Uznávaný biochemik verí, že v lete sa epidémia skončí. Musíme byť ale pripravení na ďalšiu
25 | 03 | 2021 I Ivan Brožík

Svetlo na konci tunela je už blízko a pandémia by sa mohla skončiť už toto leto. Uviedol to český biochemik a prorektor Univerzity Karlovej pre vedeckú činnosť Jan Konvalinka. „Som optimista a verím, že v lete tohto roku sa táto epidémia skončí. Je však treba sa ďalej pripravovať na ďalšiu epidémiu, nesmieme zaspať.“


"Konvalinka svoj názor vyslovil na online konferencii Univerzity Karlovej s názvom Rok s covid-19. A ako ďalej? Konferencie sa zúčastnili renomovaní odborníci, ktorí rozoberali pandémiu koronavírusu, opatrenia, ale aj možnosti ako pandémiu prekonať." Informuje portál startitup.sk.
Neboli sme pripravení

Odborníci sa zhodli, že pandémia nás zastihla nepripravených, aj keď sme mohli očakávať, že niečo podobné v budúcnosti nastane. „Mysleli sme si, že to bude skôr chrípková epidémia. Ale bolo jasné, že raz sa s vírusmi stretneme,“ uviedol Konvalinka.

"Podľa virologičky Ruth Tachezy bolo vidieť, že krajiny, ktoré sa už v minulosti stretli s epidémiami, zareagovali lepšie. Odborníci sa zhodli, že pandémii nebolo možné úplne zabrániť, a to práve kvôli globalizácii. Vďaka nej je ľudstvo viac zraniteľnejšie a svet viac prepojený."

UNICEF upozorňuje, že pandémia môže spôsobiť ďalšie milióny manželstiev detí
Obrovský vplyv ochorenia COVID-19, ktorý pocítili ženy v niektorých krajinách, by v tomto desaťročí mohol viesť k ďalším desiatim miliónom nútených manželstiev detí. Vyplýva to zo správy Detského fondu OSN (UNICEF) zverejnenej v pondelok pri... Čítať ďalej
08 | 03 | 2021 | tasr

Ekológia a pandémie

"Na ďalšie epidémie sa máme v budúcnosti pripraviť, pretože je veľmi pravdepodobné, že sa s nimi stretneme. Podľa virologičky  Ruth Tachezy ich môže spôsobiť napríklad drancovanie lesov alebo kontakt s divokými zvieratami, ktoré vírusy môžu preniesť na človeka."

"Pred ďalšou pandémiou v minulosti varovali aj ochranárske zoskupenia a vedci. Tvrdia, že ďalšia pandémia je len otázkou času, pre naše správanie ku prírode. Odborníci zo Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), Svetového fondu na ochranu prírody (WWF) a Organizácie Spojených národov (UN) tvrdia, že pandémia koronavírusu má súvislosť s ničením prírody ľuďmi."
Musíme "zobudiť" politikov

"WWF na svojom webe zašlo ešte ďalej. Pandémia koronavírusu podľa nej nebude posledná, ktorá nás v blízkej budúcnosti čaká. WWF varuje, že nevieme, kde a kedy ďalšia pandémia udrie a aké bude mať dôsledky na ľudské zdravie, avšak to, že sa v budúcnosti objaví, je vysoko pravdepodobné. Dôvodom je politická nečinnosť." Informuje portál startitup.sk.

(Medzititulky red. HD.)

Po piesni „Pandémia“ zbor spieva pieseň „Klimatická katastrofa“ (Valentín Katasonov)
06 | 03 | 2021 | Zuzana Perželová