vyhlásila Tanja Erichsenová z Dánskej agentúry pre lieky. Informácie prináša portál HN.


Dánsko oznámilo, že ďalšie tri týždne nebude používať vakcínu proti chorobe Covid-19 od firmy AstraZeneca. Kodaň uviedla, že potrebuje viac času na posúdenie, či medzi vakcínou a komplikáciami, ktoré sa objavili, nie je súvislosť. Očkovanie vakcínou AstraZeneca úrady preventívne pozastavili 11. marca po tom, čo sa u niekoľkých ľudí po podaní vakcíny vyskytli závažné prípady krvných zrazenín.

Účinnosť vakcíny od AstraZenecy klesla na 76 percent
Aktualizovaný posudok vakcíny proti Covid-19 od spoločnosti AstraZeneca ukázal, že vakcína je proti chorobe účinná len na 76 percent. Nedávno sa uvádzalo, že je účinná na 79 percent, informuje portál RT. Čítať ďalej
25 | 03 | 2021 | Marek Molnár

Chýbajú spoľahlivé podklady

​„V tejto chvíli nemáme dosť spoľahlivé podklady, aby sme mohli rozhodnúť o ďalšom užívaní vakcíny od AstraZeneky," povedal šéf dánskeho zdravotníckeho úradu Sören Broström. „Bola spustená rada štúdií, stále však nemáme závery. Preto sme sa rozhodli prestávku v očkovaní predĺžiť," dodal.

Očkovanie vakcínou, ktorú vyvinula britsko-švédska firma AstraZeneca v spolupráci s Oxfordskou univerzitou Dánsko prerušilo po tom, čo sa objavilo zvláštne úmrtie a niekoľko ďalších prípadov. 60 ročná Dánka zomrela týždeň po očkovaní s krvnými zrazeninami na rôznych miestach v tele. Krátko potom bola v Dánsku ohlásená podobná smrť ďalšej osoby.

"Chcela by som zdôrazniť, že tu nehovoríme o bežných krvných zrazeninách. Išlo o zrazeniny v ramenách, nohách a pľúcach," vyhlásila Tanja Erichsenová z Dánskej agentúry pre lieky. "Spojitosť medzi vakcínou a týmito vzácnymi prípadmi krvných zrazenín nemožno vylúčiť," dodala.
Do 18. apríla

Hospodárske noviny informujú, že očkovanie vakcínou od firmy AstraZeneca by malo byť v Dánsku pozastavené najmenej do 18. apríla. Potom budú mať ľudia možnosť túto vakcínu pri očkovaní odmietnuť, pokiaľ z nej budú mať obavy. Podľa prieskumu verejnej mienky z tohto týždňa by látku teraz odmietol každý tretí Dán. V Dánsku sa tiež očkuje vakcínami od firiem Pfizer a Moderna.

Mnoho európskych krajín v uplynulých dvoch týždňoch pozastavilo podávanie vakcíny od AstraZeneky. Európska agentúra pre lieky však trvá na svojom, že vakcína je bezpečná. Prínos tohto preparátu podľa EMA stále prevyšuje možné riziká. Mnohé z týchto štátov po vyhláseniach agentúry očkovanie obnovili.

Aj EMA však pripúšťa, že zatiaľ nie je možné úplne vylúčiť súvislosť medzi vakcínou a niekoľkými prípadmi úmrtí.

Dánsko hlási dva prípady ťažkých problémov u zdravotníkov, zaočkovaných vakcínou do AstraZenecy
Dánsko hlási dva prípady ťažkých zdravotných problémov zdravotníkov, ktorí boli pred dobou menej ako dvomi týždňami zaočkovaní vakcínou od AstraZenecy. U jedného z nich sa objavili krvné zrazeniny, u druhého mozgové krvácanie. Čítať ďalej
20 | 03 | 2021 | Ivan Brožík